Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie kun je vinden in de Privacy Verklaring en het Cookie Beleid.

Artose hond: 10 symptomen én tips!

Soepele gewrichten zijn van het grootste belang om lekker te kunnen rennen, springen, rollen, jagen en spelen... Maar wat als je artrose ontdekt bij je hond?

Artrose bij je hond kan behoorlijk roet in het eten gooien. Moeite met opstaan, trekken met een poot, piepen en minder actief zijn overdag zijn de eerste tekenen van artrose bij een hond. Uiteindelijk kan artrose er bij een hond toe leiden dat alle bewegingen pijn opleveren en je hond geen zin meer heeft om te wandelen of op een andere manier actief te zijn. Op deze pagina kun je lezen wat de symptomen zijn van artrose bij honden, hoe je die vroeg herkent en wat je kunt doen om artrose te vorkomen én te behandelen.

Wil je weten welke voedingssupplementen kunnen ondersteunen bij honden met gewrichtsproblemen? Kijk dan op deze pagina.

Wat is artrose bij honden?

Artrose is een veel voorkomende gewrichtsaandoening, waarbij het kraakbeen van een hond in kwaliteit achteruit gaat. Artrose wordt ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Een gezond gewricht heeft een laagje kraakbeen over het uiteinde van het bot. Dit kraakbeen hoort vochtig, glad en stevig te zijn en is daarmee een schokdemper voor het gewricht. Maar het gewrichtskraakbeen is ook kwetsbaar en staat gedurende het leven van een hond onder druk. Daardoor kan het kraakbeen dunner, zachter en brokkelig worden en verliest het zijn schokdempende werking. Daardoor schuren de gewrichten en gaat de kwaliteit van zowel het gewricht als het kraakbeen achteruit.

Als de belasting van een gewricht met artrose hoog blijft kan de doorbloeding toenemen, waardoor het gewricht warmer wordt. Ook wordt er door de belasting extra gewrichtsvloeistof aangemaakt en kan verdikking optreden in het gewrichtskapsel. Dit verhoogt het risico op een ontsteking in het gewricht.

Artrose bij je hond kan veel klachten opleveren, zoals pijn en stijfheid en in meerdere gewrichten voorkomen. Maar meestal komt artrose bij honden voor in knieën, ellebogen, heupen, tenen en wervels. Vaak wordt gedacht dat alleen artrose alleen voorkomt als honden ouder zijn, maar het kan bij alle soorten, maten en leeftijden voorkomen. Oudere honden hebben een grotere kans op artrose, maar erfelijke factoren kunnen bij jonge honden een rol spelen. Ook overgewicht, of zware belasting van de gewrichten vergroten de kans op artrose.

De producten van Puur voor dieren

artrose hond
Puur Zacht
Puur Fit
Onze garanties

10 symptomen van artrose bij honden

Je bent gewend om een actief leven te leiden samen met je hond. Maar de laatste tijd heeft je hond geen zin meer in een lange wandeling. Of heeft je hond moeite om in de auto of op de bank te springen. Het kunnen allemaal signalen zijn dat je hond last heeft van beginnende artrose. Aan de volgende symptomen kun je zien dat je hond pijn heeft en kun je mogelijke artrose bij je hond herkennen.

 1. Je hond gaat steeds vaker mank lopen
 2. Je hond heeft moeite met gaan zitten of opstaan, vooral na langdurige rust
 3. Je hond loopt even kreupel na het opstaan
 4. Je hond heeft last van stijfheid en pijnlijke gewrichten
 5. Je hond wil niet trap lopen of in de auto springen
 6. Je hond wordt zwaarder, of heeft juist minder eetlust
 7. Je hond likt continu aan de poten
 8. Je hond wil minder spelen en is minder actief
 9. Je merkt gedragsverandering bij je hond
 10. Je hond is minder alert zijn en lijkt vaker afwezig

Herken je deze artrose hond symptomen? Maak dan een afspraak met je dierenarts en lees hieronder 10 tips voor honden met artrose. 

Hoe ontstaat artrose bij honden?

De oorzaken van artrose bij honden zijn verschillend. Artrose kan ontstaan als natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces van honden. Soms zijn het onderliggende aandoeningen, zoals heupdysplasie of elleboogdysplasie die de artrose bij een hond veroorzaken. Maar ook overbelasting van het gewricht als gevolg van intensieve inspanning of overgewicht, een (oude) breuk of zware kneuzing, of een verkeerde aanpak bij de lichamelijke ontwikkeling van jonge honden kunnen oorzaken zijn van artrose.

Dat artrose vaker voorkomt bij een oudere hond is bekend. Bij een oude hond neemt de elasticiteit van het kraakbeen af en worden beschadigingen kunnen minder goed gerepareerd. Daardoor ontstaan sneller beschadigingen aan de gewrichten en kunnen ontstekingen ontstaan.

Soms zijn onderliggende aandoeningen, zoals heupdysplasie of elleboogdysplasie de oorzaak van artrose. Bij heupdysplasie en elleboogdysplasie is het gewricht niet goed gevormd waardoor de delen niet goed op elkaar passen. Zo kunnen bijvoorbeeld de kom en de kop van de heup niet goed in elkaar passen. Dat leidt vervolgens tot beschadiging van het kraakbeen. Vaak heeft deze oorzaak een erfelijke aanleiding.

Een te zware belasting van de gewrichten kan ook een bepaalde oorzaak van artrose zijn. Bijvoorbeeld honden die gebruikt worden voor de jacht, of voor sporten kunnen hier last van krijgen. Ook honden met overgewicht, of grote honden kunnen sneller last krijgen van artrose. Ook honden waar in de eerste 10 maanden van hun leven lange wandelingen mee worden gemaakt hebben een verhoogde kans op artrose. Bij jonge honden is het van belang om niet te lang achter elkaar te wandelen, maar juist korte wandelingen te maken, om problemen later te voorkomen.

Artrose hond
Waarom Puur voor dieren-

10 tips voor je hond met artrose

Als je een hond met artrose hebt is dat al vervelend genoeg. Helaas is artrose niet te genezen, maar gelukkig kun je wel dingen doen waardoor de klachten afnemen en dagelijkse activiteiten zo min mogelijk worden beperkt. Hieronder vind je 10 tips voor je hond met artrose.

 1. Reduceer of voorkom overgewicht. Overgewicht zorgt voor extra belasting (en pijn) op de gewrichten.
 2. Zorg dat je hond in goede conditie blijft. Je hond laten bewegen is belangrijk, maar doe het met mate. Maak regelmatig korte wandelingen.
 3. Vermijd onverwachte bewegingen, snelle wendingen, traplopen, hard rennen, belastende sprong en en andere zware piekbelasting.
 4. Zorg voor een ruwe ondergrond voor je hond. Een gladde bodem vergroot de kans op uitglijden en andere onverwachtse beweging.
 5. Laat je hond in overleg met de dierenarts behandelen bij een dierenfysiotherapeut of orthopedisch therapeut.
 6. Overweeg een orthopedisch hondenkussen aan te schaffen. Het ondersteunt de probleemgebieden en houdt de gewrichten warm en soepel.
 7. Zorg voor goede voeding met voldoende vitaminen en mineralen voor een goede spijsvertering, een optimale weerstand en voldoende energie.
 8. Je kunt artrose ondersteunen met voedingssupplementen. Vul de voeding aan met goede voedingssupplementen. Voor honden met gewrichtsproblemen zijn voedingssupplementen beschikbaar voor extra ondersteuning.
 9. Zorg dat je hond voldoende aminozuren binnenkrijgt. Aminozuren zijn van belang voor het herstel en de opbouw van weefsel.
 10. Kou verergert de klachten. Als een hond artrose heeft is het daarom van belang om hem niet te lang aan kou en vocht bloot te stellen.

Artrose bij honden en erfelijke aanleg

Steeds meer honden zijn gevoelig voor gewrichtsproblemen. Niet alleen oudere honden, of (te) zware honden, maar ook jongere, zeer beweeglijke honden met een erfelijke aanleg voor artrose of andersoortige gewrichtsproblemen. Die erfelijke aanleg wordt onder andere versterkt doordat bij het fokken van rashonden steeds gebruik wordt gemaakt van een klein aantal dek reuen, waardoor er te weinig genetisch verschil is bij deze rashonden.

Artrose hond

Welke voedingssupplementen kunnen ondersteunen bij artrose hond?

Voor een hond met artrose zijn voedingssupplementen onmisbare extra aanvullingen op het voer. Puur voor dieren heeft de volgende producten in het assortiment die geschikt zijn voor honden met gewrichtsklachten.

Puur Soepel

Puur Soepel bevat de optimale combinatie van glucosamine, chondroïtine en MSM. Samen beschermen ze het kraakbeen en maken ze nieuw kraakbeen aan. Dit helpt je hond soepeler te laten lopen.

Puur Zacht

Puur Zacht is een visolie-capsule met een hoge concentratie omega-3-vetzuren. Omega-3-vetzuren zorgen voor een zachte, gezonde vacht en smeren de gewrichten.

Puur Fit

Puur Fit is een multivitamine met maar liefst 17 verschillende vitamines voor een lang en gezond leven. Met vitamine C voor meer weerstand en voor de vorming van collageen voor het behoud van gezond kraakbeen.
artrose hond
Puur zacht
Puur Fit

Neem contact op met je dierenarts

Als je hond symptomen van artrose heeft is het belangrijk om contact op te nemen met je dierenarts. De dierenarts kan een onderzoek starten om te bepalen of er sprake is van artrose. Dat is een lichamelijk onderzoek, eventueel aangevuld met een orthopedisch onderzoek, of zelfs een ct scan om te bepalen of er sprake is van artrose. Op basis van de diagnose wordt een behandelplan opgesteld. Soms zijn de klachten te behandelen met medicatie of rust. Maar het kan ook zijn dat een intensievere behandeling, zoals een (knie) operatie nodig is. In overleg met de dierenarts bepaal je wat de beste oplossing is. Je kunt ook met de dierenarts bespreken welke voedingssupplementen een goede behandeling kunnen ondersteunen. Als het nodig is zal de dierenarts je doorverwijzen naar een orthopedisch therapeut voor de artrose behandeling.

Gebruik van pijnstillers bij artrose hond

Sommige honden zijn in een ver gevorderde fase van artrose, hebben ernstige pijnklachten leidt en kunnen niet meer normaal functioneren. In dat geval zijn pijnstillers de enige oplossing. Pijnstillers zijn alleen op recept van de dierenarts verkrijgbaar. Langdurig gebruik van pijnstillers is niet wenselijk, vanwege de ernstige bijwerkingen die kunnen ontstaan. Dan kun je denken aan misselijkheid, braken en diarree, maar het kan ook leiden tot niet meer willen eten en drinken en een verhoogde kans op bloedingen.

Als gevolg van artrose hebben sommige honden veel last van ontstekingen. Daarom worden soms langdurig ontstekingsremmers voorgeschreven. Ook bij ontstekingsremmers kunnen dezelfde bijwerkingen ontstaan als bij pijnstillers. Vandaar dat ze bij voorkeur niet langdurig gegeven dienen te worden.

Artrose hond

Over Puur voor dieren

Puur voor dieren biedt je de ideale voedingssupplementen voor een zachte glanzende vacht, soepele gewrichten en een gezond lang leven. Neem een gratis proefabonnement of bestel de producten eenmalig.

Probeer nu zelf hoe gemakkelijk het is om Puur voor dieren te laten zorgen voor de complete aanvulling op de voeding van jouw hond of kat. Vanaf € 7,95 per maand per product zorgt Puur voor dieren ervoor dat je altijd de juiste producten in huis hebt en er niet voor naar de winkel hoeft. Je huisdier voelt zich iedere dag een beetje beter!

Aanvullende vragen over je hond & artrose?

Heb je aanvullende vragen of opmerkingen over artrose? Neem dan contact op met de klantenservice van Puur voor dieren. Of stuur een mail naar het e mailadres van Puur voor dieren: klantenservice@puurvoordieren.nl. We helpen je graag! 

Scroll naar boven