Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie kun je vinden in de Privacy Verklaring en het Cookie Beleid.

Artrose hond: 10 symptomen én tips!

Soepele gewrichten zijn van het grootste belang om lekker te kunnen rennen, springen, rollen, jagen en spelen... Maar wat als je artrose ontdekt bij je hond?

Artrose bij je hond kan behoorlijk roet in het eten gooien. Moeite met opstaan, trekken met een poot, piepen en minder actief zijn overdag zijn de eerste tekenen van artrose bij een hond. Uiteindelijk kan artrose er bij een hond toe leiden dat alle bewegingen pijn opleveren en je hond geen zin meer heeft om te wandelen of op een andere manier actief te zijn. Op deze pagina kun je lezen wat de symptomen zijn van artrose bij honden, hoe je die vroeg herkent en wat je kunt doen om artrose te vorkomen én te behandelen.

Wil je weten welke voedingssupplementen kunnen ondersteunen bij honden met gewrichtsproblemen? Kijk dan op deze pagina

De 10 meest gestelde vragen over artrose bij je hond

Wat is artrose bij honden en wat zijn de eerste tekenen?

Artrose bij honden is een veelvoorkomende gewrichtsaandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruitgaat. Een gezond gewricht heeft vochtig, glad en stevig kraakbeen als schokdemper. Artrose leidt tot dunner, zachter en brokkelig kraakbeen, waardoor gewrichten gaan schuren en de kwaliteit achteruitgaat. De eerste tekenen zijn moeite met opstaan, trekken met een poot, piepen en verminderde activiteit. Deze symptomen kunnen uiteindelijk leiden tot pijn bij alle bewegingen van de hond.

De producten van Puur voor dieren

artrose hond
Puur Zacht
Puur Fit

Welke gewrichten worden het meest getroffen door artrose bij honden?

Artrose bij honden kan in verschillende gewrichten voorkomen, maar komt vaak voor in knieën, ellebogen, heupen, tenen en wervels. Hoewel vaak gedacht wordt dat artrose alleen bij oudere honden voorkomt, kan het bij honden van alle leeftijden en rassen optreden. Oudere honden hebben een verhoogd risico, maar erfelijke factoren, overgewicht en zware gewrichtsbelasting kunnen ook bij jonge honden een rol spelen.

Wat zijn 10 symptomen van artrose bij honden?

Artrose bij honden manifesteert zich met verschillende symptomen, waaronder:

 1. Mank lopen
 2. Moeite met zitten of opstaan na rust
 3. Kreupelheid na opstaan
 4. Stijfheid en pijnlijke gewrichten
 5. Geen zin om naar buiten te gaan
 6. Weigeren om trappen te lopen of in de auto te springen
 7. Verandering in gewicht of eetlust
 8. Continu likken aan de poten
 9. Verminderde speelsheid en activiteit
 10. Gedragsverandering en verminderde alertheid

Wat zijn de oorzaken van artrose bij honden?

Artrose bij honden kan ontstaan als een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces, maar ook door onderliggende aandoeningen zoals heup- of elleboogdysplasie. Overbelasting van het gewricht, overgewicht, (oude) breuken of kneuzingen, en verkeerde lichamelijke ontwikkeling bij jonge honden zijn mogelijke oorzaken. Erfelijke aanleg, vaak gekoppeld aan rashondenfok, kan ook bijdragen aan het ontstaan van artrose.

Onze garanties
Artrose hond

Wat zijn 10 goede tips voor het omgaan met een hond met artrose?

 1. Reduceer of voorkom overgewicht.
 2. Houd je hond in goede conditie met matige lichaamsbeweging.
 3. Vermijd onverwachte bewegingen, snelle wendingen en belastende sprongen.
 4. Zorg voor een ruwe ondergrond om uitglijden te voorkomen.
 5. Overweeg een orthopedisch hondenkussen.
 6. Zorg voor goede voeding en overweeg voedingssupplementen.
 7. Laat je hond behandelen door een dierenfysiotherapeut of orthopedisch therapeut.
 8. Zorg voor voldoende aminozuren voor weefselherstel.
 9. Bescherm je hond tegen kou.
 10. Raadpleeg de dierenarts voor een behandelplan.

Heeft erfelijke aanleg invloed op artrose bij honden?

Ja, erfelijke aanleg kan bijdragen aan artrose bij honden. Fokken met een beperkt aantal dekreuen bij rashonden versterkt deze aanleg, waardoor er te weinig genetisch verschil is. Dit vergroot de gevoeligheid voor gewrichtsproblemen, zelfs bij jongere, beweeglijke honden.

Welke voedingssupplementen kunnen ondersteunen bij artrose bij honden?

Verschillende voedingssupplementen kunnen ondersteunen bij artrose, waaronder:

 1. Puur Soepel: Optimale combinatie van glucosamine, chondroïtine en MSM voor kraakbeenbescherming.
 2. Puur Zacht: Visolie met omega-3-vetzuren voor een gezonde vacht en gesmeerde gewrichten.
 3. Puur Fit: Multivitamine met 17 vitamines voor een gezond leven en ondersteuning van kraakbeen.

Wanneer moet ik contact opnemen met de dierenarts voor mijn hond met artrose?

Bij het herkennen van symptomen van artrose, zoals moeite met bewegen, stijfheid en gedragsverandering, is het essentieel om contact op te nemen met de dierenarts. De dierenarts zal een onderzoek uitvoeren, mogelijk aangevuld met orthopedisch onderzoek of een CT-scan, om artrose vast te stellen. Op basis daarvan wordt een behandelplan opgesteld, variërend van medicatie tot chirurgie.

Hoe zit het met het gebruik van pijnstillers bij artrose bij honden?

In gevorderde stadia van artrose, waar ernstige pijnklachten het normale functioneren van de hond belemmeren, kan de dierenarts pijnstillers voorschrijven. Langdurig gebruik heeft echter ernstige bijwerkingen zoals misselijkheid, braken en diarree. Ontstekingsremmers worden soms voorgeschreven, maar ook deze hebben bijwerkingen en moeten bij voorkeur niet langdurig worden gegeven.

Wat biedt Puur voor dieren voor honden met artrose?

Puur voor dieren biedt essentiële voedingssupplementen voor een gezonde vacht, soepele gewrichten en een lang leven. Producten zoals Puur Soepel, Puur Zacht en Puur Fit zijn specifiek ontworpen voor honden met gewrichtsproblemen. Deze supplementen ondersteunen kraakbeen, bevorderen een gezonde vacht en voorzien in de behoefte aan vitamines en mineralen.

Waarom Puur voor dieren-
Artrose hond

Welke voedingssupplementen kunnen ondersteunen bij artrose hond?

Voor een hond met artrose zijn voedingssupplementen onmisbare extra aanvullingen op het voer. Puur voor dieren heeft de volgende producten in het assortiment die geschikt zijn voor honden met gewrichtsklachten.

Puur Soepel

Puur Soepel bevat de optimale combinatie van glucosamine, chondroïtine en MSM. Samen beschermen ze het kraakbeen en maken ze nieuw kraakbeen aan. Dit helpt je hond soepeler te laten lopen.

Puur Zacht

Puur Zacht is een visolie-capsule met een hoge concentratie omega-3-vetzuren. Omega-3-vetzuren zorgen voor een zachte, gezonde vacht en smeren de gewrichten.

Puur Fit

Puur Fit is een multivitamine met maar liefst 17 verschillende vitamines voor een lang en gezond leven. Met vitamine C voor meer weerstand en voor de vorming van collageen voor het behoud van gezond kraakbeen.
artrose hond
Puur zacht
Puur Fit

Over Puur voor dieren

Puur voor dieren biedt je de ideale voedingssupplementen voor een zachte glanzende vacht, soepele gewrichten en een gezond lang leven. Neem een gratis proefabonnement of bestel de producten eenmalig.

Probeer nu zelf hoe gemakkelijk het is om Puur voor dieren te laten zorgen voor de complete aanvulling op de voeding van jouw hond of kat. Vanaf € 7,95 per maand per product zorgt Puur voor dieren ervoor dat je altijd de juiste producten in huis hebt en er niet voor naar de winkel hoeft. Je huisdier voelt zich iedere dag een beetje beter!

Artrose hond

Aanvullende vragen over je hond & artrose?

Heb je aanvullende vragen of opmerkingen over artrose? Neem dan contact op met de klantenservice van Puur voor dieren. Of stuur een mail naar het e mailadres van Puur voor dieren: klantenservice@puurvoordieren.nl. We helpen je graag! 

Scroll naar boven