Atopie bij honden

Een prachtig glanzende vacht en een soepele huid... zo heerlijk om te aaien en knuffelen. De huid van de hond is zijn grootste, maar ook meest kwetsbare orgaan. De huid en de vacht vervullen een zeer belangrijke rol in de gezondheid van de hond, door de lichaamstemperatuur te handhaven en de hond te beschermen tegen parasieten, pollen, luchtvervuiling, Uv-straling en infecties. 

Helaas is een gezonde huid niet voor iedere hond vanzelfsprekend. Als gevolg van overgevoeligheid of allergie voor stoffen uit de omgeving kan je hond last hebben van diverse huidklachten, zoals roodheid, kale plekken, schilfers, korstjes en zelfs infecties. De overgevoeligheid of allergie voor stoffen uit de omgeving die deze klachten veroorzaken wordt Atopie genoemd.

Puur zacht ondersteunt de gevoelige huid

Puur zacht met omega 3 vetzuren werkt hydraterend en bacterie dodend. Het helpt de gevoelige huid van de hond te verzachten van binnen uit en draagt bij aan het herstel en voorkomen van klachten zoals roodheid, kale plekken, schilfers en infecties. 

Visolie omega 3 hond

1 maand GRATIS 

uitproberen

€ 3,90 verzendkosten

Visolie omega-3 hond

Wat is Atopie bij honden?

Heeft je hond last van huidklachten, zoals roodheid, kale plekken, schilfers of korstjes? Dan kan je hond last hebben van atopie. Atopie is een aanleg om allergische aandoeningen te krijgen. Er is dan sprake van een overgevoeligheid of allergie voor stoffen uit de omgeving, zoals pollen, grassen, schimmels of huismijt. Als een hond met atopie langere tijd wordt blootgesteld aan deze stoffen leidt dat meestal tot huidklachten, oftewel wel atopische dermatitis. Atopische dermatitis is een chronische huidziekte waarbij klachten ontstaan als roodheid, jeuk, kale plekken, schilfers, korstjes en zelfs infecties.

Vaak heeft atopische dermatitus een erfelijke basis en is het niet te genezen. Door goed in kaart te brengen voor welke stoffen de hond intolerant of allergisch is en het gebruik van de juiste middelen, kunnen de klachten tot een minimum worden beperkt. 

Symptomen Atopie hond

Atopie is de aanleg om allergische reacties te krijgen van stoffen uit de omgeving (allergenen), zoals pollen, grassen, schimmels of huismijt. Door langdurige en intensieve blootstelling aan deze allergenen kunnen klachten ontstaan. Vaak zijn dat huidproblemen, maar het kan ook leiden tot steeds terugkerende oorontstekingen, of hooikoortsachtige klachten.

Huidproblemen

Intolerantie of allergie voor stoffen uit de omgeving kan leiden tot atopische dermatitus. Er is sprake van atopische dermatitus als een hond last heeft van huidklachten, zoals jeuk, roodheid en schilfering. Als gevolg van krabben, veelvuldig likken en bijten kunnen de huidklachten verergeren en ontstaan er wondjes, korstjes, kale plekken, of zelfs olifantshuid (verdikking van de huid) en infecties. Meer informatie over huid- en vachtproblemen vind je hier.

Oorontsteking

Atopie zorgt er voor dat bacteriën in en rond het oor gemakkelijk een infectie kunnen veroorzaken, waardoor een hond vaak, of doorlopend, een oorontsteking heeft. Een oorontsteking kun je herkennen aan het veelvuldig schudden met de kop, een afhangend oor, of krabben aan het oor. Ook kan het zijn dat het oor gaat stinken. 

Hooikoorts

Atopie kan ook leiden tot hooikoortsklachten, zoals niezen, traanogen en een loopneus. Klachten die ook vaak bij mensen met hooikoorts voorkomen. Je kunt hooikoorts herkennen, doordat de klachten seizoensgebonden zijn. Hooikoorts komt vaak in de lente en zomer voor. 

Behandeling Atopie hond

Honden met atopie kunnen een lang en gezond leven hebben als bekend is welke intoleranties en allergieën er spelen en een goed behandelplan is opgesteld. Daarom is het aan te raden om contact op te nemen met de dierenarts als je vermoedt dat je hond last heeft van atopie. De dierenarts kan samen met jou een behandelplan opstellen en bepalen of het verstandig is om medicatie of therapie in te zetten. Maar je kunt ook zelf dingen doen om klachten bij je hond te voorkomen of verminderen. 

Omega 3 vetzuren

Puur zacht met omega 3 vetzuren werkt hydraterend en bacterie dodend. Het helpt de gevoelige huid van de hond te verzachten van binnen uit en draagt bij aan het herstel en voorkomen van klachten zoals roodheid, kale plekken, schilfers en infecties. 

Behandeling tegen vlooien

Om extra irritatie en jeuk van de huid te voorkomen is het van belang om honden met atopie optimaal te behandelen tegen vlooien. 

Vacht kort trimmen

Is je hond allergisch voor huismijt? Om te voorkomen dat die zich in de vacht nestelen kan het helpen om die zo kort mogelijk te trimmen. 

Oor reinigers

Heeft je hond vaak last van oorontsteking? Het gebruik van oor reinigers kan helpen om de oren schoon te houden, bacteriën te doden en daarmee de kans op oorontsteking te verkleinen.

Probeer Puur zacht 1 maand gratis

Wil je uitproberen of Puur zacht ondersteuning geeft aan jouw hond met atopie? Vraag dan een gratis proefpakket aan.

Visolie omega 3 hond

Vachtproblemen bij honden

Wil je meer weten over huid- en vachtproblemen bij honden? Kijk dan hier, of neem contact met de klantenservice van Puur voor dieren door een mail te sturen naar klantenservice@puurvoordieren.nl. We helpen je graag! 

Scroll naar boven