Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie kun je vinden in de Privacy Verklaring en het Cookie Beleid.

Waar je op moet letten bij een Berner Sennen

Alles over de Berner Sennenhond en hoe je hem optimaal opvoedt en verzorgt

De Berner Sennenhond is een prachtige, vriendelijke, trouwe en slimme hond die een geweldige metgezel kan zijn voor iedereen, van gezinnen met kinderen tot alleenstaanden zonder huisdieren. Deze intelligente honden hebben een sterke band met hun eigenaren en zijn zeer aanhankelijk. Ze zijn energiek, spelen graag en zijn vaak zeer gehoorzaam. Hieronder zullen we je meer vertellen over deze hond en de beste manieren om ervoor te zorgen dat hij gezond en gelukkig is. Je leest waarom de Berner sennen zo populair is, hoe je hem optimaal opvoedt en verzorgt, maar ook wat aandachtspunten zijn bij dit hondenras.

Puur Soepel, voor Berner Sennens met gewrichtsklachten

Berner sennenhonden hebben heel veel positieve eigenschappen, die zullen we ook uitgebreid bespreken. Helaas hebben Berner sennens ook een aantal negatieve eigenschappen. Zo zijn ze erg gevoelig voor gewrichtsklachten, waardoor ze meer dan andere honden moeite krijgen met lopen en bewegen. Gelukkig kun je gewrichtsproblemen voorkomen en verbeteren door de juiste hoogwaardige voedingssupplementen te gebruiken. Puur Soepel bevat de optimale combinatie van glucosamine, chondroïtine en MSM. Samen beschermen ze het kraakbeen en stimuleren ze de aanmaak van nieuwe. Dit helpt je hond gezonde gewrichten te krijgen en behouden en weer soepeler te lopen. Vanaf slechts € 8,95 per maand.

 • Optimale combinatie van glucosamine, chondroïtine en MSM
 • Smeert gevoelige gewrichten
 • Zorgt voor de aanmaak van nieuw kraakbeen
 • Goedkoper dan dierenwinkel of dierenarts
Berner Sennen - Puur voor dieren
Honden
1 maand
 GRATIS 
uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Berner Sennenhond: vriendelijk, zelfverzekerd en sociaal

De Berner Sennen is een zeer intelligente, middel grote hond met een zachte, vriendelijke persoonlijkheid. Berner Sennen zijn zeer trouw en liefdevol naar hun baasjes. Ze zijn verdraagzaam en vriendelijk naar andere honden en andere huisdieren. Ze hebben veel energie en zijn actief en intelligent. Berner Sennen hebben een sterk bewakingsinstinct en zijn daarom uitstekende waakhonden. Ze vertonen echter geen agressief gedrag en kunnen goed met kinderen omgaan. Berner Sennen hebben veel beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Ze hebben een stevige wandeling of een intensieve spelletjesessie nodig om energie kwijt te raken. Ze kunnen goed worden getraind, maar hebben wel veel geduld en consistentie nodig, omdat ze snel afgeleid kunnen worden.

Het uiterlijk van een Berner Sennenhond

De Berner sennenhond is een middelgrote, stevige hond met een dikke, zijdeachtige vacht. De kleur van de vacht is meestal zwart-bruin met witte en lichtbruine aftekeningen en een witte staartpunt. De vacht is langer en dikker rond de kop, de hals, op de borst, de poten en de staart. De oren zijn laag gezet en staan meestal naar voren gericht. De ogen zijn donkerbruin en hebben een intelligente, vriendelijke uitdrukking. De kop is breed met een vierkante snuit en een duidelijke stop. De neus is zwart. De lippen zijn vrij dik en rond. De staart is lang en zwaait meestal vrolijk heen en weer. Deze honden hebben een solide, krachtige lichaamsbouw met brede schouders en een lange, rechte rug. Een volwassen Berner sennen weegt gemiddeld tussen de 30 en 45 kilo.

Vachtverzorging en verharen

Vachtverzorging is essentieel voor de Berner sennenhond om te voorkomen dat klitten, overmatig verharen of ernstigere huidaandoeningen ontstaan. De Berner sennenhond heeft een dikke vacht met veel en lang haard. Om deze hond goed te verzorgen, is het belangrijk om regelmatig de vacht te borstelen, wassen en knippen.

De vacht moet regelmatig worden geborsteld, zodat deze schoon blijft en er geen knopen of pluizen in de vacht achterblijven. Gebruik hiervoor een goede kam of borstel om het overtollige haar, vuil en verharen te verwijderen.

De Berner sennen hond heeft een waterbestendige ondervacht en verhaart tweemaal per jaar. Tijdens dit seizoensgebonden verharen verliest de hond veel haar. Dit kan resulteren in een ongewenste verdikking van de vacht. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om de hond regelmatig te borstelen tijdens het verharen. Daarnaast kunt u ook een speciale verharensbehandeling gebruiken om het haar te verwijderen.

Erfelijke ziekten Berner sennen

Helaas hebben Berner sennenhonden last van een aantal erfelijke aandoeningen die de gezondheid sterk kunnen beïnvloeden. Zo hebben Berner sennens een hoge kans op gewrichtsproblemen, zoals artrose, spondylose, heupdysplasie (hd) en elleboogdysplasie (ed). Het is vaak een erfelijke aandoening die ontstaat doordat ze een grote breedte tussen hun voor- en achterpoten hebben, waardoor hun gewrichten extra worden belast. Bovendien hebben ze een zwaarder lichaamsgewicht dan andere rassen, waardoor hun gewrichten nog meer belast worden.

Gelukkig kun je gewrichtsproblemen voorkomen en verbeteren door de juiste hoogwaardige voedingssupplementen te gebruiken. Puur Soepel bevat de optimale combinatie van glucosamine, chondroïtine en MSM. Samen beschermen ze het kraakbeen en stimuleren ze de aanmaak van nieuwe. Dit helpt je hond gezonde gewrichten te krijgen en behouden en weer soepeler te lopen.

Genoeg bewegen, maar wel met mate

Een Berner sennen moet genoeg bewegen om een gezond en energiek leven te leiden. Vanwege de aanleg voor gerichtsproblemen kan teveel beweging echter schadelijk zijn voor de gezondheid van de hond. Het is belangrijk dat een Berner sennenhond voldoende beweging krijgt, maar dat dit met mate gebeurt om blessures te voorkomen. Te veel beweging kan leiden tot overbelasting van de gewrichten en spieren, wat kan leiden tot gewrichtsproblemen. Daarom is het belangrijk om de Berner sennenhond te laten bewegen, maar met mate.

Honden

1 maand

 GRATIS 

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Fokkerij en gezondheid

Fokkerij en gezondheid van een Berner Sennen is een belangrijk onderwerp. De Berner Sennen is een robuuste hond met een goede algemene gezondheid en weinig afwijkende gezondheidsproblemen. Er zijn echter enkele erfelijke ziekten waar rekening mee gehouden moet worden als met deze hond gefokt wordt. Deze ziekten omvatten erfelijke oogziekten, dysplasie van heupen en ellebogen, schildklierproblemen en bloedarmoede. Al deze aandoeningen kunnen worden vermeden door een goede fokkerij en het selecteren van gezonde ouders. Let daar op als je een Berner sennen hond aanschaft. Dit is ook vastgelegd in het fokreglement van de Nederlandse Berner Sennen Vereniging. De Berner Sennen heeft ook een aanleg voor allergieën en een gevoeligheid voor bepaalde medicijnen. Het is daarom belangrijk om de hond goed te laten testen voordat hij wordt gefokt. Ook is het belangrijk dat de hond goede (aanvullende) voeding krijgt om te voorkomen dat gezondheidsproblemen ontstaan.

Voedingssupplementen voor de optimale ondersteuning van je Berner Sennen

Om je Berner sennen in optimale gezondheid te houden, geef je hem graag het allerbeste. En aangezien gezondheid begint bij wat je eet, kijk je daar als eerste naar. Diervoeding bevat vaak niet alle voedingsstoffen die je hond nodig heeft. Met een voedingssupplement voor je hond, weet je zeker dat je hem alles geeft voor een optimale gezondheid. Nu en later.

Puur Soepel

Voor soepele gewrichten en gezond kraakbeen. Helpt je hond gemakkelijk te bewegen.

 • Uitgekiende dosis glucosamine en chondroïtine
 • Helpt bij aanmaak van kraakbeen
 • Smeert de gewrichten
 • Met MSM voor de aanmaak van collageen

Vanaf € 8,95 per maand

1 maand 

GRATIS 

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Puur Zacht

Voor een zachte vacht en een gezonde huid.

 • Hoge concentratie omega-3 vetzuren
 • Houdt de huid zacht en gezond
 • Goed voor gewrichten, hart en geheugen
 • Helpt vachtproblemen zoals jeuk en haaruitval

Vanaf € 7,95 per maand

1 maand 

GRATIS 

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Puur Fit

Multivitamine voor honden

 • De belangrijkste vitaminen en mineralen voor honden
 • Antioxidanten voor een lang en gezond leven
 • Met ginkgo biloba tegen ouderdomsklachten

Vanaf € 7,95 per maand

1 maand 

GRATIS 

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Puur Balans

Voor herstel en behoud van gezonde darmflora.
 • De optimale combinatie van probioticum en prebiotica
 • Helpt bij krampen, winderigheid, verstopping en diarree
 • Kan gebruikt worden bij tijdelijke klachten, maar werkt ook preventief bij structurele darmklachten

Vanaf € 8,95 per maand

1 maand 

GRATIS 

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Zorgen voor je Berner Sennen pup

Als je een Berner sennen puppy in huis krijgt wil je natuurlijk zo goed mogelijk voor hem zorgen en een goede start maken met zijn opvoeding. Hieronder lees je een aantal aandachtspunten die daarbij van belang zijn:

-Zorg ervoor dat je puppy gezonde voeding krijgt. Geef hem voedsel dat speciaal is gemaakt voor Berner sennen puppies, of voedsel voor jonge honden dat is goedgekeurd door een dierenarts.

-Zorg ervoor dat je jonge hond regelmatig naar de dierenarts gaat voor check-ups en vaccinaties om zijn gezondheid te behouden.

-Een puppy heeft veel tijd, liefde en aandacht nodig. Hou daar rekening mee in je agenda!

-Train je puppy goed, zodat hij de regels kent en weet hoe hij zich moet gedragen. Jong geleerd is oud gedaan. Ook gehoorzaamheidstraining is een belangrijk onderdeel van de puppytraining.

-Zorg ervoor dat je puppy dagelijks voldoende lichaamsbeweging krijgt. Hou er wel rekening mee dat een pup op jonge leeftijd niet te ver mag wandelen.

-Geef je puppy voldoende speelgoed en activiteiten om zichzelf te vermaken.

-Spendeer veel tijd met je puppy om hem te helpen vertrouwd te raken met zijn omgeving. 

Berner sennen pup - Puur voor dieren


Gezond opgroeien door spelletjes en puzzels

Een gezonde levensstijl is belangrijk om een Berner sennen gezond op te laten groeien. Maar het is ook belangrijk dat een Berner sennen mentaal wordt uitgedaagd. Door regelmatig spelletjes en puzzels met je labrador te spelen, zal je zijn geest helpen ontwikkelen en zal hij gezonder en gelukkiger groeien. Opdrachten krijgen is één van de meest geliefde bezigheden van een Berner sennen.

Er zijn vele spelletjes en puzzels die je met je Berner sennen kunt spelen, zoals geheugenspelletjes, zoek- en vindspelletjes, en trefzekerheidsoefeningen. Ook kun je bijvoorbeeld een behendigheidsparcours bouwen met allerlei obstakels, zoals een zacht kussentje, een slalom, en een tunnel. Je kunt ook een kunststof bal of een stuk kauwspeelgoed gebruiken om je Berner sennen te laten zoeken naar speelgoed of eten.

Je kunt speeltjes en puzzels kopen die speciaal voor honden zijn ontworpen. Er zijn verschillende producten op de markt die je kunt gebruiken om je Berner sennen mentaal uit te dagen.

Wandelen met je Berner Sennen pup

Om te zorgen het gestel van je Berner sennen zich goed kan ontwikkelen is het van belang dat een puppy niet overbelast wordt. Zo voorkom je gewrichtsproblemen en andere fysieke klachten op latere leeftijd. Wanneer je een Berner sennen pup uitlaat kun je dat het beste beperken tot 10 minuten per keer. Geef de pup na het uitlaten voldoende tijd om uit te rusten. Naarmate de pup ouder wordt kun je dat langzaam uitbouwen. Vanaf 9 maanden zijn Berner sennens fysiek grotendeels uitontwikkeld en kun je langere wandelingen met ze maken. Een volwassen hond heeft redelijk veel, maar vanwege de aanleg voor gewrichtsproblemen vooral goed gedoseerde beweging nodig.

De beste eigenaar voor de Berner Sennenhond

De Berner sennenhond is een actieve, intelligente en opgewekte hond die een geweldige metgezel is voor de meeste eigenaren. Ze houden van actief spelen en zijn zeer gehoorzaam. Ze hebben een sterk verantwoordelijkheidsgevoel en een sterke band met hun eigenaar.

Bij een Berner sennenhond past een eigenaar die bereid is om veel tijd te besteden aan het trainen en socialiseren van de hond. Berner sennenhonden hebben een sterk verantwoordelijkheidsgevoel en hebben een grote behoefte aan liefde en aandacht. De beste eigenaar voor een Berner sennen is iemand die de tijd en energie heeft om de hond te trainen, te socialiseren en veel tijd met de hond door te brengen. Bovendien is het belangrijk dat de eigenaar begrijpt dat Berner sennenhonden een actief ras zijn en hun behoefte aan dagelijkse lichaamsbeweging moeten voldoen. Volwassen honden hebben minimaal 2 uur beweging per dag nodig. 

Over Puur voor dieren

Puur voor dieren biedt je de ideale voedingssupplementen voor een zachte glanzende vacht, soepele gewrichten en een gezond lang leven. Neem een gratis proefabonnement of bestel de producten eenmalig.

Probeer nu zelf hoe gemakkelijk het is om Puur voor dieren te laten zorgen voor de complete aanvulling op de voeding van jouw hond of kat. Vanaf € 7,95 per maand per product zorgt Puur voor dieren ervoor dat je altijd de juiste producten in huis hebt en er niet voor naar de winkel hoeft. Je huisdier voelt zich iedere dag een beetje beter!

Aanvullende vragen over je Berner Sennen?

Heb je aanvullende vragen of opmerkingen over het ras Berner sennen? Neem dan contact op met de klantenservice van Puur voor dieren. Of stuur een mail naar: klantenservice@puurvoordieren.nl. We helpen je graag! 

Puur Balans

1 maand 

GRATIS 

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Puur Soepel

1 maand 

GRATIS 

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Puur Fit

1 maand 

GRATIS 

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Scroll naar boven