Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie kun je vinden in de Privacy Verklaring en het Cookie Beleid.

Waar je op moet letten bij een Duitse Herder

Alles over de Duitse Herder en hoe je hem optimaal opvoedt en verzorgt

De Duitse herder is een populair hondenras dat bekend staat om zijn grote loyaliteit, intelligentie en een sterke drang om te plezier te maken. De Duitse herder behoort tot de grote rassen en is een prachtige hond met mooie staande oren die zeer alert en waakzaam is. Daardoor zijn ze zeer geschikt zijn als waakhond. Ze hebben een sterk wens en vermogen om te leren, waardoor ze gemakkelijk te trainen zijn. Duitse herders zijn ook zeer goed in het beschermen van hun baas en hebben een sterke binding met de familie. Ze zijn energiek, spelen graag en zijn vaak zeer gehoorzaam. Ze zijn zowel geschikt als gezelschapshond, maar kunnen ook als werkhond ingezet worden. Het is geen wonder dat er zoveel liefhebbers van Duitse herdershonden zijn bij zowel families als professionals.

Op deze pagina lees je waarom de Duitse herdershond zo populair is, hoe je hem optimaal opvoedt en verzorgt, maar ook wat aandachtspunten zijn bij dit hondenras.

Puur Soepel, voor Duitse Herders met gewrichtsklachten

Duitse herders hebben heel veel positieve eigenschappen, die zullen we ook uitgebreid bespreken. Helaas hebben Duitse herdershonden ook een aantal negatieve eigenschappen. Zo zijn ze erg gevoelig voor gewrichtsklachten, waardoor ze meer dan andere honden moeite krijgen met lopen en bewegen. Gelukkig kun je gewrichtsproblemen voorkomen en verbeteren door de juiste hoogwaardige voedingssupplementen te gebruiken. Puur Soepel bevat de optimale combinatie van glucosamine, chondroïtine en MSM. Samen beschermen ze het kraakbeen en stimuleren ze de aanmaak van nieuwe. Dit helpt je hond gezonde gewrichten te krijgen en behouden en weer soepeler te lopen. Vanaf slechts € 8,95 per maand.

 • Optimale combinatie van glucosamine, chondroïtine en MSM
 • Smeert gevoelige gewrichten
 • Zorgt voor de aanmaak van nieuw kraakbeen
 • Goedkoper dan dierenwinkel of dierenarts
Duitse Herder - Puur voor dieren
Honden
1 maand
 GRATIS 
uitproberen

Verzendkosten € 3,90

De Duitse Herder: intelligent, aanhankelijk en waaks

De Duitse herder is een intelligente, trouwe en aanhankelijke hond. Ze hebben een sterke band met het gezin en staan altijd klaar om hun baasje te helpen en te beschermen. Ze staan bekend om hun vermogen om te leren, waaksheid en loyaliteit. Ze kunnen goed met andere honden en dieren overweg, maar ze kunnen ook veeleisend en dominant zijn. Ze hebben veel energie en behoeven dagelijkse lichaamsbeweging om gezond en gelukkig te blijven. Daarnaast hebben ze ook veel mentaal stimulerende oefeningen en training nodig om hun hersenen actief te houden.

Een actieve allrounder

De Duitse herder is een zeer actieve hond met een scherp inzicht en een uitstekende werklust. Ze zijn intelligent, energiek, alert en altijd klaar voor actie. De Duitse herder kan een uitstekende partner zijn voor een actief gezin of een actief en betrokken individu. Ze houden van het buitenleven en zijn een uitstekende trainingspartner. Het is een bedreven bewaker, die gemakkelijk kan worden getraind om te waken en te beschermen.

Naast een familiehond is de Duitse herder is een veelzijdige gebruikshond die onder andere geschikt is voor politiewerk, zoek- en speurwerk, gehoorzaamheid en sport. Ze zijn ook geweldig als gezelschapshonden en kunnen een waardevolle bondgenoot voor hun eigenaar zijn. Hoewel ze veel activiteit nodig hebben, is de Duitse herder gemakkelijk te trainen en kunnen ze een geweldige metgezel zijn voor mensen van alle leeftijden.

Vacht- en kleurvarianten

De Duitse herder komt in verschillende vacht- en kleurvarianten voor. De meest voorkomende variant is de standaardvacht, die een korte, harde bovenvacht en een dikke, zachte ondervacht (dichte onderwol) heeft. Deze vacht is meestal donkergrijs, maar kan ook wit, zwart, blauw of lichtgeel zijn. Daarnaast heeft de Duitse herdershond een borstelige staart. Er is ook een langharige Duitse herder variant, die een langere bovenvacht heeft. Deze variant kan ook verschillende kleuren hebben, waaronder bruin, zwart, grijs, blauw, geel en wit.

Verzorging van de vacht

De vacht van een Duitse herder heeft veel verzorging nodig om er mooi en gezond uit te zien. Om de vacht van een Duitse herder te verzorgen, moet u de volgende stappen volgen:

1. Borstelen: Borstel de vacht van uw Duitse herder regelmatig om knopen en pluizen te voorkomen. Gebruik hiervoor een verzorgende, vrij stevige borstel en borstel de vacht in de richting waarin de haren groeien.

2. Wassen: Gebruik een speciale shampoo voor honden om de vacht van uw Duitse herder te wassen. Was de vacht grondig en spoel deze daarna goed af.

3. Drogen: Gebruik een droger voor honden om de vacht van uw Duitse herder te drogen. Droog de vacht voorzichtig en gebruik een kam om de haren te ontwarren.

4. Bijtrimmen: Laat de vacht van uw Duitse herder twee keer per jaar bijtrimmen bij een professionele trimmer. Dit voorkomt dat de vacht te lang wordt en knopen en pluizen krijgt.

5. Onderhouden: Om de vacht van uw Duitse herder mooi te houden, is het belangrijk om deze regelmatig te borstelen, te wassen en bij te trimmen.

Een actieve hond met een groot uithoudingsvermogen

Een Duitse herdershond is een actieve hond en die veel beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Regelmatige beweging kan ook helpen om het gedrag te verbeteren, zoals agressief gedrag. Beweging zorgt voor mentale stimulatie, wat een Duitse herder erg helpt om zich geconcentreerd en gehoorzaam te gedragen.

Een volwassen hond heeft elke dag minimaal twee tot vier uur aan lichaamsbeweging nodig, waaronder wandelen, hardlopen, spelen en andere fysieke activiteiten om de energie kwijt te kunnen.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Duitse Herders

Helaas hebben Duitse herders last van een aantal erfelijke aandoeningen die de gezondheid sterk kunnen beïnvloeden. Zo hebben Duitse herders een hoge kans op gewrichtsproblemen, zoals artrose, spondylose, heupdysplasie (hd) en elleboogdysplasie (ed). Het is vaak een erfelijke aandoening die onder andere ontstaat doordat gefokt is op een aflopende rug.

Gelukkig kun je gewrichtsproblemen voorkomen en verbeteren door de juiste hoogwaardige voedingssupplementen te gebruiken. Puur Soepel bevat de optimale combinatie van glucosamine, chondroïtine en MSM. Samen beschermen ze het kraakbeen en stimuleren ze de aanmaak van nieuwe. Dit helpt je hond gezonde gewrichten te krijgen en behouden en weer soepeler te lopen.

De beste eigenaar voor de Duitse herdershond

De Duitse herder is een actieve, intelligente en opgewekte hond die een geweldige metgezel is voor de meeste eigenaren. Ze houden van actief spelen en zijn zeer gehoorzaam en loyaal. Ze hebben een sterk verantwoordelijkheidsgevoel en een sterke band met hun eigenaar.

Maar een Duitse herder is geen kleine hond en ze kunnen door een verkeerde opvoeding een bepaalde hardheid bezitten en dominant of agressief gedrag gaan vertonen. Ze hebben dan ook een baas nodig die bereid is om veel tijd te besteden aan het trainen en socialiseren van de hond en consequent is in het stellen en handhaven van regels. Daarbij helpt het als de Duitse herder niet je eerste hond is, maar je ervaring hebt met het opvoeden en verzorgen van honden.

Bovendien is het belangrijk dat de eigenaar begrijpt dat de Duitse herdershond een actief ras is die veel behoefte heeft een dagelijkse lichaamsbeweging.

Honden

1 maand

 GRATIS 

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

De Duitse Herder met kinderen en andere huisdieren

De meeste Duitse herdershonden zijn volkomen goedaardig die je absoluut onbevangen met andere honden en kinderen kunt laten spelen. Het is een erg sociale hond die graag bevriend is en speelt met andere honden, dieren en mensen. Ze hebben echter ook een sterk jachtinstinct en kunnen daardoor soms agressief zijn tegenover kinderen en andere honden als ze niet goed gesocialiseerd worden. Dit is één van de redenen waarom het erg belangrijk is om de Duitse herder goed te trainen en van jongs af aan om te leren gaan met andere honden, dieren en kinderen. Zo kun je voorkomen dat een volwassen Duitse herder agressief, dominant, of territoriaal gedrag vertoont op momenten dat dat niet gewenst is. 

Voedingssupplementen voor de optimale ondersteuning van je Duitse Herder

Om je Duitse herder in optimale gezondheid te houden, geef je hem graag het allerbeste. En aangezien gezondheid begint bij wat je eet, kijk je daar als eerste naar. Diervoeding bevat vaak niet alle voedingsstoffen die je hond nodig heeft. Met een voedingssupplement voor je hond, weet je zeker dat je hem alles geeft voor een optimale gezondheid. Nu en later.

Puur Soepel

Voor soepele gewrichten en gezond kraakbeen. Helpt je hond gemakkelijk te bewegen.

 • Uitgekiende dosis glucosamine en chondroïtine
 • Helpt bij aanmaak van kraakbeen
 • Smeert de gewrichten
 • Met MSM voor de aanmaak van collageen

Vanaf € 8,95 per maand

1 maand 

GRATIS 

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Puur Zacht

Voor een zachte vacht en een gezonde huid.

 • Hoge concentratie omega-3 vetzuren
 • Houdt de huid zacht en gezond
 • Goed voor gewrichten, hart en geheugen
 • Helpt vachtproblemen zoals jeuk en haaruitval

Vanaf € 7,95 per maand

1 maand 

GRATIS 

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Puur Fit

Multivitamine voor honden

 • De belangrijkste vitaminen en mineralen voor honden
 • Antioxidanten voor een lang en gezond leven
 • Met ginkgo biloba tegen ouderdomsklachten

Vanaf € 7,95 per maand

1 maand 

GRATIS 

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Puur Balans

Voor herstel en behoud van gezonde darmflora.
 • De optimale combinatie van probioticum en prebiotica
 • Helpt bij krampen, winderigheid, verstopping en diarree
 • Kan gebruikt worden bij tijdelijke klachten, maar werkt ook preventief bij structurele darmklachten

Vanaf € 8,95 per maand

1 maand 

GRATIS 

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Zorgen voor je Duitse Herder pup

Als je een Duitse herder puppy in huis krijgt wil je natuurlijk zo goed mogelijk voor hem zorgen en een goede start maken met zijn opvoeding. Hieronder lees je een aantal aandachtspunten die daarbij van belang zijn:

-Zorg ervoor dat je puppy een gezonde voeding krijgt. Geef hem voedsel dat speciaal is gemaakt voor Duitse herder puppies, of voedsel dat is goedgekeurd door een dierenarts.

-Zorg ervoor dat je puppy regelmatig naar de dierenarts gaat voor check-ups en vaccinaties om zijn gezondheid te behouden.

-Een puppy heeft veel tijd, liefde en aandacht nodig. Hou daar rekening mee in je agenda!

-Train je puppy goed, zodat hij de regels kent en weet hoe hij zich moet gedragen. Jong geleerd is oud gedaan. Ook gehoorzaamheidstraining is een belangrijk onderdeel van de puppytraining.

-Zorg ervoor dat je puppy dagelijks voldoende lichaamsbeweging krijgt. Hou er wel rekening mee dat een pup op jonge leeftijd niet te ver mag wandelen.

-Geef je puppy voldoende speelgoed en activiteiten om zichzelf te vermaken.

-Spendeer veel tijd met je puppy om hem te helpen vertrouwd te raken met zijn omgeving. 

Duitse Herder Pup - Puur voor dieren


Gezond opgroeien door spelletjes en puzzels

Een gezonde levensstijl is belangrijk om een Duitse herder gezond op te laten groeien. Maar het is ook belangrijk dat een Duitse herder mentaal wordt uitgedaagd. Door regelmatig spelletjes en puzzels met je labrador te spelen, zal je zijn geest helpen ontwikkelen en zal hij gezonder en gelukkiger groeien. Opdrachten krijgen is één van de meest geliefde bezigheden van een Duitse herder.

Er zijn vele spelletjes en puzzels die je met je Duitse herder kunt spelen, zoals geheugenspelletjes, zoek- en vindspelletjes, en trefzekerheidsoefeningen. Ook kun je bijvoorbeeld een behendigheidsparcours bouwen met allerlei obstakels, zoals een zacht kussentje, een slalom, en een tunnel. Je kunt ook een kunststof bal of een stuk kauwspeelgoed gebruiken om je Duitse herdershond te laten zoeken naar speelgoed of eten.

Je kunt speeltjes en puzzels kopen die speciaal voor honden zijn ontworpen. Er zijn verschillende producten op de markt die je kunt gebruiken om je Duitse herder mentaal uit te dagen.

Wandelen met je Duitse Herder pup

Om te zorgen het gestel van je Duitse herdershond zich goed kan ontwikkelen is het van belang dat een puppy niet overbelast wordt. Zo voorkom je gewrichtsproblemen en andere fysieke klachten op latere leeftijd. Wanneer je een Duitse herder pup uitlaat kun je dat het beste beperken tot 10 minuten per keer. Geef de pup na het uitlaten voldoende tijd om uit te rusten. Naarmate de pup ouder wordt kun je dat langzaam uitbouwen. Vanaf 9 maanden zijn Duitse herdershonden fysiek grotendeels uitontwikkeld en kun je lange wandelingen met ze maken.

Over Puur voor dieren

Puur voor dieren biedt je de ideale voedingssupplementen voor een zachte glanzende vacht, soepele gewrichten en een gezond lang leven. Neem een gratis proefabonnement of bestel de producten eenmalig.

Probeer nu zelf hoe gemakkelijk het is om Puur voor dieren te laten zorgen voor de complete aanvulling op de voeding van jouw hond of kat. Vanaf € 7,95 per maand per product zorgt Puur voor dieren ervoor dat je altijd de juiste producten in huis hebt en er niet voor naar de winkel hoeft. Je huisdier voelt zich iedere dag een beetje beter!

Aanvullende vragen over je Duitse Herder?

Heb je aanvullende vragen of opmerkingen over het ras Duitse herder? Neem dan contact op met de klantenservice van Puur voor dieren. Of stuur een mail naar: klantenservice@puurvoordieren.nl. We helpen je graag! 

Puur Balans

1 maand  GRATIS 

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Puur Soepel

1 maand  GRATIS 

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Puur Fit

1 maand  GRATIS 

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Scroll naar boven