Gewrichtsproblemen bij honden, wat kan ik daar aan doen?

Soepele gewrichten zijn van het grootste belang om lekker te kunnen rennen, springen, rollen, jagen... Maar wat als je gewrichtsproblemen bij je hond ontdekt? Pijnlijke gewrichten kunnen behoorlijk roet in het eten gooien. Je hond zakt door de achterpoten, heeft moeite met opstaan, of trekt met een poot. Je hond wil niet lopen, piept en is minder actief. Dat zijn de eerste tekenen van gewrichtsproblemen bij honden. 

Puur Soepel ondersteunt honden met gewrichtsklachten. Bestel een gratis proefpakket!

Begin op tijd met de juiste voedingsstoffen

Gelukkig kun je gewrichten ondersteunen door op tijd te beginnen met de juiste voedingsstoffen. Puur Soepel bevat de optimale combinatie van glucosamine, chondroïtine en MSM. Samen zorgen ze ervoor dat de enzymen die kraakbeen afbreken worden vernietigd en nieuw kraakbeen wordt aangemaakt. Dit helpt je hond weer soepeler te laten lopen. Vanaf slechts € 8,95 per maand.

M’n Rottweil reu was stijf en sinds ik puur soepel gebruik is hij weer speels en kan weer grote stukken wandelen

Atie sanders

Onze hond van 9 jaar was niet vooruit te krijgen, nu rent hij als een jonge hond!

Suzanne koenders

Hoe ontstaan gewrichtsproblemen bij honden?

Steeds meer honden zijn gevoelig voor gewrichtsproblemen. Niet alleen bij oudere honden, of (te) zware honden, maar ook bij zeer beweeglijke, jonge honden met een erfelijke aanleg voor gewrichtsproblemen. Bepaalde rassen hebben daar extra veel last van. Vaak ontstaan de klachten geleidelijk en merk je dat je hond soms door zijn achterpoten zakt, minder ver of niet meer wil lopen, of moeite heeft met opstaan. De gewrichten van je trouwe viervoeter zijn cruciaal om soepel te bewegen en dus van groot belang voor een gezond en gelukkig leven.

Gezonde gewrichten hebben een laagje kraakbeen over het uiteinde van het bot. Dit kraakbeen hoort vochtig, glad en stevig te zijn en is daarmee een schokdemper voor de gewrichten. Maar het gewrichtskraakbeen is ook kwetsbaar en staat gedurende het leven van een hond onder enorme druk. Bij gewrichtsproblemen is het dan meestal het kraakbeen wat de problemen veroorzaakt.

Als het kraakbeen beschadigd wordt, wordt het kraakbeen zachter en verliest het zijn schokdempende werking. Daardoor schuren de gewrichten en gaat de kwaliteit van zowel de gewrichten als het kraakbeen verder achteruit. Een losgeraakt stukje kraakbeen zorgt vaak ook nog voor een ontsteking. Als hier niets aangedaan wordt, dan is zware medicatie en een operatie vaak het enige wat nog helpt.

Gewrichtsproblemen hond

Symptomen gewrichtsproblemen honden

Veel voorkomende symptomen van gewrichtsproblemen bij honden zijn:

 • Mank lopen
 • Kreupelheid
 • Moeilijk zitten en moeite met opstaan
 • Je hond trilt bij het opstaan na het slapen
 • Zakt door achterpoten of voorpoten
 • Stijve gewrichten bij opstaan
 • Wil niet trap lopen of in de auto klimmen
 • Zwaarder worden
 • Vaak likken aan de poten
 • Heeft geen zin meer om te wandelen
Gewrichtsproblemen hond

Puur Soepel ondersteunt honden met gewrichtsklachten

Puur Soepel bevat een optimale combinatie van glucosamine, chondroïtine en MSM. Deze stoffen vernietigen de enzymen die kraakbeen afbreken en stimuleren de aanmaak van nieuw kraakbeen. Puur Soepel werkt preventief én bij bestaande gewrichtsproblemen, waardoor je hond snel weer soepeler kan bewegen. Het kan doorlopend worden gegeven. 

 • Optimale combinatie van glucosamine, chondroïtine en MSM
 • Smeert de gewrichten
 • Zorgt voor de aanmaak van nieuw kraakbeen
 • Goedkoper dan dierenwinkel of dierenarts
Voor soepele gewrichten hond

1 maand GRATIS

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Voedingsstoffen die helpen bij gewrichtsproblemen

Glucosamine

Bij mensen heeft glucosamine zijn werking allang bewezen, maar ook honden hebben baat bij glucosamine. Het zorgt namelijk voor de aanmaak van nieuw kraakbeen. Kraakbeen bestaat uit kraakbeenvezels en glucosamine-moleculen. De glucosamine-moleculen zijn de belangrijkste moleculen voor de aanmaak van nieuw kraakbeen. Het beschermt het kraakbeen en houdt het soepel.

Chondroïtine

Puur Soepel bevat niet alleen glucosamine, maar ook chondroïtine. Chondroïtine verbetert de soepelheid van het kraakbeen en zorgt ervoor dat de enzymen die kraakbeen afbreken, worden uitgeschakeld. Chondroïtine is daarbij pijnstillend en ontstekingsremmend. De werking van glucosamine wordt versterkt door de chondroïtine. Een belangrijke combinatie dus. Zowel chondroïtine als glucosamine komen van nature voor in het lichaam van de hond en ook de chondroïtine en glucosamine in Puur Soepel zijn van natuurlijke bronnen.

MSM

Naast glucosamine en chondroïtine bevat Puur Soepel ook MSM. MSM is een natuurlijke zwavelverbinding, dat in hoge concentraties in botten en gewrichten voorkomt. Het helpt bij de vorming van bindweefsel en collageen.

Samenstelling

Puur soepel bevat per capsule de volgende ingrediënten:

Glucosamine Sulfaat 2KCl

Chondroïtine

MSM

150 mg

150 mg

75 mg

Gewrichtsproblemen hond

Dosering

Lichaamsgewicht

Dagelijkse dosis

Tot 10 kilo

10 tot 20 kilo

meer dan 20 kilo

1 capsule p/dag

2 capsules p/dag

3 capsules p/dag

Prijzen

Puur Soepel

Per maand*

Per kwartaal (incl. 3 euro korting)*

Kleine hond

€ 9,95

€ 26,85

Middelgrote hond

€ 13,95

€ 38,85

Grote hond

€ 17,95

€ 49,95

* Eerste maand gratis bij een proefpakket

Combineren met andere voedingssupplementen

Puur Soepel kun je perfect combineren met Puur Zacht en Puur Fit. De omega-3 in Puur Zacht helpt niet alleen voor een zachte vacht, maar ook om de gewrichten te smeren. Puur Fit bevat onder andere vitamine C. Vitamine C helpt de weerstand te verhogen, wat extra belangrijk is bij problemen aan de gewrichten.

Puur Zacht

Voor een zachte vacht en gezonde gewrichten. Hoge kwaliteit omega-3.

Puur Fit

Multivitamine voor een lang en gezond leven. Met vitamine C voor meer weerstand.

Puur Balans

Voor herstel en behoud van gezonde darmflora. Met probioticum en prebiotica.

Puur Rust

Voor ontspanning bij stress en angst. Met magnesium en L-tryptofaan.

Meer over gewrichtsproblemen bij honden

Gewrichtspijn is één van de meest vervelende klachten die op latere leeftijd kunnen optreden bij je hond. Het heeft zoveel impact op de kwaliteit van leven als je hond pijn heeft, door zijn achterpoten of voorpoten zakt, minder of niet meer wil lopen en moeite heeft met opstaan, traplopen, of op de bank springen. Maar gewrichtspijn kan ook al bij een jonge hond ontstaan, door bijvoorbeeld reuma of artrose. Ook overgewicht of overbelasting kunnen oorzaken zijn voor gewrichtsproblemen bij honden. 

Beweging is goed voor je hond

Blijven bewegen is heel belangrijk. Zeker als je hond te zwaar is is het belangrijk dat je hond beweegt. Maar doe het wel met mate. Voor honden met gewrichtsklachten is een lange wandeling heel belastend. Je hond geeft zelf wel aan wanneer het te veel wordt. Liever iedere dag een korte wandeling van een kwartier, dan 1 keer per week 2 uur lang. Steile heuvels, traplopen en moeilijk terrein kun je beter mijden. Laat je hond vooral niet laten springen of op de achterpoten staan, dat kan extra slijtage aan het kraakbeen veroorzaken. Met aangepaste beweging kun je je hond juist ondersteunen bij gewrichtsproblemen. Zwemmen is trouwens het allerbeste, omdat de spieren versterkt worden, zonder de gewrichten te belasten. Meer beweging mag als de supplementen aanslaan en je hond minder pijn heeft.

gewrichtsproblemen hond

Kou verergert gewrichtsklachten hond

En wist je dat kou gewrichtspijn kan verergeren? Als een hond gewrichtsproblemen heeft is het daarom van belang om hem niet te lang aan kou en vocht bloot te stellen. Kou en vochtigheid zorgen dat de spieren en gewrichten pijnlijk en stijf aanvoelen. Dit komt doordat de doorbloeding van de aderen slechter wordt als het kouder is. Alles voelt dan krampachtiger en stugger aan.

De juiste voeding en een passend dieet voor je hond

Voor een goede spijsvertering, een optimale weerstand en voldoende energie is de dagelijkse voeding van groot belang. Goed voer voor honden is gevarieerd en bevat belangrijke voedingsstoffen met voldoende vitaminen en mineralen. Honden zijn van nature carnivoren en daarom is een dieet gebaseerd op vlees van verschillende diersoorten is voor veel honden zeer geschikt. Goed voer zorgt voor een hoge weerstand en een goede opname van belangrijke stoffen. Zo zien we dat gezonde honden Puur soepel beter opnemen en sneller minder last hebben van gewrichtsklachten.

Overgewicht kan een oorzaak zijn van gewrichtsklachten. Langdurig overgewicht zorgt voor extra belasting van het kraakbeen en kan de slijtage daarvan versnellen. Voorkomen is beter dan genezen, maar als een hond overgewicht heeft is het belangrijk om aangepaste voeding, of een aangepast dieet te gebruiken. Zodat je hond weer snel op een gezond gewicht komt en de belasting van de gewrichten afneemt.

Het geven van de juiste voedingssupplementen past in een gebalanceerd dieet. Puur soepel bevat de optimale combinatie van voedingsstoffen om gewrichtsklachten te voorkomen of verminderen. Wil je alles weten over Puur soepel? Kijk dan hier.

Deze 3 tips helpen je om gewrichtsproblemen te voorkomen

Je bent gewend dat je hond veel beweegt. Hij begroet je enthousiast als je thuis komt en gaat graag lange stukken met je wandelen. Of heerlijk rennen achter een bal aan. En dat wil je natuurlijk graag zo houden. Veel honden krijgen vroeger of later problemen met bewegen als gevolg van gewrichtsproblemen. Ze hebben moeite met opstaan en traplopen. Ze piepen en zijn minder actief. Sommige honden willen helemaal niet meer naar buiten. Ben je bang dat deze klachten vroeger of later ook bij jouw hond ontstaan? Dan zijn dit 3 tips waarmee je gewrichtsproblemen kunt voorkomen.

Tip 1: Steriliseer pas ná het eerste levensjaar

Honden die voor het eerste levensjaar worden gesteriliseerd, hebben meer kans op gewrichtsproblemen. Dr. Benjamin Hart van de University of California-Davis heeft recentelijk een onderzoek gepubliceerd. Daaruit blijkt dat Duitse herders die voor het eerste levensjaar zijn gesteriliseerd drie keer zo vaak last hebben van gewrichtsproblemen. Het complete verslag van het onderzoek kun je hier bekijken.

Tip 2: Vaccineer met mate, met name tegen Hondenziekte

Diverse studies laten zien dat vaccinaties, en vooral vaccinaties tegen Hondenziekte, een grote veroorzaker van gewrichtsproblemen zijn. Zo liet al in 1997 een studie van het Canine Health Concern zien dat honden kort na vaccinaties mobiliteitsproblemen ontwikkelden.

De gewrichtsproblemen ontstaan doordat de vaccinaties collageen afbreekt. Collageen is het elastische eiwit dat de huid bij elkaar houdt. Het vormt 70% tot 90% van onze spieren, pezen en andere ondersteunende weefsels. Wanneer collageen in het lichaam afbreekt, worden de gewrichten minder stabiel, de spieren en bindweefsel losser en neemt de kans op gewrichtsproblemen toe.

Ondanks dat veel dierenartsen aanraden om vaker te vaccineren, is 1 vaccinatie vaak voldoende voor de rest van het leven van een hond. Studies van onder andere Dr. Schutz laten zien dat de bescherming van kernvaccinaties minimaal 7 jaar beschermen. En waarschijnlijk gedurende het hele leven.

Tip 3: Geef preventief een voedingssupplement met Glucosamine

Gelukkig kun je gewrichten ook ondersteunen door op tijd te beginnen met de juiste voedingsstoffen. Gewrichtsproblemen worden meestal door het kraakbeen veroorzaakt. Als een hond ouder wordt of zwaarder kan het kraakbeen langzaam slijten, waardoor de gewrichten gaan schuren. Voedingssupplementen met een combinatie van glucosamine, chondroïtine en MSM zorgen ervoor dat de enzymen die kraakbeen afbreken worden vernietigd en nieuw kraakbeen wordt aangemaakt. Zo helpt het bij bestaande problemen, maar ook om gewrichtsproblemen te voorkomen.

Je kunt al vroeg beginnen met glucosamine en zo problemen voorkomen, maar het werkt ook als je hond al last van zijn gewrichten heeft. Glucosamine heeft ook een ontstekingsremmende werking én het verlicht pijn. Iedere hond is anders en iedere situatie is anders, maar in veel gevallen is resultaat al zichtbaar binnen een paar weken.

Combineer je glucosamine ook nog met omega-3 capsules, dan wordt de werking zelfs versterkt. Omega-3 wordt vaak aan hondenvoeding toegevoegd, maar meestal in een te lage dosis om echt effect te hebben.

De ervaring van Puur voor dieren

Bij Puur voor dieren hebben we jarenlange ervaring met honden met gewrichtsproblemen en krijgen we de mooiste verhalen terug van onze klanten. Zo kregen we onlangs een mailtje van Claudia over haar Doberman Indy. Indy werd stijf en stram en zakte door haar achterpoten heen. Na overleg met de dierenarts is Claudia Puur soepel gaan gebruiken en sindsdien staat Indy soepeler op. Ze rent weer als een dolle hond en ze zit lekkerder in haar vel! Het hele verhaal van Indy kun je hier teruglezen.

gewrichtsproblemen hond

Aanvullende vragen over je hond & gewrichtsproblemen?

Heb je aanvullende vragen of opmerkingen over gewrichtsproblemen, het gebruik van Puur soepel, of over onze andere artikelen? Neem dan contact op met de klantenservice van Puur voor dieren. Of stuur een mail naar het e mailadres van Puur voor dieren: klantenservice@puurvoordieren.nl. We helpen je graag! 

Scroll naar boven