gewrichtsproblemen bij je hond

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie kun je vinden in de Privacy Verklaring en het Cookie Beleid.

Gewrichtsproblemen bij honden

Steeds meer honden zijn gevoelig voor gewrichtsproblemen. Niet alleen oudere honden, of (te) zware honden, maar ook jongere, zeer beweeglijke honden met een erfelijke aanleg voor gewrichtsproblemen. Die erfelijke aanleg wordt onder andere versterkt doordat bij het fokken van rashonden steeds gebruik wordt gemaakt van een klein aantal dekreuen, waardoor er te weinig genetisch verschil is bij deze rashonden.

Gezonde gewrichten hebben een laagje kraakbeen over het uiteinde van het bot. Dit kraakbeen hoort vochtig, glad en stevig te zijn en is daarmee een schokdemper voor de gewrichten. Maar het kraakbeen is ook kwetsbaar en staat gedurende het leven van een hond onder enorme druk. Bij gewrichtsproblemen is het dan meestal ook het kraakbeen wat de problemen veroorzaakt.

Als het kraakbeen beschadigd wordt, wordt het kraakbeen zachter en verliest het zijn schokdempende werking. Daardoor schuren de gewrichten en gaat de kwaliteit van zowel de gewrichten als het kraakbeen verder achteruit. Een losgeraakt stukje kraakbeen zorgt vaak ook nog voor een ontsteking. Als hier niets aangedaan wordt, dan zijn zware medicijnen en operaties vaak het enige wat nog helpt.

 

Symptomen van gewrichtsproblemen zijn:

  • Mank lopen
  • Moeilijk zitten of staan
  • Stijve of gevoelige gewrichten
  • Wil niet trap lopen of in de auto klimmen
  • Zwaarder worden
  • Wil minder spelen
  • Gedragsverandering
  • Minder alert zijn

Begin op tijd met de juiste voedingsstoffen

Gelukkig kun je gewrichten ondersteunen door op tijd te beginnen met de juiste voedingsstoffen. Gewrichtsproblemen worden meestal door het kraakbeen veroorzaakt. Als een hond ouder wordt of zwaarder kan het kraakbeen langzaam slijten, waardoor de gewrichten gaan schuren. Het lichaam van mens en dier kan zelf glucosamine aanmaken, wat nodig is voor de aanmaak van kraakbeencellen en gewrichtsvloeistof.

Maar als een hond ouder wordt of de gewrichten zijn extra belast door overgewicht of intensieve bewegingen dan is een voedingssupplement een goede aanvulling. Puur Soepel bevat de optimale combinatie van glucosamine, chondroitine en MSM. Samen zorgen ze ervoor dat de enzymen die kraakbeen afbreken worden vernietigd en nieuw kraakbeen wordt aangemaakt.

Voedingssupplementen bij gewrichtsproblemen bij honden

Glucosamine

Bij mensen heeft glucosamine zijn werking allang bewezen, maar ook honden hebben baat bij glucosamine. Het zorgt namelijk voor de aanmaak van nieuw kraakbeen. Kraakbeen bestaat uit kraakbeenvezels en glucosamine-moleculen. De glucosamine-moleculen zijn de belangrijkste moleculen voor de aanmaak van nieuw kraakbeen. Het beschermt het kraakbeen en houdt het soepel.

Chondroïtine

Puur Soepel bevat niet alleen glucosamine, maar ook chondrointine. Chondroitine verbetert de soepelheid van het kraakbeen en zorgt ervoor dat de enzymen die kraakbeen afbreken, worden uitgeschakeld. De werking van glucosamine wordt versterkt door de chondroitine. Een belangrijke combinatie dus. Zowel chondroitine als glucosamine komen van nature voor in het lichaam van de hond en ook de chondroitine en glucosamine in Puur Soepel zijn van natuurlijke bronnen.

MSM

Naast glucosamine en chondroitine bevat Puur Soepel ook MSM. MSM is een natuurlijke zwavelverbinding, dat in hoge concentraties in botten en gewrichten voorkomt. Het helpt bij de vorming van bindweefsel en collageen.

Omega 3-vetzuren

Omega-3 vetzuren helpen bij het smeren van de gewrichten.

Vitamine C

Vitamine C helpt bij het verbeteren van de weerstand van de hond, maar helpt ook het kraakbeen door de vorming van collageen. Dit is een eiwit dat nodig is bij de aanmaak van kraakbeen.

Puur Soepel, Puur Zacht en Puur Fit

Puur Soepel

Puur Soepel bevat de ideale combinatie van glucosamine, chondroïtine en MSM. Voor de bescherming en aanmaak van nieuw kraakbeen en soepele gewrichten. Hoog geconcentreerd en optimale samenstelling.

Puur Zacht

Puur Zacht bevat een hoge concentratie omega 3-vetzuren. Dit helpt de gewrichten te smeren en het verzacht gevoelige gewrichten.

Puur Fit

Puur Fit bevat vitamine C voor een goede weerstand en voor de aanmaak van collageen. Dit ondersteunt de aanmaak van nieuw kraakbeen.

Puur Soepel
Puur Zacht
Puur Fit

Beweging

Blijven bewegen is heel belangrijk. Zeker als je hond te zwaar is. Maar doe het wel met mate. Je hond geeft zelf wel aan wanneer het te veel wordt. Liever iedere dag een kwartier, dan 1 keer per week 2 uur lang. Steile heuvels en moeilijk terrein kun je beter mijden. Vooral niet laten springen of op de achterpoten laten staan. Zwemmen is trouwens het allerbeste, omdat de spieren versterkt worden, zonder de gewrichten te belasten. Meer beweging mag als de voedingssupplementen aanslaan en je hond minder pijn heeft.