Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie kun je vinden in de Privacy Verklaring en het Cookie Beleid.

Giardia hond: wat is het en hoe herken je het?

Een goede stoelgang maakt het leven van een hond én het baasje een stuk aangenamer. Niemand wil een hond het ongemak van (terugkerende) diarree, buikpijn, bloed bij de ontlasting, of verminderde eetlust en sloomheid aandoen. Helaas komen deze klachten vaak voor bij honden die besmet zijn met de giardia parasiet. Giardia hond: wat is het en hoe herken je het?

Puur Balans, voor herstel en behoud van gezonde darmflora

De gezondheid van je hond is het allerbelangrijkste voor je. Om darmklachten te behandelen én voorkomen geef je Puur Balans. Darmklachten zoals diarree kunnen ontstaan als je hond giardia besmetting heeft. Maar ook door het gebruik van medicijnen (bijvoorbeeld antibiotica), stress, of voedsel waar darmen slecht op reageren.
Een dagelijkse dosis Puur Balans met probioticum is zeer effectief voor opbouw en behoud van goede darmflora. Puur Balans bestaat uit zogenaamde 'goede bacteriën' die zuren produceren en schadelijke bacteriën doden.

Probiotica, voor herstel en behoud van gezonde darmflora bij honden. 

Giardia hond
Giardia hond

1 maand GRATIS 

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Wat is giardia bij honden?

Giardia is een eencellige parasiet die zich nestelt in de darmen van honden of andere dieren en daar een infectie veroorzaakt. Ook mensen kunnen besmet raken met giardia. Giardia voedt zich met andere levende organismen om te overleven en wordt in de darmen vermenigvuldigt. Giardia bij de hond is een van de meest voorkomende darmparasieten. Vaker dan je zou denken: Veel honden dragen giardia parasieten zonder dat het problemen geeft, waardoor je niet merkt dat honden besmet zijn. Bij gevoelige honden, bijvoorbeeld met een verminderde weerstand of een zwak immuunsysteem, kan de parasiet giardia wel gezondheidsproblemen geven en vervelende klachten veroorzaken, zoals langdurige diarree.

Giardia hond

Hoe raakt een hond besmet met de giardia parasiet?

Niet alle besmette honden met giardia hebben gezondheidsklachten, maar ze kunnen de parasiet wel uitscheiden via de ontlasting. De parasiet wordt door besmette dieren uitgescheiden in een soort blaasje, ook wel cyste genoemd. De uitscheiding van de besmettelijke cysten begint ongeveer 7 dagen nadat de hond giardia heeft opgelopen en vindt gedurende 4 tot 5 weken plaats. Deze periode kan langer zijn als er een giardia herbesmetting plaatsvindt. De cysten overleven vooral in vochtige omgevingen erg lang. Afhankelijk van het weer en de omstandigheden kunnen ze wel een week tot 3 maanden infectieus blijven.

De besmette ontlasting komt in de omgeving terecht waar andere honden en katten zich er mee kunnen besmetten door het opeten van de parasiet. Dit kan bijvoorbeeld door gras te eten in het park, besmet water te drinken, of door het likken aan de poten op een plek waar giardia aanwezig is. Ook kan de eigenaar het via de schoenen meenemen in huis waardoor honden soms ook besmet raken.

Wat zijn de meest voorkomende symptomen van giardia?

Is je hond besmet met de giardia parasiet? Dan kun je dat herkennen aan meest voorkomende symptomen.

Symptomen giardia:

  • Regelmatig terugkerende of langdurige diarree
  • Buikpijn als gevolg van een infectie
  • De ontlasting kan slijm en/of vers bloed bevatten
  • Verminderde eetlust en sloomheid

De meeste honden met giardia hebben geen of weinig klachten, daarom is het soms moeilijk vast te stellen of ze besmet zijn. Ook kunnen andere aandoeningen dan bovenstaande zich voordoen als gevolg van giardia.

De behandeling van giardia

Als je vermoedt dat je hond last heeft van giardia is het belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts. De dierenarts kan de ontlasting onderzoeken onder de microscoop, of met behulp van een zogenaamde SNAP-test om de diagnose te kunnen stellen. Met name de uitkomst van een SNAP-test heeft een hoge betrouwbaarheid. Zodra de diagnose giardia is gesteld gaat het volgende behandelplan van start:

  • In eerste instantie wordt Giardia behandelt met medicatie. Sommige dierenartsen gebruiken een middel als Panacur (ontwormingsmiddel), terwijl andere dierenartsen de voorkeur geven aan een middel als Metronidazol (antibioticum). Sommige dierenartsen geven de Metronidazol als de Panacur niet of onvoldoende werkt. Omdat Giardia zeer besmettelijk is wordt geadviseerd om alle dieren in het huishouden te behandelen met een ontwormingsmiddel, ook als ze geen symptomen hebben. Gezonde dieren kunnen de parasiet namelijk evengoed uitscheiden waardoor je kans hebt op herbesmetting.

  • Om de diarree te behandelen en de weerstand in de darm te optimaliseren wordt geadviseerd om licht verteerbaar voer en probiotica (Puur Balans) te geven.

  • Vanwege het risico is dat uw hond zichzelf opnieuw besmet is het verstandig om hem/haar op de derde dag van de behandeling te wassen met een hondenshampoo, en dit na twee dagen nogmaals te doen.

Probiotica hond

1 maand GRATIS 

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Uitleg voedingsstoffen Puur Balans

Probioticum voor honden

Bij mensen hebben probiotica hun werking allang bewezen, maar ook jonge en volwassen honden hebben er baat bij. Probiotica bevatten levende goede bacteriën die bijdragen aan een gezonde darmflora. Het probioticum in Puur Balans bestaat uit 0.75 miljard KVE (levensvatbare kiemen) Bacillus Subtilis per capsule. Bacillus Subtilis hebben de eigenschap zeer sterke verbindingen te maken, zodat ze niet worden afgebroken door het maagzuur en optimaal werkzaam zijn in de darmen. Probiotica dragen bij aan een goede voedselvertering en is nodig ter preventie dat allerlei ongewenste micro-organismen door de darmwand in de bloedbaan terecht komen. 

Prebiotica voor honden

Puur Balans bevat niet alleen probioticum, maar ook prebiotica. Waar probioticum bestaat uit goede darmbacteriën, is prebioticum de voeding voor deze bacteriën. Prebiotica bestaat uit onverteerbare voedingsvezels en onverteerbare suikers, die niet in het zure maag van de hond oplossen en ook niet in de dunne darm van de hond worden verteerd. Zo groeit het aantal gezonde bacteriën en krijgen schadelijke bacteriën (en andere organismen) minder kans. De werking van probioticum wordt versterkt door de prebiotica. Een belangrijke combinatie dus. De prebiotica in Puur Balans bestaat uit Manno-Oligosaccharide en Fructo-Oligosaccharide.

Samenstelling Puur Balans

Samenstelling per capsule:

Bacillus Subtilis

Manno-Oligosaccharide

Fructo-Oligosaccharide

75 mg

45 mg

100 mg

Giardia hond

Puur Balans is met de grootste zorg samengesteld voor hond en kat. Voedingssupplementen van Puur voor dieren maken gebruik van de allerbeste kwaliteit producten, hoogwaardige grondstoffen van farmaceutische kwaliteit en zuiverheid. De productie vindt plaats volgens strenge richtlijnen en voldoet aan HACCP en GMP standaarden en Europese richtlijnen. Puur Balans is ontwikkeld volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten en bevat verhoogde concentraties probioticum en prebiotica. Puur Balans bevat geen kunstmatige geur- en kleurstoffen, overbodige vulmiddelen of onnodige chemische toevoegingen. 

Dosering Puur Balans

Lichaamsgewicht

Dagelijkse dosis

Tot 10 kilo

10 tot 20 kilo

meer dan 20 kilo

1 capsule per dag

2 capsules per dag

3 capsules per dag

Puur Balans wordt gebruikt ter ondersteuning van darmklachten, maar werkt ook preventief bij verminderde weerstand. Probiotica en prebiotica zijn geschikt voor langdurig gebruik. Het effect van Puur Balans is meestal binnen 3 a 4 weken zichtbaar, maar ook kortere en langere periodes zijn mogelijk. Bij sommige honden zie je na een week al verbetering, bij anderen kan het tot wel 2 maanden duren.

  • Zoals aangegeven kunnen ook katten giardia krijgen. De voorgeschreven dosering voor een kat is gelijk aan de dosering voor een hond tot 10 kilo

  • Je kunt de capsules het beste in de oorspronkelijke verpakking bewaren ter bescherming tegen licht en vocht

  • De verpakking buiten het bereik van jonge kinderen houden. Let op de uiterste gebruiksdatum achter op de verpakking

Prijzen Puur Balans

Puur Balans

Per maand

Per kwartaal (3 euro korting bij keuze voor kwartaalzendingen)

Kleine hond

€ 9,95

€ 26,85

Middelgrote hond

€ 13,95

€ 38,85

Grote hond

€ 17,95

€ 49,95

Het verschil tussen goede bacteriën en slechte bacteriën

In de darm van je hond zijn miljoenen bacteriën aanwezig, zowel goede als slechte. Goede en slechte bacteriën zijn levende organismen die samen de darmflora vormen. De goede bacteriën in de darmen zorgen er voor dat voedsel wordt afgebroken en omgezet naar belangrijke voedingsstoffen. Daarnaast ondersteunen ze het immuunsysteem van je hond door te communiceren met de immuuncellen in de dikke darm. Als de slechte schadelijke bacteriën daarentegen de overhand krijgen, kan je hond last krijgen van problemen met de spijsvertering. Het eerste symptoom is vaak diarree, maar problemen met de spijsvertering kunnen ook leiden tot krampen in de buik, misselijkheid, verstopping, winderigheid, of zelfs infecties. Doordat het lichaam van je hond voedingsstoffen onvoldoende goed kan opnemen kunnen op termijn ook andere gezondheidsklachten ontstaan.

Probiotica herstelt het evenwicht tussen goede en slechte bacteriën

Je ontkomt er niet aan dat de darmen van je hond ook slechte bacteriën bevatten. Dat is geen probleem zolang de verhouding tussen de slechte en goede darmbacteriën in balans is. Maar als de goede bacteriën in de darmen van je hond verzwakt zijn en in aantal afgenomen dan krijgen de slechte bacteriën de ruimte om plekken in de darmwand in te nemen en zich te vermenigvuldigen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren na het geven van een antibiotica kuur voor bacteriële infecties. Het geven van prebiotica en probiotica helpt in dat geval om het evenwicht tussen slechte en goede darmbacteriën te herstellen. Probiotica dragen bij aan een goede voedselvertering en is nodig om te voorkomen dat allerlei ongewenste micro-organismen en bacteriën door de darmwand in de bloedbaan terecht komen.

Aanvullende vragen over giardia bij honden?

Heb je aanvullende vragen of opmerkingen over giardia bij honden, of over Puur Balans met probioticum en prebiotica voor honden en katten? Neem dan contact op met de klantenservice van Puur voor dieren. Of stuur een mail naar het e mailadres van Puur voor dieren: klantenservice@puurvoordieren.nl. We helpen je graag! 

Scroll naar boven