Giardia bij honden: wat is het en hoe herken je het?

Puur Balans met probioticum. De oplossing bij darmklachten.

Niemand wil een hond het ongemak van (terugkerende) diarree, buikpijn, bloed bij de ontlasting, of verminderde eetlust en sloomheid aandoen. Helaas komen deze klachten vaak voor bij honden die besmet zijn met de giardia parasiet. Giardia hond: wat is het en hoe herken je het?

Puur Balans met probioticum, voor herstel en behoud van gezonde darmflora bij honden. Vraag nu een gratis proefpakket aan!

Puur Balans, voor herstel en behoud van gezonde darmflora

De gezondheid van je hond is het allerbelangrijkste voor je. Om darmklachten te behandelen én voorkomen geef je Puur Balans. Darmklachten zoals diarree kunnen ontstaan als je hond giardia besmetting heeft. Maar ook door het gebruik van medicijnen (bijvoorbeeld antibiotica), stress, of voedsel waar darmen slecht op reageren.
Een dagelijkse dosis Puur Balans met probioticum is zeer effectief voor opbouw en behoud van goede darmflora. Puur Balans bestaat uit zogenaamde 'goede bacteriën' die zuren produceren en schadelijke bacteriën doden.

Giardia hond

1 maand GRATIS 

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Mijn teckel, nu 6 jaar, had altijd last van zachte ontlasting en sinds zij Puur gebruikt (enige jaren) nu is haar ontlasting goed. Ik ben dus zeer tevreden!

Willemien hak

Voor onze hond Flow gebruiken wij dagelijks de Puur Balans. De Puur Balans is erg fijn wanneer de hond darmproblemen heeft. Sinds het gebruik van de Balans zijn die problemen verholpen. Top producten welke ik iedereen aan kan raden!

Suzan

De 10 meest gestelde vragen over giardia hond

Wat is giardia bij honden?

Giardia is een eencellige parasiet die darminfecties veroorzaakt bij honden en andere dieren, en het kan ook mensen besmetten. Deze parasiet gedijt in de darmen, vermenigvuldigt zich daar en kan bij gevoelige honden gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals langdurige diarree. Het is een veelvoorkomende darmparasiet, en het is mogelijk dat honden drager zijn zonder merkbare symptomen.

Giardia hond

Hoe raakt een hond besmet met de giardia parasiet?

Honden raken besmet met giardia door contact met besmette ontlasting. Besmette honden scheiden de parasiet uit in cysten, die tot wel 5 weken na besmetting kunnen worden uitgescheiden. De cysten kunnen overleven in vochtige omgevingen en worden verspreid via gras, water, likken aan poten of zelfs door het meenemen van cysten op schoenen naar huis.

Wat zijn de meest voorkomende symptomen van giardia bij honden?

Symptomen van giardia bij honden zijn onder andere regelmatige of langdurige diarree, buikpijn, slijm en/of bloed in de ontlasting, verminderde eetlust en sloomheid. Niet alle honden vertonen echter symptomen, waardoor het soms moeilijk is om een besmetting vast te stellen.

Wat is het behandelplan voor giardia hond?

Een dierenarts kan giardia diagnosticeren met een ontlastingsonderzoek of een SNAP-test. De behandeling van giardia omvat vaak medicatie, zoals Panacur (ontwormingsmiddel) of Metronidazol (antibioticum). Alle dieren in het huishouden worden geadviseerd te behandelen, zelfs als ze geen symptomen vertonen, om herbesmetting te voorkomen. Daarnaast wordt licht verteerbaar voedsel en probiotica (zoals Puur Balans) aanbevolen om diarree te behandelen en de darmweerstand te optimaliseren.

Hoe lang blijven giardia-cysten infectieus in de omgeving?

Giardia-cysten kunnen tot 3 maanden infectieus blijven in vochtige omgevingen. Besmetting kan optreden als andere honden of katten de cysten opnemen door bijvoorbeeld gras te eten of besmet water te drinken.

Probiotica hond

1 maand GRATIS 

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Waarom is het belangrijk om alle huisdieren te behandelen bij een giardia-infectie?

Omdat giardia zeer besmettelijk is, wordt aangeraden alle huisdieren in een huishouden te behandelen, zelfs als ze geen symptomen vertonen. Gezonde dieren kunnen de parasiet uitscheiden en herbesmetting veroorzaken.

Is het nodig om honden te wassen tijdens de behandeling van giardia?

Het wordt aanbevolen de hond tijdens de giardia-behandeling te wassen om het risico op zelfbesmetting te verminderen. Dit helpt herbesmetting te voorkomen en de verspreiding van de parasiet te beheersen.

Kan giardia bij honden vanzelf overgaan?

Hoewel sommige honden de infectie vanzelf kunnen overwinnen, is behandeling aan te raden om complicaties en verspreiding naar andere dieren te voorkomen. Onbehandelde giardia-infecties kunnen langdurig aanhouden.

Kan giardia bij honden leiden tot andere gezondheidsproblemen?

Ja, giardia kan leiden tot problemen met de spijsvertering, zoals krampen, misselijkheid, verstopping en winderigheid. Door de verminderde opname van voedingsstoffen kunnen op termijn ook andere gezondheidsklachten ontstaan.

Zijn er preventieve maatregelen tegen giardia hond?

Preventieve maatregelen omvatten regelmatige ontworming, hygiëne na het opruimen van ontlasting, en het vermijden van contact met besmette ontlasting in openbare ruimtes.

Wat zijn de meest voorkomende symptomen van giardia hond?

Is je hond besmet met de giardia parasiet? Dan kun je dat herkennen aan meest voorkomende symptomen.

Symptomen giardia hond:

  • Regelmatig terugkerende of langdurige diarree
  • Buikpijn als gevolg van een infectie
  • De ontlasting kan slijm en/of vers bloed bevatten
  • Verminderde eetlust en sloomheid

De meeste honden met giardia hebben geen of weinig klachten, daarom is het soms moeilijk vast te stellen of ze besmet zijn. Ook kunnen andere aandoeningen dan bovenstaande zich voordoen als gevolg van giardia.

De behandeling van giardia

Als je vermoedt dat je hond last heeft van giardia is het belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts. De dierenarts kan de ontlasting onderzoeken onder de microscoop, of met behulp van een zogenaamde SNAP-test om de diagnose te kunnen stellen. Met name de uitkomst van een SNAP-test heeft een hoge betrouwbaarheid. Zodra de diagnose giardia is gesteld gaat het volgende behandelplan van start:

  • In eerste instantie wordt Giardia behandelt met medicatie. Sommige dierenartsen gebruiken een middel als Panacur (ontwormingsmiddel), terwijl andere dierenartsen de voorkeur geven aan een middel als Metronidazol (antibioticum). Sommige dierenartsen geven de Metronidazol als de Panacur niet of onvoldoende werkt. Omdat Giardia zeer besmettelijk is wordt geadviseerd om alle dieren in het huishouden te behandelen met een ontwormingsmiddel, ook als ze geen symptomen hebben. Gezonde dieren kunnen de parasiet namelijk evengoed uitscheiden waardoor je kans hebt op herbesmetting.

  • Om de diarree te behandelen en de weerstand in de darm te optimaliseren wordt geadviseerd om licht verteerbaar voer en probiotica (Puur Balans) te geven.

  • Vanwege het risico is dat uw hond zichzelf opnieuw besmet is het verstandig om hem/haar op de derde dag van de behandeling te wassen met een hondenshampoo, en dit na twee dagen nogmaals te doen.

Probiotica hond

1 maand GRATIS 

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Uitleg voedingsstoffen Puur Balans

Probioticum voor honden

Bij mensen hebben probiotica hun werking allang bewezen, maar ook jonge en volwassen honden hebben er baat bij. Probiotica bevatten levende goede bacteriën die bijdragen aan een gezonde darmflora. Het probioticum in Puur Balans bestaat uit 0.75 miljard KVE (levensvatbare kiemen) Bacillus Velezensis per capsule. Bacillus Velezensis heeft de eigenschap zeer sterke verbindingen te maken, zodat ze niet worden afgebroken door het maagzuur en optimaal werkzaam zijn in de darmen. Probiotica dragen bij aan een goede voedselvertering en is nodig ter preventie dat allerlei ongewenste micro-organismen door de darmwand in de bloedbaan terecht komen. 

Prebiotica voor honden

Puur Balans bevat niet alleen probioticum, maar ook prebiotica. Waar probioticum bestaat uit goede darmbacteriën, is prebioticum de voeding voor deze bacteriën. Prebiotica bestaat uit onverteerbare voedingsvezels en onverteerbare suikers, die niet in het zure maag van de hond oplossen en ook niet in de dunne darm van de hond worden verteerd. Zo groeit het aantal gezonde bacteriën en krijgen schadelijke bacteriën (en andere organismen) minder kans. De werking van probioticum wordt versterkt door de prebiotica. Een belangrijke combinatie dus. De prebiotica in Puur Balans bestaat uit Manno-Oligosaccharide en Fructo-Oligosaccharide.

Samenstelling Puur Balans

Bacillus Velezensis

Manno-Oligosaccharide

Fructo-Oligosaccharide

75 mg

45 mg

100 mg

Puur Balans is met de grootste zorg samengesteld voor hond en kat. Voedingssupplementen van Puur voor dieren maken gebruik van de allerbeste kwaliteit producten, hoogwaardige grondstoffen van farmaceutische kwaliteit en zuiverheid. De productie vindt plaats volgens strenge richtlijnen en voldoet aan HACCP en GMP standaarden en Europese richtlijnen. Puur Balans is ontwikkeld volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten en bevat verhoogde concentraties probioticum en prebiotica. Puur Balans bevat geen kunstmatige geur- en kleurstoffen, overbodige vulmiddelen of onnodige chemische toevoegingen. 

Giardia hond

Dosering Puur Balans

Gewicht

Dagelijkse dosis

Tot 10 kilo

10 tot 20 kilo

boven 20 kilo

1 capsule p/dag

2 capsules p/dag

3 capsules p/dag

Puur Balans wordt gebruikt ter ondersteuning van darmklachten, maar werkt ook preventief bij verminderde weerstand. Probiotica en prebiotica zijn geschikt voor langdurig gebruik. Het effect van Puur Balans is meestal binnen 3 a 4 weken zichtbaar, maar ook kortere en langere periodes zijn mogelijk. Bij sommige honden zie je na een week al verbetering, bij anderen kan het tot wel 2 maanden duren.

  • Zoals aangegeven kunnen ook katten giardia krijgen. De voorgeschreven dosering voor een kat is gelijk aan de dosering voor een hond tot 10 kilo

  • Je kunt de capsules het beste in de oorspronkelijke verpakking bewaren ter bescherming tegen licht en vocht

  • De verpakking buiten het bereik van jonge kinderen houden. Let op de uiterste gebruiksdatum achter op de verpakking

Prijzen Puur Balans

Puur Soepel

Per maand*

Per kwartaal (incl. 3 euro korting)*

Kleine hond

€ 9,95

€ 26,85

Middelgrote hond

€ 13,95

€ 38,85

Grote hond

€ 17,95

€ 49,95

Het verschil tussen goede bacteriën en slechte bacteriën

In de darm van je hond zijn miljoenen bacteriën aanwezig, zowel goede als slechte. Goede en slechte bacteriën zijn levende organismen die samen de darmflora vormen. De goede bacteriën in de darmen zorgen er voor dat voedsel wordt afgebroken en omgezet naar belangrijke voedingsstoffen. Daarnaast ondersteunen ze het immuunsysteem van je hond door te communiceren met de immuuncellen in de dikke darm. Als de slechte schadelijke bacteriën daarentegen de overhand krijgen, kan je hond last krijgen van problemen met de spijsvertering. Het eerste symptoom is vaak diarree, maar problemen met de spijsvertering kunnen ook leiden tot krampen in de buik, misselijkheid, verstopping, winderigheid, of zelfs infecties. Doordat het lichaam van je hond voedingsstoffen onvoldoende goed kan opnemen kunnen op termijn ook andere gezondheidsklachten ontstaan.

Probiotica herstelt het evenwicht tussen goede en slechte bacteriën

Je ontkomt er niet aan dat de darmen van je hond ook slechte bacteriën bevatten. Dat is geen probleem zolang de verhouding tussen de slechte en goede darmbacteriën in balans is. Maar als de goede bacteriën in de darmen van je hond verzwakt zijn en in aantal afgenomen dan krijgen de slechte bacteriën de ruimte om plekken in de darmwand in te nemen en zich te vermenigvuldigen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren na het geven van een antibiotica kuur voor bacteriële infecties. Het geven van prebiotica en probiotica helpt in dat geval om het evenwicht tussen slechte en goede darmbacteriën te herstellen. Probiotica dragen bij aan een goede voedselvertering en is nodig om te voorkomen dat allerlei ongewenste micro-organismen en bacteriën door de darmwand in de bloedbaan terecht komen.

Aanvullende vragen over giardia hond?

Heb je aanvullende vragen of opmerkingen over giardia bij honden, of over Puur Balans met probioticum en prebiotica voor honden en katten? Neem dan contact op met de klantenservice van Puur voor dieren. Of stuur een mail naar het e mailadres van Puur voor dieren: klantenservice@puurvoordieren.nl. We helpen je graag! 

Scroll naar boven