Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie kun je vinden in de Privacy Verklaring en het Cookie Beleid.

Mijn hond eet poep, wat kan ik daar aan doen?

Je hond is je beste maatje en je wilt alleen het allerbeste voor hem of haar. Maar wat als je hond ineens poep gaat eten? Dat is niet alleen een vies idee, maar het kan ook een signaal zijn dat er iets niet in orde is. Als je hond ontlasting eet heeft dat vaak een oorzaak. Wat de oorzaak is en wat je er aan kunt doen? Dat lees je hier bij Mijn hond eet poep, wat kan ik daar aan doen?

Puur Fit bij een tekort aan voedingsstoffen

Een veelvoorkomende oorzaak waarom een hond poep eet is een tekort aan voedingsstoffen. Het kan zijn dat voedingsstoffen niet goed worden opgenomen, of dat het voer onvoldoende voedingsstoffen bevat. Voor honden is het net als voor mensen belangrijk om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Het zorgt ervoor dat honden goed functioneren, groeien en herstellen. Het zorgt voor een goede weerstand en voor een lang en gezond leven. Puur Fit is een voedingssupplement met de belangrijkste vitaminen en mineralen voor een lang en gezond leven. Daarmee krijgt je hond alle vitaminen en mineralen binnen die nodig zijn en kan de behoefte om ontlasting te eten afnemen.

Puur Fit

1 maand GRATIS proberen

€ 3,90 verzendkosten

Waarom eten honden poep? 5 redenen

Er zijn verschillende oorzaken waarom honden ontlasting eten. Medische oorzaken, zoals een aandoening aan de alvleesklier, komen zelden voor. Om het eten van ontlasting te laten stoppen is het belangrijk om eerst te achterhalen waar het ongewenste gedrag vandaan komt. De 5 meest voorkomende redenen voor het eten van ontlasting door honden zijn:

1. Verveling - Honden die verveeld zijn kunnen poep eten om maar iets te doen te hebben, of om op die manier om aandacht te vragen. Ook negatieve aandacht kan ongewenst gedrag stimuleren. Honden die poep eten uit verveling zijn bijvoorbeeld honden die lang in een kennel hebben gezeten, of veel alleen thuis zijn.

2. Voedingsvergiftiging of andere gezondheidsproblemen - Soms kunnen honden poep eten als ze lijden aan een gezondheidsprobleem dat hun lichaam verhindert om voedingsstoffen op de juiste manier te absorberen. Honden gaan dan vaker poep eten om vitaminen en mineralen binnen te krijgen die onvoldoende in het lichaam zijn opgenomen.

3. Moederhond eet poep van pups - Voor moederhonden is het eten van de ontlasting van haar pups natuurlijk gedrag. Zo houdt ze het nest schoon. Het is van belang om er op te letten dat de pups het gedrag niet overnemen. Als een hond eenmaal gewend is aan het eten van poep is het moeilijk om het weer af te leren.

4. Voedseltekort - Honden kunnen poep eten als ze niet genoeg voedsel of vitaminen binnen krijgen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij volwassen honden die op dieet zijn vanwege overgewicht, of als een hond voer krijgt dat onvoldoende voedingsstoffen bevat. Om het hongergevoel te stillen, of om extra vitaminen en mineralen binnen te krijgen gaan ze op zoek naar een aanvulling.

5. Verlangen naar smaak - Honden kunnen poep eten omdat het een smaak heeft die hen aantrekt. Daarbij kunnen zelfs bepaalde voorkeuren bestaan. Sommige honden eten liever de eigen ontlasting, terwijl andere honden liever de poep van andere dieren eten.

Mijn hond eet ontlasting, hoe kan ik dat voorkomen? 5 tips!

Het eten van ontlasting is niet alleen een vieze gewoonte, het kan ook schadelijk zijn voor de gezondheid van je hond. Daarom wil je dat het zo snel mogelijk stopt. Hieronder vind je 5 tips om het eten van ontlasting te voorkomen. Welke tip het beste werkt voor jouw hond is afhankelijk van de oorzaken die hierboven beschreven zijn.

Tip 1: Zorg dat je hond voldoende aandacht en beweging krijgt

Verveling kun je verhelpen door je hond veel aandacht en beweging te geven. Door regelmatig met je hond te spelen en langere wandelingen te maken zorg je voor fysieke en mentale inspanning. Daarmee verminder je de neiging om slechte gewoontes voor het vragen van aandacht in stand te houden.

Tip 2: Zorg dat je hond voldoende voer en voedingsstoffen binnen krijgt

Controleer of je hond voldoende voer krijgt en of dat voer voldoende voedingsstoffen bevat. Sommige honden, met name als ze ouder worden, hebben meer voedingsstoffen nodig, omdat vitaminen en mineralen slechter door het lichaam worden opgenomen. In dat geval kan een voedingssupplement een goede aanvulling zijn op het voer.

Tip 3: Beloon je hond voor goed gedrag

Gaat je hond op ontlasting af, of snuffelt hij er aan? Probeer hem dan af te leiden met positieve aandacht, of zijn favoriete speeltje of snack. Door hem te belonen laat je op een positieve manier merken dat het eten van poep ongewenst is.

Tip 4: Middelen en supplementen tegen poep eten hond

Poep eten kan een reactie zijn op een tekort aan voedingsstoffen. Puur Fit is een voedingssupplement met de belangrijkste vitaminen en mineralen voor een lang en gezond leven. Daarmee krijgt je hond alle vitaminen en mineralen binnen die nodig zijn en kan de behoefte om ontlasting te eten afnemen.

Tip 5: Maak de geur van de ontlasting onaantrekkelijk

Als honden hun eigen poep eten, kun je proberen om het een onaantrekkelijke geur te geven. Je kunt dit doen door je van voer te veranderen, de geur van brokken is vaak minder aantrekkelijk dan dat van nat voer, of door er bijvoorbeeld gemalen ananas en courgette door te mengen.

Coprofagie bij honden

Het eten van uitwerpselen door honden wordt ook wel coprofagie genoemd. Daarbij kan een hond zowel de eigen ontlasting eten als de ontlasting van een andere hond. Coprofagie bij honden is geclassificeerd als een abnormale gedragsstoornis. Hoewel coprofagie ongewenst gedrag is, is het meestal niet gevaarlijk. Een uitzondering daarop is als een hond ontlasting eet dat parasieten bevat, waardoor de hond giardia kan oplopen. Meer over giardia bij honden lees je hier.

Kom je er niet uit? Raadpleeg de dierenarts!

Lukt het niet om je hond te laten stoppen met het eten van ontlasting? De dierenarts adviseert je graag. Of je nou een puppy, een volwassen hond, of een senior hond hebt, hij denkt graag met je mee hoe je kunt voorkomen dat je hond poep eet.

Over Puur voor dieren

Puur voor dieren biedt je hond de ideale voedingssupplementen voor een zachte glanzende vacht, soepele gewrichten, stabiele darmflora en een gezond lang leven. Neem een gratis proefabonnement of bestel de producten eenmalig.

Probeer nu zelf hoe gemakkelijk het is om Puur voor dieren te laten zorgen voor de complete aanvulling op de voeding van jouw hond of kat. Vanaf € 7,95 per maand per product zorgt Puur voor dieren ervoor dat je altijd de juiste producten in huis hebt en er niet voor naar de winkel hoeft. Je huisdier voelt zich iedere dag een beetje beter!

Hond eet poep

Heb je aanvullende vragen over hond eet poep?

Heb je aanvullende vragen of opmerkingen over Mijn hond eet poep, wat kan ik daar aan doen? Neem dan contact op met de klantenservice van Puur voor dieren. Of stuur een mail over voeding hond naar klantenservice@puurvoordieren.nl. We helpen je graag met tips en adviezen voor je hond!

Scroll naar boven