Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie kun je vinden in de Privacy Verklaring en het Cookie Beleid.

Mijn hond heeft jeuk, wat kan ik doen?

De huid en de vacht vervullen een belangrijke rol voor de gezondheid van een hond, door de lichaamstemperatuur te handhaven en de hond te beschermen tegen parasieten, pollen, luchtvervuiling, Uv-straling en infecties. Maar de huid kan soms ook veel overlast veroorzaken. Wat kun je doen als je hond vervelende huidklachten heeft die hevige jeuk veroorzaken? 

Puur Zacht is een visolie-capsule met een hoge concentratie omega-3-vetzuren en vitamine E. Bestel nu een Gratis proefpakket en geef je hond het comfort dat hij verdient. 

Puur zacht voor een gezonde vacht

Een volle, zachte vacht is niet alleen mooi, maar ook een afspiegeling van de gezondheid van de hond. Toch staan huidaandoeningen en vachtproblemen op nummer 1 van alle gezondheidsproblemen van honden. Puur zacht met visolie helpt de gevoelige huid verzachten van binnen uit.

Puur Zacht is een visolie-capsule met een hoge concentratie omega-3-vetzuren. Omega-3-vetzuren zorgen voor een zachte, gezonde vacht. Puur Zacht werkt niet alleen preventief, maar helpt ook bij bestaande huidproblemen, zoals jeuk en haarverlies.

Symptomen hond jeuk

De symptomen van jeuk bij de hond zijn duidelijk: je hond krabt, bijt, likt, schuurt en schudt met zijn kop. Dat kan leiden tot een schilferige huid, kale plekken, huiduitslag, een geïrriteerde huid of geïrriteerde plekken, een droge huid, een vettige huid, een stinkende huid en/of infecties. Heel vervelend voor het baasje, maar nog vervelender voor je hond.

Oorzaken van jeuk bij honden

Aan huid- en vachtproblemen kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen. Soms zijn de mogelijke oorzaken makkelijk te herkennen, maar meestal is de onderliggende oorzaak lastig vast te stellen. Raadpleeg daarom bij twijfel altijd de dierenarts als je hond huidproblemen heeft. Hieronder bespreken we vijf veelvoorkomende oorzaken.

  1. Allergische reactie
  2. Traag werkende schildklier
  3. Vlooien
  4. Oorzaken uit de omgeving
  5. Verkeerde voeding
Hond heeft jeuk
Hond heeft jeuk

1. Hond allergisch

Als je hond last heeft van jeuk kan daar heel goed een vervelende allergie aan ten grondslag liggen. Bepaalde rassen hebben daar vaker last van dan andere, maar allergieën komen heel veel voor. Er zijn verschillende soorten allergieën die tot ernstige jeuk kunnen leiden.

Atopie

Atopische dermatitis is een verzamelnaam voor huidproblemen die veroorzaakt worden door allergische reacties. Atopie is te vergelijken met met hooikoorts bij de mens, waarbij het inademen van bepaalde allergenen, zoals graspollen of huisstofmijten, jeuk en andere klachten tot gevolg heeft. Meer informatie over Atopie vind je hier.

Vlooienallergie

Vlooienallergie is de meest voorkomende allergie bij honden. Daarbij reageert het afweersysteem van de hond op allergenen in het speeksel van de vlo. Dit kan tot heftige jeuk leiden en huidklachten veroorzaken, zoals hot spots. Het is van belang om je hond regelmatig op vlooien en andere parasieten te controleren en (preventief) te behandelen.

Voedselallergie honden

Tot slot zien we dat veel honden allergisch reageren op bepaalde voedingsstoffen. Er is veel onderzoek gedaan naar voedselallergie bij honden. Daaruit is gebleken dat honden het meest gevoelig zijn voor rundvlees, zuivelproducten, kip, tarwe en eieren. Maar ook andere voedingsstoffen kunnen een allergische reactie veroorzaken.

Er is een aantal manieren om allergische honden te onderzoeken en te bepalen welke stoffen de allergie veroorzaken. Bij voedselallergie kunnen bepaalde bestanddelen tijdelijk worden onthouden, om te zien of er verbetering optreedt en jeuk bij honden vermindert. Het nadeel is dat het heel lang kan duren voor duidelijk wordt waar een hond allergisch op reageert. Daarnaast kan een dierenarts een huidtest uitvoeren, of een bloedonderzoek uitvoeren. Helaas kunnen daar niet alle allergieën mee worden vastgesteld, maar het geeft wel snel inzicht.

2. Traag werkende schildklier hond

Een andere oorzaak van jeuk bij honden is een slecht of langzaam werkende schildklier. Een slecht werkende schilklier kan leiden tot een dunne vacht en donkere plekken in de huid. Daardoor kan de huid geïnfecteerd raken en vettig worden. Een slecht werkende schildklier is te herkennen aan diarree, sloomheid en stijf lopen. Als je vermoedt dat je hond een slecht werkende schildklier heeft is het belangrijk om de dierenarts te raadplegen en de schildklier te laten behandelen.

3. Vlooien hond

Jeuk kan ook veroorzaakt worden door vlooien en andere parasieten. Het is van belang om je hond regelmatig te controleren op vlooien en te behandelen met antivlooien en tekenmiddelen. Ook zijn er speciale shampoos die kunnen helpen.

4. Omgeving honden

Jeuk kan ook worden veroorzaakt door iets uit de omgeving van je hond. Bijvoorbeeld in het zwemwater, of door contact met bepaalde planten. Het kan ook komen door het gebruik van chemische pesticiden in het gras van de tuin. Iedere hond kan anders op deze oorzaken uit de omgeving reageren en in aanraking komen met iets dat jeuk veroorzaakt.

5. Onjuiste voeding hond

Als het eten dat je je hond geeft niet de juiste voedingsstoffen bevat, kan dit leiden tot veel meer klachten dan alleen jeuk bij honden. Probeer eens een andere voeding uit. Het beste voor de huid is een natuurlijke voeding die gebaseerd is op goede kwaliteit vlees. Bij droog voer zou vlees het eerste ding op de ingrediëntenlijst moeten zijn. Voedingssupplementen met omega-3 vetzuren en extra vitaminen en mineralen kunnen direct helpen.

5 tips wanneer je hond jeuk heeft

Huidproblemen en jeuk komen helaas veel voor bij honden. Je herkent de klachten aan het krabben en bijten, wondjes, verdikkingen of verkleuringen van de huid, of nog veel ernstigere vormen. Uiteraard wil je er alles aan doen om je hond van deze klachten af te helpen. Om uit te sluiten dat er medische oorzaken ten grondslag liggen is het van belang om een dierenarts te raadplegen om een juiste diagnose te stellen. Maar er zijn ook dingen die je zelf kunt doen. Hieronder staan 4 tips die je kunnen helpen bij het oplossen en verminderen extreme jeuk.

Tip 1: Controleer je hond regelmatig op vlooien

De meest voorkomende oorzaak van jeuk bij honden is een vlooienallergie. Maar liefst de helft van de jeukklachten ontstaat hierdoor. Door je hond regelmatig op parasieten, zoals vlooien, te controleren kun je het verband bepalen tussen de jeuk en de allergie. Slechts een klein aantal parasieten kan al zorgen voor een ernstige allergische huidontsteking. Zodra je parasieten constateert bij je hond kun je direct actie ondernemen.

Nog verstandiger is om vlooien te voorkomen door maandelijks een goed middel te gebruiken. Als je wilt weten wat het beste middel is in jouw specifieke situatie kan je dierenarts je altijd van advies voorzien.

Tip 2: Geef visolie met omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren die niet door het lichaam zelf aangemaakt worden. Een gezonde vacht begint van binnenuit en omega-3 draagt daar een belangrijk steentje aan bij. Ze leveren een grote bijdrage om huidcellen gezond te maken en werken ontstekingsremmend. Voor honden met huidproblemen en jeuk dus onmisbaar. Doordat omega-3 rustgevend werkt verlicht het bij iedere vorm van huidproblemen, ongeacht de aanleiding van de klachten.

Lees hier meer over visolie met omega-3 vetzuren voor honden.

Tip 3: Herken allergieën

Zoals gezegd is vlooienallergie de meest voorkomende allergie. Maar ook atopie en voedselallergie komen veel voor. Om actie te ondernemen is het van belang om er achter te komen waar je hond allergisch voor is. Dat is soms lastig, maar we geven je wat tips om bepaalde allergieën te kunnen herkennen.

Atopie

Atopie kun je het best vergelijken met hooikoorts. Je hond reageert heftig op een bepaalde stof, zoals graspollen of huisstofmijt, waardoor de huid geïrriteerd raakt. Bij de meeste honden worden deze klachten zichtbaar tussen het eerste en derde levensjaar. De klachten bestaan met name uit jeuk aan de kop, oksels, liezen en buik. Ook hebben atopische honden naast jeuk vaker last van oorontsteking. Atopie is moeilijk te behandelen, maar het is verstandig om contact op te nemen met de dierenarts voor een bloed- of huidtest en (lichamelijk) onderzoek.

Voedselallergie

Voedselallergie is ook een veel voorkomende allergie en kan de oorzaak zijn van huidproblemen en jeuk. Daar waar de reactie als gevolg van atopie vaak op specifieke lichaamsdelen tot uiting komt, kan voedselallergie over het hele lichaam tot jeuk en ontsteking leiden. De 3 ingrediënten die veel allergische reactie opwekken zijn rundvlees, zuivelproducten en kippenvlees. Door een zogenaamd eliminatiedieet kun je er achter komen waar je hond allergisch voor is. Dat betekent dat je steeds een ingrediënt uit het dieet haalt, zodat je kunt zien of de klachten verminderen.

Tip 4: Besteed extra aandacht aan vachtverzorging

Een goede vachtverzorging draagt bij een de gezondheid van de huid van je hond. Zeker bij een langharige hond is het van belang om regelmatig te borstelen. Anders ontstaan klitten en kunnen losse haren een broeinest vormen voor bacteriën en schimmels. De irritatie die dat veroorzaakt kan leiden tot een droge en schilferende huid.

Tip 5: Geef je hond de juiste voeding

Zorg voor licht verteerbaar voer met voldoende voedingsstoffen die gebaseerd is op goede kwaliteit vlees. Bij droog voer zou vlees het eerste ding op de ingrediëntenlijst moeten zijn. Dit zal de huid en de vacht van je hond ten goede komen.

Hond heeft jeuk
Hond heeft jeuk
Hond heeft jeuk

De ervaring van Puur voor dieren

Bij Puur voor dieren hebben we jarenlange ervaring met honden met jeuk en vachtproblemen en krijgen we de mooiste verhalen terug van onze klanten. Zo kregen we onlangs een mailtje van P. Jongenelis over haar Franse Bulldog. Ze kreeg op de jonge leeftijd van 5 maanden al klachten van jeuk en veel haaruitval. Sinds ze gebruik maakt van Puur zacht gaat het een stuk beter. Ze krabt haar oren niet meer kapot en gaat niet meer sleetje rijden. Het hele verhaal kun je hier teruglezen.

Wil je het zelf gratis uitproberen?

En voor dit soort verhalen doen we het allemaal. Bij Puur voor dieren hebben we namelijk voedingssupplementen ontwikkeld speciaal voor honden met jeuk en andere vachtproblemen. En omdat we zo overtuigd zijn van de werking, mag je het gratis uitproberen voor een hele maand. Wil je meer weten? Klik hier.

Aanvullende vragen over huidproblemen hond?

Mijn hond heeft jeuk. Heb je vragen of opmerkingen over de oorzaak van de jeuk, of over huidaandoeningen, vachtverzorging, of andere aandoeningen die jeuk bij honden veroorzaken? Neem dan contact op met de klantenservice van Puur voor dieren. Of stuur een mail naar klantenservice@puurvoordieren.nl. We helpen je graag! 

Hond heeft jeuk
Scroll naar boven