Mijn hond hijgt veel, moet ik me zorgen maken?

Ontdek de oorzaken en oplossingen!

Als hondenbezitter wil je het allerbeste voor je hond. Van optimale voeding en beweging tot hun algemene gezondheid en welzijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we soms bezorgd zijn over opvallende gedragingen, zoals overmatig hijgen. Terwijl het normaal is dat een hond af en toe hijgt na een spelletje of een stevige wandeling, kan aanhoudend of excessief hijgen een teken zijn van iets ernstigers. In dit artikel duiken we dieper in op alle mogelijke ziektes en oorzaken van veel hijgen bij honden en bespreken we wat je er aan kunt doen. Mijn hond hijgt veel, moet ik me zorgen maken?

Wist je dat veel honden gaan hijgen als ze last hebben van gewrichtsklachten? Puur Soepel ondersteunt honden met gewrichtsklachten. Bestel een gratis proefpakket!

Gewrichtsklachten, een verborgen oorzaak waarom een hond gaat hijgen

Honden hijgen om verschillende redenen, en één daarvan kan te maken hebben met gewrichtsklachten. Wanneer een hond last heeft van pijnlijke gewrichten, kan dit leiden tot overmatig hijgen als gevolg van pijn, stress en verminderde conditie. Hieronder bespreken we wat de meest voorkomende oorzaken zijn als je hond veel hijgt en hoe je die kunt herkennen én oplossen. Honden kunnen veel gaan hijgen om te laten zien dat ze pijn hebben, of om ongemak te uiten. In dat geval wil je er snel bij zijn om te zorgen dat je hond weer snel de oude wordt.

Oorzaken van hond hijgt veel

Honden hijgen om verschillende redenen, en het is een natuurlijk gedrag dat verschillende functies dient. Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom honden hijgen:

Reguleren van lichaamstemperatuur: Honden hebben niet zoveel zweetklieren als mensen, dus hijgen is hun belangrijkste manier om overtollige warmte kwijt te raken en af te koelen. Door te hijgen, verdampt het speeksel en het vocht op hun tong, wat helpt om hun lichaamstemperatuur te verlagen.

Oefening en inspanning: Na fysieke inspanning, zoals rennen of spelen, hijgen honden om hun ademhaling en lichaamstemperatuur te reguleren. Dit is vergelijkbaar met hoe mensen sneller ademen na een workout.

Emotionele reacties: Honden kunnen ook hijgen als reactie op stress, angst, opwinding of nervositeit. Dit soort hijgen kan optreden tijdens bijvoorbeeld een bezoek aan de dierenarts, een autorit of tijdens een onweersbui.

Pijn en ongemak: Hijgen kan een teken zijn van pijn of ongemak. Honden met medische problemen, zoals gewrichtsklachten, buikpijn of andere aandoeningen, kunnen vaker hijgen als een manier om met hun pijn om te gaan.

Medische aandoeningen: Bepaalde gezondheidsproblemen kunnen ervoor zorgen dat een hond meer hijgt dan normaal. Voorbeelden zijn aangeboren hartaandoeningen, hartproblemen zoals lekkende hartkleppen, ademhalingsproblemen, koorts, hormonale aandoeningen, zoals de ziekte van Cushing, en vergiftiging.

Overgewicht: Honden met overgewicht moeten harder werken om zichzelf te koelen, wat kan resulteren in meer hijgen. Bovendien kan overgewicht leiden tot andere gezondheidsproblemen die hijgen kunnen veroorzaken.

Het is belangrijk om het hijgpatroon van je hond goed te observeren. Als je hond hijgt om de lichaamstemperatuur te reguleren of na oefening en inspanning is dat heel normaal en is er niets om je zorgen te maken. Maar merk je dat je hond vaker hijgt dan normaal en vermoed je één van de andere oorzaken? Dan kan het raadzaam zijn om een dierenarts te raadplegen om eventuele onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten.

Hond hijgt veel
Hond hijgt veel

Wat moet ik doen als mijn hond vaker hijgt dan normaal?

Als je merkt dat je hond veel hijgt, zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen om de oorzaak te achterhalen en ervoor te zorgen dat je hond zich comfortabel voelt. Hier zijn enkele tips om je te helpen:

Blijf kalm en observeer: Noteer wanneer en hoe vaak je hond hijgt. Let op de context, zoals de omgevingstemperatuur, het niveau van fysieke activiteit en eventuele stressvolle situaties. Deze observaties kunnen helpen bij het identificeren van patronen en mogelijke triggers.

Zorg voor koelte: Zorg ervoor dat je hond koel blijft, vooral tijdens warme dagen. Bied voldoende warm weer vers water aan en vermijd intense fysieke activiteit tijdens de warmste uren van de dag. Je kunt ook een ventilator of airconditioner gebruiken om de omgeving koel te houden.

Beperk stress: Identificeer en minimaliseer stressvolle situaties voor je hond. Een ontspannen hond zal minder snel last hebben van overmatig hijgen. Dit kan betekenen dat je een rustige plek creëert waar je hond zich kan terugtrekken en angstverminderende technieken toepast. Meer over het herkennen en reduceren van stress vind je hier.

Controleer op pijn of ongemak: Voel voorzichtig over het lichaam van je hond om te controleren op tekenen van pijn of ongemak, zoals gevoeligheid bij aanraking. Als je vermoedt dat je hond pijn heeft, zoals gewrichtsklachten, raadpleeg dan een dierenarts voor een grondige evaluatie.

Medische evaluatie: Als je hond zonder duidelijke reden veel hijgt, is het verstandig om een afspraak te maken met de dierenarts. Overmatig hijgen kan een teken zijn van medische problemen zoals ademhalingsproblemen, een aangeboren hartaandoening, hormonale onevenwichtigheden, of andere ernstige aandoeningen. De dierenarts kan een grondige diagnose stellen en een passend behandelplan aanbevelen.

Gewicht beheren: Zorg ervoor dat je hond op een gezond gewicht blijft. Overgewicht kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen die overmatig hijgen kunnen veroorzaken. Geef je hond een uitgebalanceerd gezond dieet en voldoende beweging.

Pas op voor vergiftiging: Controleer of je hond mogelijk toegang heeft gehad tot giftige stoffen, zoals bepaalde planten, schoonmaakmiddelen of voedsel dat schadelijk kan zijn voor honden. Als je vermoedt dat je hond vergiftigd is, zoek dan onmiddellijk veterinaire hulp.

Door deze stappen te volgen, kun je helpen bepalen waarom je hond gaan hijgen en de juiste maatregelen nemen om het comfort en de gezondheid te waarborgen.

Hond hijgt veel
Voor soepele gewrichten hond

1 maand GRATIS uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Waarom hijgen honden als ze last hebben van gewrichtsproblemen?

Honden kunnen om verschillende redenen hijgen, en als ze last hebben van gewrichtsklachten kan hijgen een manier zijn om hun ongemak of pijn te uiten. Hier zijn enkele mogelijke redenen waarom honden hijgen wanneer ze gewrichtsklachten hebben:

Pijn en discomfort

Als honden last hebben van gewrichtsklachten, zoals artritis, kunnen ze pijn en ongemak ervaren. Hijgen kan een manier zijn waarop een hond probeert om met die pijn om te gaan. Het is een soort fysieke respons die soms helpt om spanning te verlichten.

Stress en angst

Gewrichtspijn kan ervoor zorgen dat een hond zich ongemakkelijk voelt en mogelijk angstig of gestrest raakt. Hijgen kan een teken zijn van stress of angst, vooral als het gedrag optreedt wanneer de hond zich probeert te verplaatsen of te liggen.

Temperatuurregulatie

Als een hond zich ongemakkelijk voelt door pijn, kan hij ook hijgen als een manier om zijn lichaamstemperatuur te reguleren. Dit gebeurt vaak wanneer een hond zich in een pijnlijke situatie bevindt en daardoor in stress raakt, wat zijn temperatuur kan verhogen.

Verandering in activiteit

Als een hond last heeft van gewrichtspijn, kan hij proberen om meer te rusten of minder te bewegen, wat kan leiden tot veranderingen in ademhaling en hijgen. Dit kan een manier zijn waarop de hond met de veranderingen in activiteit omgaat.

Spanningsontlasting

Hijgen kan ook een manier zijn waarop honden spanning of stress proberen los te laten. Als de gewrichtsklachten hun normale leven verstoren, kan hijgen een uiting zijn van de frustratie en het ongemak dat ze ervaren.

Hormonale veranderingen

Soms kan pijn ook invloed hebben op hormonale processen die op hun beurt de ademhaling van een hond kunnen beïnvloeden. Dit is echter een minder directe oorzaak dan de andere genoemde factoren.

Hoe te reageren?

Als je vermoedt dat je hond last heeft van gewrichtsklachten en dit zich uit in hijgen, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen. De dierenarts kan de onderliggende oorzaak van de pijn identificeren en passende behandelingen aanbevelen, zoals pijnstillers, ontstekingsremmers, of aanpassingen in het dieet en de levensstijl van je hond.

Preventie en zorg voor honden met gewrichtsklachten

Gezond gewicht: Zorg ervoor dat je hond een gezond gewicht heeft, omdat overgewicht gewrichtsklachten kan verergeren.

Geef een voedingssupplement met glucosamine: Puur Soepel met glucosamine, chondroïtine en MSM ondersteunt honden met gewrichtsklachten. Puur Soepel werkt preventief en voor het behandelen van honden met bestaande klachten.

Uitgebalanceerde lichaamsbeweging: Zorg dat je hond voldoende lichaamsbeweging krijgt. Beperk plotselinge veranderingen in de activiteit van je hond en zorg voor regelmatige, maar gecontroleerde beweging.

Comfortabele slaapomgeving: Zorg voor een zachte en comfortabele slaapplek voor je hond om de druk op de gewrichten te verminderen.

De producten van Puur voor dieren

Puur Soepel bij:

 • Stramme gewrichten
 • Moeite met bewegen
 • Stijfheid

Puur Zacht bij:

 • Veel haaruitval
 • Jeuk
 • Kale plekken

Puur Fit bij:

 • Lagere weerstand
 • Minder fit
 • Ouderdom

Puur Balans bij:

 • Krampen
 • Verstopping en diarree
 • Winderigheid

Puur Rust bij:

 • Angst en stress
 • Onweer en vuurwerk
 • Blaffen en agressie

Waarom hijgen honden die last hebben van stress?

Honden hijgen om verschillende redenen, en stress is een van de belangrijkste oorzaken. Hier zijn enkele redenen waarom honden hijgen als ze last hebben van stress:

Fysiologische reactie op stress

Wanneer een hond gestrest is, activeert dit hun sympathische zenuwstelsel, wat leidt tot een "vecht-of-vlucht" reactie. Dit veroorzaakt een verhoging van de hartslag en ademhalingsfrequentie, wat resulteert in hijgen. Hijgen helpt de hond om meer zuurstof op te nemen, wat nodig is voor de verhoogde lichamelijke activiteit die het gevolg is van stress.

Temperatuurregulatie

Stress kan de lichaamstemperatuur van een hond verhogen. Hijgen helpt bij het reguleren van de lichaamstemperatuur door verdamping van vocht uit de mond en luchtwegen, wat helpt om de hond af te koelen.

Kalmerend signaal

Hijgen kan ook een kalmerend signaal zijn dat honden gebruiken om zichzelf te kalmeren of om anderen te laten weten dat ze zich ongemakkelijk voelen. Dit is een vorm van communicatie met andere honden of mensen om stress of angst aan te geven.

Verhoogde activiteit van het hormoon cortisol

Stress leidt tot een verhoogde productie van cortisol, een stresshormoon. Cortisol kan verschillende fysiologische reacties veroorzaken, waaronder verhoogde ademhaling en hijgen.

Pijn of ongemak

In sommige gevallen kan stress veroorzaakt worden door pijn of lichamelijk ongemak. Hijgen kan dan een uiting zijn van zowel de stress als de pijn die de hond ervaart.

Uitputting of vermoeidheid

Honden kunnen ook hijgen als ze uitgeput of vermoeid zijn, wat een bijproduct kan zijn van langdurige stress. Stressvolle situaties kunnen fysieke en mentale uitputting veroorzaken, wat leidt tot hijgen als een manier om te herstellen.

Hond hijgt veel

Hoe herken je dat een hond gestrest is?

Naast hijgen zijn er andere tekenen van stress bij honden, waaronder:

 • Trillen of beven

 • Verstoppen of proberen weg te komen

 • Verlies van eetlust

 • Overmatig likken of krabben

 • Agressie of overmatige waakzaamheid

 • Overmatig blaffen of janken

Hoe kun je stress verminderen bij honden?

Als je merkt dat je hond gestrest is, zijn er verschillende manieren om hem te helpen ontspannen:

Creëer een veilige omgeving: Zorg voor een rustige omgeving, veilige plek waar je hond zich kan terugtrekken.

Geef een supplement met L-tryptofaan en magnesium: Puur Rust bevat de optimale combinatie van vitaminen, mineralen en plantenextracten die honden en katten helpen te ontspannen en minder vatbaar te zijn voor angst en stress.

Regelmatige beweging: Fysieke activiteit kan helpen om stress te verminderen door energie af te voeren en endorfines vrij te maken.

Rustgevende oefeningen: Kalmerende activiteiten zoals zachte aaien, rustige muziek, of massage kunnen helpen om de stress te verminderen.

Professionele hulp: In ernstige gevallen kan het nuttig zijn om een dierenarts of een gedragsdeskundige voor honden te raadplegen.

Het is belangrijk om de bron van stress te identificeren en te proberen deze te elimineren of te verminderen om het welzijn van je hond te verbeteren.

Puur Rust

1 maand GRATIS uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Over Puur voor dieren

Puur voor dieren biedt je hond de ideale voedingssupplementen voor een zachte glanzende vacht, soepele gewrichten en een gezond lang leven. Neem een gratis proefabonnement of bestel de producten eenmalig.

Probeer nu zelf hoe gemakkelijk het is om Puur voor dieren te laten zorgen voor de complete aanvulling op de voeding van jouw hond of kat. Vanaf € 7,95 per maand per product zorgt Puur voor dieren ervoor dat je altijd de juiste producten in huis hebt en er niet voor naar de winkel hoeft. Je huisdier voelt zich iedere dag een beetje beter!

Heb je aanvullende vragen over hond hijgt veel?

Heb je aanvullende vragen of opmerkingen over hond hijgt veel? Neem dan contact op met de klantenservice van Puur voor dieren. Of stuur een mail naar het e mailadres van Puur voor dieren: klantenservice@puurvoordieren.nl. We helpen je graag! 

Scroll naar boven