Hond stinkt uit bek: 5 mogelijke oorzaken en oplossingen

Het is een probleem waar veel honden eigenaren vroeg of laat mee te maken krijgen: je trouwe viervoeter heeft een nare adem die je niet kunt negeren. Het kan variëren van een subtiele vieze geur tot een doordringende stank die je niet kunt verdragen. Maar waar komt die slechte adem vandaan en wat kun je eraan doen? Hier vind je de vijf meest voorkomende oorzaken van een stinkende hondenadem en bieden we praktische oplossingen om het probleem aan te pakken. Hond stinkt uit bek, wat kan ik daar aan doen?

Wist je dat darmproblemen vaak de oorzaak zijn van een slechte adem bij honden? Puur Balans met probioticum zorgt voor herstel en behoud van gezonde darmflora bij honden. Probeer het nu één maand gratis!

Darmproblemen bij honden: Een verborgen oorzaak van slechte adem

Een vieze adem bij honden is niet alleen onaangenaam, maar kan ook een teken zijn van onderliggende gezondheidsproblemen. Terwijl tandproblemen vaak de eerste verdachte zijn, wordt de invloed van darmproblemen op de adem van je hond vaak over het hoofd gezien. Darmproblemen kunnen een breed scala aan gezondheidskwesties omvatten, van slechte spijsvertering en voedselallergieën tot ernstige aandoeningen zoals inflammatoire darmaandoeningen en parasitaire infecties. Deze problemen kunnen leiden tot een slechte adem die niet eenvoudig met mondverzorging alleen op te lossen is.

Mijn teckel, nu 6 jaar, had altijd last van zachte ontlasting en sinds zij Puur gebruikt (enige jaren) nu is haar ontlasting goed. Ik ben dus zeer tevreden!

Willemien hak

Sinds ik mijn hond Jax puur balans door zijn voer geef heeft hij geen problemen meet met zijn darmen.

Rewana

Wat zijn de symptomen en oorzaken van een stinkende bek?

Heeft je hond een stinkende adem? Een onaangename adem is niet prettig voor jou als baasje, maar het kan ook betekenen dat je hond last heeft van gezondheidsproblemen. Daarom is het belangrijk om het serieus te nemen en te achterhalen wat de oorzaak is van het stinken uit de bek. Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken en de symptomen van waarom je hond uit de bek stinkt.

Oorzaak 1: Gebitsproblemen en slechte mondgezondheid

Oorzaak: Tandproblemen en een slecht gebit zijn een van de meest voorkomende redenen waarom een (oude) hond stinkt uit de bek. Tandsteen en tandplak kunnen zich ophopen op de tanden van je hond, wat leidt tot ontstoken tandvlees (gingivitis) en uiteindelijk tot parodontitis, een ernstige tandvleesontsteking. Bacteriën die zich ophopen in de mond kunnen een doordringende geur veroorzaken.

Symptomen: Naast een slechte adem kun je rood en gezwollen tandvlees, tandverlies, moeite met eten en overmatig speekselen opmerken. Daarnaast kan het voor de hond pijnlijk zijn als je zijn bek aanraakt, of gaat de hond het voer aan een kant van de bek kauwen, omdat de andere kant te pijnlijk is.

Oorzaak 2: Darmproblemen: verteringsstoornissen en parasieten

Oorzaak: Darmproblemen kunnen een aanzienlijke bijdrage leveren aan een slechte adem bij honden. Een onevenwichtige darmflora, verteringsstoornissen en parasitaire infecties zoals wormen kunnen gassen en geuren produceren die via de mond naar buiten komen.

Symptomen: Symptomen van darmproblemen zijn onder andere diarree, braken, gewichtsverlies, een opgeblazen buik en winderigheid.

Oorzaak 3: Maagproblemen: verteringsstoornissen en voedselallergieën

Oorzaak: Problemen in het maagdarmkanaal kunnen ook leiden tot een slechte adem. Voedsel dat niet goed verteerd wordt, kan gassen produceren die via de mond naar buiten komen. Voedselallergieën en -intoleranties kunnen ook bijdragen aan spijsverteringsproblemen en een slechte adem.

Symptomen: Diarree, braken, winderigheid, een opgeblazen gevoel en een verandering in eetlust kunnen wijzen op maagproblemen.

Oorzaak 4: Oorinfecties: het effect van slechte oorverzorging

Oorzaak: Hoewel het misschien niet direct voor de hand ligt, kunnen oorinfecties bijdragen aan een slechte adem. Bacteriën en gisten die oorinfecties veroorzaken, kunnen zich verspreiden en een onaangename geur veroorzaken die via de mond merkbaar is.

Symptomen: Schudden met het hoofd, krabben aan de oren, een slechte geur uit de oren, roodheid en zwelling, en een afscheiding uit de oren zijn tekenen van een oorinfectie.

Oorzaak 5: Systemische ziekten: diabetes en nierproblemen

Oorzaak: Systemische ziekten zoals diabetes en nierproblemen kunnen ook leiden tot een slechte adem bij honden. Diabetes kan een fruitige, zoete geur veroorzaken, terwijl nierproblemen een urineachtige geur kunnen geven door de opbouw van afvalstoffen in het bloed die via de ademhaling vrijkomen.

Symptomen: Bij diabetes kun je overmatig drinken, veel plassen, gewichtsverlies en lusteloosheid opmerken. Nierproblemen kunnen gepaard gaan met verminderde eetlust, gewichtsverlies, braken en een verhoogde wateropname.

Hond stinkt uit bek

1 maand GRATIS

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Hond stinkt uit bek

Oplossingen voor een hond die stinkt uit zijn bek

Als je hond stinkt kan dat onschuldig zijn, maar het kan ook een signaal zijn van ernstige gezondheidsproblemen. Als je de oorzaak van de stank uit de bek hebt gevonden kun je maatregelen nemen die zorgen voor een frisse adem en voorkomen dat je hond pijn heeft.

Gebitsproblemen voorkomen en behandelen

Regelmatige gebitsreiniging bij de dierenarts, dagelijkse tandenpoetsen met speciale hondentandpasta, en het gebruik van gebitsverzorgende kauwspeeltjes en -snacks kunnen helpen tandproblemen te voorkomen en te behandelen.

Goede voeding en gebruik supplementen

Het aanpassen van het dieet, bijvoorbeeld door hypoallergeen voedsel te geven, kan de spijsvertering verbeteren. Het bevorderen van een gezonde darmflora door middel van een evenwichtig dieet, aangevuld met probiotica en prebiotica, kan helpen. Regelmatige ontworming en veterinaire controle zijn essentieel om parasitaire infecties te voorkomen en te behandelen.

Voorkom oorinfecties door een goede oorverzorging

Regelmatige oorverzorging, waaronder het schoonmaken van de oren met een door de dierenarts aanbevolen reiniger, kan helpen infecties te voorkomen. Bij tekenen van een oorinfectie is het belangrijk om snel een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Ga naar de dierenarts als je diabetes of nierproblemen vermoedt

Systemische ziekten vereisen een grondige veterinaire diagnose en behandeling. Regelmatige controle, passende medicatie en dieetveranderingen kunnen helpen om deze aandoeningen te beheren en de adem van je hond te verbeteren.

Door deze vijf oorzaken van een slechte adem bij honden te herkennen en de juiste maatregelen te nemen, kun je niet alleen de geur aanpakken maar ook de algehele gezondheid en het welzijn van je hond verbeteren. Raadpleeg altijd een dierenarts voor een juiste diagnose en behandeling.

Hoe darmproblemen kunnen leiden tot stinken uit de bek

Zoals eerder gezegd zijn darmproblemen een verborgen oorzaak van een slechte adem. Hieronder leggen we uit hoe darmproblemen kunnen leiden tot stinkende adem en wat je kunt doen om te zorgen dat je hond weer fris ruikt.

1. Productie van Gassen in de Darm: Bij verteringsproblemen kan voedsel niet goed worden afgebroken, wat leidt tot de productie van gassen zoals methaan, waterstof en zwavelverbindingen in de darmen. Deze gassen kunnen via de bloedbaan en ademhaling naar buiten komen, wat bijdraagt aan een slechte adem.

2. Dysbiose van de Darmflora: Een onevenwichtige darmflora (dysbiose) kan leiden tot de overgroei van schadelijke bacteriën die toxines en stinkende gassen produceren. Deze gassen kunnen door de darmwand in de bloedbaan worden opgenomen en uiteindelijk via de ademhaling worden uitgescheiden.

3. Opstijgende Maaginhoud: Bij honden met gastro-oesofageale reflux (zure reflux) kan maaginhoud terugstromen naar de slokdarm en mond, wat een zure, onaangename geur veroorzaakt. Dit kan te maken hebben met een slechte spijsvertering of voeding.

4. Systemische Ontsteking: Chronische darmproblemen kunnen leiden tot systemische ontsteking en de verspreiding van bacteriële endotoxinen in het lichaam. Deze toxinen kunnen verschillende systemen beïnvloeden, inclusief de mondgezondheid, en bijdragen aan een slechte adem.

5. Verminderde Lever- en Nierfunctie: De lever en nieren spelen een cruciale rol bij het verwijderen van toxines uit het lichaam. Darmproblemen kunnen de belasting op deze organen verhogen, waardoor ze minder effectief zijn in het ontgiften van het bloed. Dit kan leiden tot een ophoping van afvalstoffen die een slechte adem veroorzaken.

Praktische tips om de spijsvertering van je hond te verbeteren

1. Een Gebalanceerd Dieet: Geef je hond een hoogwaardig, gebalanceerd dieet dat geschikt is voor zijn leeftijd, grootte en gezondheidsbehoeften. Vermijd voedsel met veel kunstmatige toevoegingen, suikers en onverteerbare vezels. Overweeg om over te schakelen naar een hypoallergeen dieet als voedselallergieën een probleem kunnen zijn.

2. Probiotica en Prebiotica: Voeg probiotica en prebiotica toe aan het dieet van je hond om een gezonde darmflora te bevorderen. Probiotica zijn nuttige bacteriën die de darmgezondheid ondersteunen, terwijl prebiotica dienen als voedsel voor deze nuttige bacteriën.

3. Regelmatige Ontworming: Parasieten zoals wormen kunnen spijsverteringsproblemen en een slechte adem veroorzaken. Zorg voor regelmatige ontworming volgens het schema dat je dierenarts aanbeveelt om parasitaire infecties te voorkomen.

4. Voorkom Overvoeding en Ongepast Voedsel: Overvoeding en het geven van ongepast voedsel (zoals tafelschrootjes en vette snacks) kunnen de spijsvertering verstoren. Houd je aan de aanbevolen portiegroottes en geef je hond alleen voedsel dat geschikt is voor honden.

5. Voldoende Hydratatie: Zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot schoon, vers water. Goede hydratatie helpt bij de spijsvertering en het verwijderen van toxines uit het lichaam.

6. Regelmatige Dierenartscontroles: Laat je hond regelmatig controleren door een dierenarts, vooral als je veranderingen in de adem of spijsvertering opmerkt. Vroege detectie van gezondheidsproblemen kan ernstige complicaties voorkomen en de algehele gezondheid van je hond verbeteren.

7. Fysieke Activiteit: Regelmatige lichaamsbeweging helpt bij een gezonde spijsvertering door de darmperistaltiek te bevorderen. Zorg voor voldoende beweging die past bij het energieniveau en de gezondheid van je hond.

Door deze tips toe te passen, kun je de spijsvertering van je hond optimaliseren en bijdragen aan een frisse adem en een betere algehele gezondheid.

1 maand GRATIS

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Aanvullende vragen over hond stinkt uit bek?

Heb je vragen of opmerkingen over de oorzaken en oplossingen van hond stink uit bek? Neem dan contact op met de klantenservice van Puur voor dieren. Of stuur een mail naar klantenservice@puurvoordieren.nl. We helpen je graag! 

Wil je het zelf gratis uitproberen?

Bij Puur voor dieren hebben we voedingssupplementen ontwikkeld speciaal voor honden. En omdat we zo overtuigd zijn van de werking, mag je het gratis uitproberen voor een hele maand. Wil je meer weten? Klik hier.

Over Puur voor dieren

Puur voor dieren biedt je hond de ideale voedingssupplementen voor een zachte glanzende vacht, soepele gewrichten, gezonde darmflora en een gezond lang leven. Neem een gratis proefabonnement of bestel de producten eenmalig.

Probeer nu zelf hoe gemakkelijk het is om Puur voor dieren te laten zorgen voor de complete aanvulling op de voeding van jouw hond of kat. Vanaf € 7,95 per maand per product zorgt Puur voor dieren ervoor dat je altijd de juiste producten in huis hebt en er niet voor naar de winkel hoeft. Je huisdier voelt zich iedere dag een beetje beter!

Scroll naar boven