Mijn hond trilt, wat is er aan de hand?

Je hond is je beste maatje en je wilt het liefst dat hij lekker in zijn vel zit. Maar wat als je hond ineens gaat trillen? Moet je je dan zorgen maken? Hieronder lees je 10 veelvoorkomende oorzaken van trillen bij honden en wat je het beste kunt doen als je weet wat de oorzaak is. Mijn hond trilt, wat is er aan de hand?

Vaak is trillen het gevolg van gewrichtsklachten. Gewrichtsklachten kun je ondersteunen met Puur Soepel. Puur Soepel bevat de optimale combinatie van glucosamine, chondroïtine en MSM. Vraag nu gratis een proefpakket aan!

Gewrichtsklachten bij honden

Als je hond trilt kan dat verschillende oorzaken hebben. Regelmatig is het te herleiden naar gewrichtsproblemen. Gelukkig kun je gewrichtsklachten voorkomen en verbeteren door de juiste hoogwaardige voedingssupplementen te gebruiken. Puur Soepel bevat de optimale combinatie van glucosamine, chondroïtine en MSM. Samen beschermen ze het kraakbeen en stimuleren ze de aanmaak van nieuwe. Dit helpt je hond gezonde gewrichten te krijgen en te behouden en weer soepeler te lopen. Vanaf slechts € 8,95 per maand.

 • Optimale combinatie van glucosamine, chondroïtine en MSM
 • Helpt gewrichtsklachten te voorkomen
 • Stimuleert de aanmaak van nieuw kraakbeen
 • Goedkoper dan dierenwinkel of dierenarts
 • Veel klanten gingen je voor. Bekijk de reviews
Voor soepele gewrichten hond

1 maand GRATIS

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

De 10 meest voorkomende oorzaken van trillen bij honden

Waarom trilt mijn hond? Als je hond trilt kan dat verschillende lichamelijke en geestelijke oorzaken hebben. Onderstaand overzicht laat de 10 meest voorkomende mogelijke oorzaken zien die zorgen dat honden gaan trillen. Als je een trillende hond hebt kan dat ernstige gevolgen hebben, maar meestal is het onschuldig en iets dat vanzelf verdwijnt. Op basis van onderstaande overzicht kun je bepalen wat de vermoedelijke oorzaak is waardoor je hond trilt en wat je er aan kunt doen.

 1. Een veelvoorkomende oorzaak voor trillen is ziekte. Als je hond ziek is kun je dat onder andere herkennen aan algehele lamlendigheid, verminderd uithoudingsvermogen en eventueel overgeven. Ook kan een hond koorts krijgen. Meestal gaat ziekte vanzelf over, maar als het langer dan een paar dagen duurt is het verstandig om de dierenarts te raadplegen.

 2. Heeft je hond moeite met rennen, spelen en springen? Dan kunnen gewrichtsklachten het trillen en eventuele pijn veroorzaken. Meer over gewrichtsklachten lees je hier.

 3. Trillen kan ook ontstaan als je hond angstig is, stress heeft, of erg geschrokken is van harde geluiden. Een hond kan bijvoorbeeld angst ervaren door vuurwerk. Ieder baasje wil zijn trouwe viervoeter een veilige omgeving bieden om te zorgen dat de angst, en daardoor het trillen, minder wordt.

 4. Als je hond meer of minder eet dan normaal, regelmatig een maaltijd overslaan, of je hond stopt helemaal met eten, kunnen orgaanproblemen de oorzaak zijn. Als dit gedrag langer duurt is het van belang om de dierenarts te raadplegen, zodat onderzocht kan worden of sprake is van orgaanproblemen.

 5. Als je hond de hele tijd trilt kan dat komen door het zogenaamde shaker dog syndroom. Het is een probleem aan de zenuwen dat vaak al op jonge leeftijd ontstaat. Als je vermoedt dat je hond een probleem heeft aan de zenuwen is het van belang om contact op te nemen met de dierenarts.

 6. Trillen kan ook voortkomen uit blaasontsteking, of problemen aan de plasbuis of prostaat. Je kunt dit herkennen als je hond vaker plast dan normaal en vooral kleine plasjes doet. Ook bij deze problemen is het verstandig om contact op te nemen met je dierenarts.

 7. Als je hond regelmatig overgeeft kan dat een teken zijn van maagproblemen of ziekte. Een keer overgeven is niet erg, maar als het vaker en langdurig voorkomt kan dat gevaarlijk zijn. Vaak gaat overgeven samen met gras eten. Meer daarover lees je hier.

 8. Andere oorzaken van trillen zijn als je hond diarree, obstipatie, of andere darmklachten heeft. Voor de opbouw en het behoud van gezonde darmflora is Puur Balans zeer effectief. Meer over diarree en het gebruik van Puur Balans lees je hier.

 9. Een andere onschuldige reden van trillen is als je hond koud of nat is. Zorg voor een warme plek en maak je hond goed droog als je buiten in de regen hebt gewandeld.

 10. Als een oude hond trilt kan dat verschillende oorzaken hebben. Het kan te maken hebben met slechter zien of horen, maar meestal ontstaat het doordat spieren het minder goed gaan doen en in rust beginnen te trillen. Het is verstandig om dit met de dierenarts te bespreken.

Hond wil niet lopen

Wat kan ik doen als mijn hond trilt?

Meestal zijn de oorzaken van een trillende hond onschuldig. Toch is het belangrijk om goed na te gaan wat de oorzaak kan zijn van het trillen. In een aantal situaties is het van belang om de dierenarts te raadplegen. Daarmee kan iets ernstigs uitgesloten worden, of een plan worden gemaakt om klachten te behandelen.

Gelukkig kun je zelf ook iets doen voor de gezondheid van je hond. Zo kun je je hond ondersteunen door op tijd te beginnen met de juiste voedingsstoffen om gezondheidsklachten te voorkomen en verbeteren.

Puur Soepel bij:

 • Stramme gewrichten
 • Moeite met bewegen
 • Stijfheid

Puur Zacht bij:

 • Veel haaruitval
 • Jeuk
 • Kale plekken

Puur Fit bij:

 • Lagere weerstand
 • Minder fit
 • Ouderdom

Puur Balans bij:

 • Krampen
 • Verstopping en diarree
 • Winderigheid

Puur Rust bij:

 • Angst en stress
 • Onweer en vuurwerk
 • Blaffen en agressie

Schakel de dierenarts in als je twijfelt over de oorzaak

Help, mijn hond trilt! Als je hond trilt en je vermoedt dat de oorzaak schadelijk kan zijn voor de gezondheid is het verstandig om je hond door de dierenarts te laten onderzoeken. Je kunt ook dierenartsbezoek overwegen als de klachten langdurig aanhouden of erger worden. We hebben gezien dat trillen vele oorzaken kan hebben. Soms is het tijdelijk en gaat het vanzelf weer weg, maar het kan ook voortkomen uit aandoeningen die een behandeling nodig hebben van de dierenarts.

De dierenarts zal je hond eerst onderzoeken en een diagnose stellen. Als de oorzaak waarom je hond trilt duidelijk is kan de dierenarts bepalen welke van de verschillende behandelmethodes het meest geschikt is. Soms zijn de klachten te behandelen met medicatie of rust. In overleg met de dierenarts bepaal je wat de beste oplossing is. 

De ervaring van Puur voor dieren

Bij Puur voor dieren hebben we jarenlange ervaring met het voorkomen en verminderen van gezondheidsproblemen en krijgen we de mooiste verhalen terug van onze klanten. Zo kregen we onlangs een mailtje van Cindy over haar hond Max:

Max is een Duitse herder van 10 jaar die als pup al bij ons is gekomen. De laatste tijd werd hij steeds kreupeler en zakte steeds vaker door zijn achterpoot. Na lichamelijk onderzoek door de dierenarts is Cindy Puur soepel gaan gebruiken en sindsdien heeft Max minder last van de betreffende poot en staat ze veel soepeler op. Ze is weer volop in beweging, rent weer alsof ze een jonge pup is en zit ze lekkerder in haar vel! 

artrose bij hond

Wil je het zelf gratis uitproberen?

Voor dit soort verhalen doen we het allemaal. Bij Puur voor dieren hebben we namelijk voedingssupplementen ontwikkeld speciaal voor honden. En omdat we zo overtuigd zijn van de werking, mag je het gratis uitproberen voor een hele maand. Wil je meer weten? Klik hier.

Over Puur voor dieren

Puur voor dieren biedt je hond de ideale voedingssupplementen voor een zachte glanzende vacht, soepele gewrichten, gezonde darmflora en een gezond lang leven. Neem een gratis proefabonnement of bestel de producten eenmalig.

Probeer nu zelf hoe gemakkelijk het is om Puur voor dieren te laten zorgen voor de complete aanvulling op de voeding van jouw hond of kat. Vanaf € 7,95 per maand per product zorgt Puur voor dieren ervoor dat je altijd de juiste producten in huis hebt en er niet voor naar de winkel hoeft. Je huisdier voelt zich iedere dag een beetje beter!

Aanvullende vragen over een trillende hond?

Heb je vragen of opmerkingen over de oorzaak van trillen van je hond? Neem dan contact op met de klantenservice van Puur voor dieren. Of stuur een mail naar klantenservice@puurvoordieren.nl. We helpen je graag! 

Scroll naar boven