Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie kun je vinden in de Privacy Verklaring en het Cookie Beleid.

Hoe zorg ik goed voor mijn oude hond?

8 tips voor een gezonde oude dag van je hond

Je hond is al jaren je maatje en je kunt je geen leven zonder hem voorstellen. Maar wat als je hond ouder wordt en last krijgt van ouderdomskwalen en ongemakken? Met een beetje extra zorg en aandacht kun je je senior hond nog jaren gezond houden. Dat wil toch ieder baasje voor zijn oude hond?

Een oude hond verdient extra zorg en aandacht. Als je een oude hond hebt, wil je er alles aan doen om hem gezond en gelukkig te houden. Hier lees je hoe je de best mogelijke zorg voor je ouder wordende hond kunt bieden. We gaan in op wat je kunt doen om je oude hond fit en gezond te houden, en hoe je ervoor kunt zorgen dat je trouwe viervoeter nog lang een gelukkig hondenleven kan leiden. 

Oude hond

Voedingssupplementen tegen ouderdomskwalen

Om je oude hond in optimale gezondheid te houden, geef je hem graag het allerbeste. En aangezien gezondheid begint bij wat je eet, kijk je daar als eerste naar. Diervoeding bevat vaak niet alle voedingsstoffen die je hond nodig heeft. Met een voedingssupplement voor je hond, weet je zeker dat je hem alles geeft voor een optimale gezondheid. Nu en later.

Puur Soepel

Voor soepele gewrichten en gezond kraakbeen. Helpt je hond gemakkelijk te bewegen.

 • Uitgekiende dosis glucosamine en chondroÏtine
 • Helpt bij aanmaak van kraakbeen
 • Smeert de gewrichten
 • Met MSM voor de aanmaak van collageen

Vanaf € 8,95 per maand

1 maand  GRATIS 

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Puur Zacht

Voor een zachte vacht en een gezonde huid.

 • Hoge concentratie omega-3 vetzuren
 • Houdt de huid zacht en gezond
 • Goed voor gewrichten, hart en geheugen
 • Helpt vachtproblemen zoals jeuk en haaruitval

Vanaf € 7,95 per maand

1 maand  GRATIS 

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Puur Fit

Multivitamine voor honden

 • De belangrijkste vitaminen en mineralen voor honden
 • Antioxidanten voor een lang en gezond leven
 • Met ginkgo biloba tegen ouderdomsklachten

Vanaf € 7,95 per maand

1 maand  GRATIS 

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Puur Balans

Voor herstel en behoud van gezonde darmflora.
 • De optimale combinatie van probioticum en prebiotica
 • Helpt bij krampen, winderigheid, verstopping en diarree
 • Kan gebruikt worden bij tijdelijke klachten, maar werkt ook preventief bij structurele darmklachten

Vanaf € 8,95 per maand

1 maand

 GRATIS 

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Wanneer is mijn hond een senior?

In het algemeen geldt dat een hond tussen de 7 en 10 jaar oud als senior wordt beschouwd. Kleine honden, zoals een Chihuahua of een Toy Poodle, worden vaak als senior beschouwd wanneer ze tussen de 6 en 8 jaar oud zijn. Grote honden, zoals een Labrador of een Duitse dog, worden meestal als senior beschouwd wanneer ze tussen de 5 en 7 jaar oud zijn.

De leeftijd van je hond in mensenjaren

Veel mensen vinden het leuk om te weten hoe oud hun hond is in mensenjaren. Er zijn verschillende manieren om dat uit te rekenen en het verschilt ook per ras. Als algemene richtlijn is een hond van 1 jaar oud in menselijke jaren ongeveer 15 jaar oud. Daarna neemt de verhouding 1 jaar hond = zeven mensenjaren aan. Dus een hond van 2 jaar oud is ongeveer 22 jaar oud in menselijke jaren.

De 8 tekenen van ouderdom bij je senior hond

De uitdrukking 'ouderdom komt met gebreken' gaat helaas ook op voor honden. Ouderdomsverschijnselen die vaak voorkomen bij een oude hond zijn de volgende:

1. Grotere behoefte aan rust

2. Verlies van gehoor en/of zicht

3. Veranderd gedrag, zoals minder actief en minder zin in spelen, meer tijd doorbrengen met slapen, veranderingen in eetpatronen, meer angst en minder reiswilligheid.

4. Gebitsproblemen, zoals tandsteen en andere gebitsproblemen.

5. Verminderde spiermassa en gewrichtsproblemen, zoals artrose, wat leidt tot verminderde beweeglijkheid en kracht. Zowel een kleine hond, grote hond, als middelgrote honden krijgen hier vaak last van.

6. Verminderde vertering, wat leidt tot diarree en andere gerelateerde gezondheidsproblemen.

7. Grijzende huid en haren

8. Verminderde weerstand, waardoor ze meer vatbaar zijn voor ziektes en infecties.

Honden

De oudere hond: 8 tips voor zijn oude dag

Ouderdom hou je helaas niet tegen, maar er zijn wel dingen die je kunt doen om je oude hond fit en gezond te houden.

1. Zorg ervoor dat je hond overdag voldoende lichaamsbeweging krijgt. Zorg ervoor dat je hond dagelijks een rustig, maar ondersteunend wandelschema heeft dat rekening houdt met het niveau van fitness en energie van je hond.

2. Zorg ervoor dat je hond een gezond dieet volgt. Te zware honden hebben meer kans op gezondheidsproblemen. Oude honden hebben ook meer energie nodig en een aanpassing van hun voeding kan hierbij helpen.

3. Geef je hond voedingssupplementen voor de gezondheid van gewrichten, huid en vacht, hart, spijsvertering en de algehele weerstand. Gebruik daarvoor voedingssupplementen die glucosamine, chondroïtinesulfaat en MSM bevatten. Verder hebben oude honden vaak baat bij het gebruik van omega-3-vetzuren, probiotica, vitaminen en mineralen.

3. Zorg ervoor dat je hond regelmatig naar de dierenarts gaat, zodat ouderdomskwalen tijdig worden ontdekt. Oudere honden hebben meer kans op gezondheidsproblemen, dus ze moeten vaker naar de dierenarts gaan voor controles.

4. Probeer consequent te zijn met het trainen. Oudere honden kunnen moeite hebben met het leren van nieuwe dingen. Een consistente training kan je hond helpen om beter te reageren op commando’s en om zich beter te gedragen.

5. Zorg ervoor dat je hond genoeg slaapt. Net als puppy's hebben ook oudere honden meer rust nodig. Zorg ervoor dat je hond genoeg tijd heeft om te rusten en te slapen.

6. Wees geduldig met je hond. Oudere honden hebben meer tijd nodig om dingen te begrijpen en te leren. Wees geduldig en geef je hond de tijd om te begrijpen wat je van hem verlangt.

7. Zorg ervoor dat je oudere hond genoeg sociaal contact heeft. De meeste honden op leeftijd hebben nog steeds behoefte aan gezelschap en contact met andere honden. Stimuleer sociale interacties met andere honden om je oude hond gezelschap en plezier te bieden.

Mentale uitdaging voor je oude hond

Senior honden hebben vaak mentale uitdagingen zoals veranderingen in het gedrag, verminderd geheugen, verminderde leervermogen, vermindering van motivatie, verminderde sociale interactie, verminderde alertheid en verminderd gevoel voor richting. Er zijn ook andere problemen waarmee ze te maken kunnen hebben, zoals vermindering van het zicht en het gehoor. Om de mentale uitdagingen aan te gaan is het belangrijk om de activiteit en interactie van uw hond te behouden, nieuwe leeractiviteiten aan te bieden en de omgeving aan te passen.

Welke producten heeft mijn oude hond nodig?

De meeste oude honden hebben een dieet nodig met minder calorieën en vet en meer eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. Oudere honden hebben ook vaak speciale voedingssupplementen voor de gezondheid van gewrichten, huid en vacht, hart en spijsvertering. Overweeg ook het gebruik van voedingssupplementen die glucosamine, chondroïtinesulfaat en MSM bevatten. Verder hebben oude honden vaak baat bij het gebruik van omega-3-vetzuren, probiotica, vitaminen en mineralen. Uw dierenarts kan u adviseren over welke supplementen goed zijn voor uw oude hond.

Ziektes bij oude honden

Sommige ziektes komen bij oude honden vaker voor. De meest voorkomende hebben we voor je op een rijtje gezet. Heb je het vermoeden dat je hond last heeft van 1 van deze ziektes? Neem dan direct contact op met je dierenarts.

1. Artrose: Artrose is een veel voorkomende aandoening bij de oudere hond. Het is een chronische aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten afbreekt, waardoor de gewrichten stijf en pijnlijk worden.

2. Diabetes: Diabetes is een endocriene aandoening die vaak voorkomt. Het kan leiden tot verminderde energie, verlies van eetlust en andere gezondheidsproblemen.

3. Leverfalen: Leverfalen is een veel voorkomende aandoening bij oudere honden. Het is een chronische aandoening die de lever aantast en leidt tot verminderde stofwisseling en een verminderde immuniteit.

4. Hartfalen: Hartfalen is een veel voorkomende aandoening bij oudere honden. Lekkende hartkleppen zorgen dat het hart niet meer goed kan pompen en kan leiden tot kortademigheid, verlies van eetlust en andere gezondheidsproblemen.

5. Nierfalen: Verminderde nierfunctie is een veel voorkomende aandoening bij de oudere hond. Het is een chronische aandoening waarbij de nieren niet meer goed functioneren en kan leiden tot verminderde stofwisseling, verlies van eetlust en andere gezondheidsproblemen.

Puur Balans

1 maand  GRATIS 

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Puur Soepel

1 maand  GRATIS 

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Puur Fit

1 maand  GRATIS 

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Oude hond

Hoe weet ik of mijn hond dement is?

Het is lastig om precies te bepalen of een hond dementerend is, omdat veel van de symptomen ook een teken van ouderdom of een andere aandoening kunnen zijn. Als je vermoedt dat je hond dement is, is het verstandig om contact op te nemen met je dierenarts. Die kan een lichamelijk onderzoek uitvoeren en andere tests doen om de diagnose te bevestigen. Als je hond dement is, zal je dierenarts een behandelingsplan opstellen om het welzijn van je hond te verbeteren.

De symptomen van hondendementie kunnen variëren, maar de meest voorkomende symptomen zijn:

- Veranderingen in het gedrag: onverwacht agressief gedrag, angstig gedrag, verwarring, verlies van interesse, veranderingen in slaappatronen en veranderingen in de algemene stemming.

- Cognitieve deficiëntie: verlies van geheugen, verminderd leervermogen, verlies van oriëntatie, verlies van cognitieve vaardigheden en verlies van zelfherkenning.

- Fysieke veranderingen: gewichtsverlies, verlies van spiermassa, veranderingen in de huid en vacht, veranderingen in de ledematen en gewrichten en veranderingen in de oogfunctie.

- Gastro-intestinale symptomen: veranderingen in de eetlust, braken, diarree en veranderingen in de smaak.

Extra aandacht voor de vacht

Oude honden hebben vaak meer verzorging nodig dan jongere honden. Hun vacht kan dunner en droger worden en ze hebben meer neiging om te jeuken. Het is daarom belangrijk dat oudere honden regelmatig worden geborsteld om een slechte vacht te voorkomen en gezond te houden. Bovendien is het belangrijk om goede verzorgingsproducten te gebruiken, die speciaal gericht zijn op de behoeften van de oudere hond. Dit kan ervoor zorgen dat de vacht er gezond en glanzend uitziet en het jeuken vermindert.

Senior hondenvoer

Senior hondenvoer is speciaal samengesteld om aan de voedingsbehoeften van oudere honden te voldoen. Het bevat meer voedingsstoffen die helpen om de spijsvertering en het immuunsysteem te ondersteunen. Het bevat ook vezels om de spijsvertering te ondersteunen en minder calorieën om gewichtstoename te voorkomen. Al deze voedingsstoffen helpen de gezondheid van oudere honden te ondersteunen en hun kwaliteit van leven te verbeteren. 

Puur Zacht

1 maand  GRATIS 

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Ga naar de dierenarts

Je wilt natuurlijk dat het goed gaat met je oude hond. Maar soms heeft je trouwe viervoeter klachten die je niet kunt verklaren, of die je zelf niet kunt behandelen, maar waar hij wel veel last van heeft. Als je twijfelt over de gezondheid of aandoeningen van je hond is het altijd verstandig om contact op te nemen met de dierenarts. Dierenartsen kunnen je helpen bij ziekten van je hond, zoals diarree, parasieten, hondsdolheid, artrose, huidproblemen, allergieën, heupdysplasie, spondylose, of giardia

Welke medicijnen bij incontinentie van de oudere hond?

Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar om incontinentie bij oude honden te verminderen. Uw dierenarts kan u adviseren welke het meest geschikt is voor uw hond. De meest voorkomende medicijnen, zoals Desmopressine, Phenylpropanolamine en Oxybutynine, zijn bedoeld om de blaasfunctie te verbeteren en de urine-incontinentie te verminderen. Andere medicijnen, zoals Imipramine, kan worden gebruikt om de zenuwsignalen te verbeteren die de blaas controleren. Sommige natuurlijke kruiden die worden gebruikt bij incontinentie, zoals cranberry, hebben ook een mild effect.

Stinken uit de bek en gebitsproblemen

Gebitsproblemen komen vaak voor bij oudere honden. Dit komt omdat het tandvlees dunner en minder sterk wordt met de leeftijd. Daarnaast zijn oudere honden vaak in staat om niet zo goed hun gebit te onderhouden. Deze gebitsproblemen kunnen een geur uit de bek veroorzaken. De geur kan variëren van een vieze, zoete of zure geur. Als de geur uit de mond van uw hond sterker wordt, dan is het een goed idee om meteen naar de dierenarts te gaan. De dierenarts zal een grondig mondonderzoek uitvoeren en eventuele problemen zoals tandsteen, gebroken tanden, tandvleesontsteking of geïnfecteerde wortels identificeren. Als er problemen worden gevonden, zal de dierenarts een behandelingsplan opstellen om de mondgezondheid van uw hond te verbeteren. Dit kan onder andere bestaan uit regelmatige mondhygiëne, dieetaanpassingen en het gebruik van antibiotica.

De ervaring van Puur voor dieren

Bij Puur voor dieren hebben we jarenlange ervaring met het gebruik van voedingssupplementen en krijgen we de mooiste verhalen terug van onze klanten. Zo kregen we onlangs een mailtje van Cindy over haar hond Max: Max is een Duitse herder van 10 jaar die als pup al bij ons is gekomen. De laatste tijd werd hij steeds kreupeler en zakte steeds vaker door zijn achterpoot. Na lichamelijk onderzoek door de dierenarts is Cindy Puur soepel gaan gebruiken en sindsdien heeft Max minder last van de betreffende poot en staat ze veel soepeler op. Ze is weer volop in beweging, rent weer alsof ze een jonge pup is en zit ze lekkerder in haar vel! 

Kijk hier voor alle reviews, beoordelingen en verhalen.

Heb je aanvullende vragen over de verzorging van een oude hond?

Heb je aanvullende vragen of opmerkingen over de verzorging van je oude hond ? Neem dan contact op met de klantenservice van Puur voor dieren. Of stuur een mail naar het e mailadres van Puur voor dieren: klantenservice@puurvoordieren.nl. We helpen je graag! Vriendelijke groet, Puur voor dieren

Scroll naar boven