Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie kun je vinden in de Privacy Verklaring en het Cookie Beleid.

10 symptomen van spondylose bij honden

Gezonde gewrichten zijn van het grootste belang om lekker te kunnen rennen, springen, rollen, jagen en spelen... Maar wat als je spondylose ontdekt bij je hond?

Spondylose bij je hond kan behoorlijk roet in het eten gooien. Moeite met opstaan en bewegen, piepen en minder actief zijn overdag zijn de eerste tekenen van spondylose bij een hond. Uiteindelijk kan spondylose er toe leiden dat alle bewegingen pijn opleveren, of zelfs uitval ontstaat. Op deze pagina kun je lezen wat de symptomen zijn van spondylose bij honden, hoe je die vroeg herkent en wat je kunt doen om de klachten te verzachten.

Wil je weten welke voedingssupplementen kunnen ondersteunen bij honden met gewrichtsproblemen? Kijk dan op deze pagina.

Wat is spondylose bij honden?

Spondylose is de naam voor artrose van de wervels. Het is een chronische aandoening aan de wervelkolom, dat wordt veroorzaakt door slijtage van de wervels en tussenwervelschijven. Om de slijtage te compenseren maakt het lichaam van de hond nieuw botweefsel aan. Dat kan leiden tot botwoekering waardoor mogelijk omliggende weefsels aangetast raken, zenuwen bekneld worden en wervels aan elkaar vergroeien. Dat veroorzaakt stijfheid en pijn klachten.

De wervelkolom van de hond bestaat uit wervels die soepel van elkaar kunnen bewegen doordat tussenwervelschijven functioneren als draaipunten en schokdempers. Oudere honden kunnen last krijgen van dunner wordende tussenwervelschijven, doordat ze minder goed vocht vasthouden. Doordat de tussenwervelschijven aangetast raken vermindert de schokdemperfunktie en worden de schijven minder soepel en minder flexibel.

Als reactie op deze ontwikkeling gaat het lichaam extra bot aanmaken. Als twee wervels ontspringen en het bot tegen elkaar komt kan dat pijn veroorzaken. Bovendien kunnen uittredende zenuwbanen bekneld raken. Dat kan tot ernstige klachten leiden die een hond sterk beperken in pijnvrij bewegen en daarmee de kwaliteit van leven reduceren. 

De producten van Puur voor dieren

spondylose hond
spondylose hond
Spondylose hond

10 symptomen van spondylose bij honden

Je bent gewend om een actief leven te leiden samen met je hond. Maar de laatste tijd heeft je hond geen zin meer in een lange wandeling. Of heeft je hond moeite om in de auto of op de bank te springen. Het kunnen allemaal signalen zijn dat je hond last heeft van beginnende spondylose. Hieronder kun je zien welke symptomen spondylose verraden en wat de meest voorkomende symptomen zijn.

 1. Steeds vaker mank lopen
 2. Moeite met gaan zitten of opstaan, vooral na langdurige rust
 3. Even kreupel lopen of een zwabberende gang na het opstaan
 4. Last van stijfheid en pijnlijke gewrichten
 5. Niet meer trap willen lopen of in de auto springen
 6. Je hond wordt zwaarder, of heeft juist minder eetlust
 7. Een pijnlijke nek en een bolle rug
 8. Minder spelen en minder actief
 9. Je merkt gedragsverandering bij je hond
 10. Je hond is minder alert zijn en lijkt vaker afwezig

Herken je deze symptomen? Maak dan een afspraak met je dierenarts en lees hieronder 10 tips voor honden met spondylose. 

Hoe ontstaat spondylose bij honden?

De oorzaken van spondylose bij honden zijn verschillend. Spondylose kan ontstaan als natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces. Soms zijn het onderliggende aandoeningen die de spondylose bij een hond veroorzaken. Maar ook overbelasting van de wervelkolom als gevolg van intensieve inspanning of overgewicht, een (oude) breuk of zware kneuzing, of een verkeerde aanpak bij de lichamelijke ontwikkeling van jonge honden kunnen oorzaken zijn van spondylose.

Spondylose komt vaker voor bij middelgrote en grote rassen. Bij kleine rassen komt het eigenlijk zelden voor. Daarnaast is bekend dat bij een oude hond vaker spondylose voorkomt dan bij honden op jonge leeftijd. Bij een oude hond neemt de elasticiteit van de tussenwervelschijven af dat bestaat uit vlezig kraakbeen. Daardoor ontstaan sneller beschadigingen aan de gewrichten en kunnen ontstekingen ontstaan.

Een te zware belasting van de rug kan ook een oorzaak van spondylose zijn. Bijvoorbeeld honden die gebruikt worden voor de jacht, of voor sporten kunnen hier last van krijgen. Honden met overgewicht, of grote honden kunnen sneller last krijgen van spondylose. Ook honden die in de eerste 10 maanden te intensieve inspanning hebben gehad hebben een grotere kans op spondylose. Bij jonge honden is het van belang om niet te lang achter elkaar te wandelen, maar juist korte wandelingen te maken, om problemen later te voorkomen.

10 tips voor je hond met spondylose

Als je een hond met spondylose hebt is dat al vervelend genoeg. Helaas is spondylose niet te genezen, maar gelukkig kun je wel dingen doen waardoor de klachten afnemen en dagelijkse activiteiten zo min mogelijk worden beperkt. Hieronder vind je 10 tips voor je hond met spondylose. 

 1. Reduceer of voorkom overgewicht. Overgewicht zorgt voor extra belasting (en pijn) op de gewrichten.
 2. Zorg dat je hond in goede conditie blijft en de spieren soepel houdt. Ook (onbelaste) beweging is belangrijk, maar doe het met mate. Maak regelmatig korte wandelingen.
 3. Zorg voor gedoseerde beweging en vermijd snelle wendingen, trappen lopen, hard rennen, belastende sprongen en en andere zware piekbelasting.
 4. Zorg voor een ruwe ondergrond voor je hond. Een gladde ondergrond vergroot de kans op uitglijden en andere onverwachtse beweging.
 5. Laat uw hond in overleg met de dierenarts behandelen bij een dierenfysiotherapeut of orthopedisch therapeut.
 6. Overweeg een orthopedisch hondenkussen aan te schaffen. Het ondersteunt de probleemgebieden en houdt de gewrichten warm en soepel.
 7. Zorg voor goede voeding met voldoende vitaminen en mineralen voor een goede spijsvertering, een optimale weerstand en voldoende energie.
 8. Je kunt spondylose ondersteunen met voedingssupplementen. Vul de voeding aan met goede voedingssupplementen. Voor honden met gewrichtsproblemen zijn voedingssupplementen beschikbaar voor extra ondersteuning.
 9. Zorg dat je hond voldoende aminozuren binnenkrijgt. Aminozuren zijn van belang voor het herstel en de opbouw van weefsel.
 10. Kou verergert de klachten. Als een hond heupdysplasie heeft is het daarom van belang om hem niet te lang aan kou en vocht bloot te stellen.

Spondylose bij honden een erfelijke aandoening?

Steeds meer honden zijn gevoelig voor gewrichtsproblemen. Niet alleen oudere honden, of (te) zware honden, maar ook jongere, zeer beweeglijke honden met een erfelijke aanleg voor spondylose of andersoortige gewrichtsproblemen. Die erfelijke aanleg wordt onder andere versterkt doordat bij het fokken van rashonden steeds gebruik wordt gemaakt van een klein aantal dek reuen, waardoor er te weinig genetisch verschil is bij deze rashonden.

Welke voedingssupplementen kunnen ondersteunen bij spondylose hond?

Voor een hond met spondylose zijn voedingssupplementen onmisbare extra aanvullingen op het voer. Puur voor dieren heeft de volgende producten in het assortiment die geschikt zijn voor honden met gewrichtsklachten.

Puur Soepel

Puur Soepel bevat de optimale combinatie van glucosamine, chondroïtine en MSM. Samen beschermen ze het kraakbeen en maken ze nieuw kraakbeen aan. Dit helpt je hond soepeler te laten lopen.

Puur Zacht

Puur Zacht is een visolie-capsule met een hoge concentratie omega-3-vetzuren. Omega-3-vetzuren zorgen voor een zachte, gezonde vacht en smeren de gewrichten.

Puur Fit

Puur Fit is een multivitamine met maar liefst 17 verschillende vitamines voor een lang en gezond leven. Met vitamine C voor meer weerstand en voor de vorming van collageen voor het behoud van gezond kraakbeen.

spondylose hond
spondylose hond
Spondylose hond

Neem contact op met je dierenarts

Als je hond symptomen van spondylose heeft is het belangrijk om contact op te nemen met je dierenarts. De dierenarts kan een onderzoek starten voor het stellen van de diagnose spondylose. Zodra röntgenfoto gemaakt zijn kan de dierenarts de diagnose bevestigen. Op basis van de diagnose wordt een behandelplan opgesteld. Ondanks dat spondylose niet te genezen is, zijn de klachten soms te verzachten of vertragen met medicatie of therapie. In overleg met de dierenarts bepaal je wat de beste oplossing is. Je kunt ook met de dierenarts bespreken welke voedingssupplementen een goede behandeling kunnen ondersteunen. Als het nodig is zal de dierenarts je eventueel ook doorverwijzen naar een orthopedisch therapeut.

Gebruik van pijnstillers bij spondylose

Sommige honden zijn in een ver gevorderde fase van spondylose, hebben ernstige pijnklachten en kunnen niet meer normaal functioneren. In dat geval zijn pijnstillers de enige oplossing. Pijnstillers zijn alleen op recept van de dierenarts verkrijgbaar. Langdurig gebruik van pijnstillers is niet wenselijk, vanwege de ernstige bijwerkingen die kunnen ontstaan. Dan kun je denken aan misselijkheid, braken en diarree, maar het kan ook leiden tot niet meer willen eten en drinken en een verhoogde kans op bloedingen.

Als gevolg van spondylose hebben sommige honden veel last van ontstekingen. Daarom worden soms langdurig ontstekingsremmers voorgeschreven. Ook bij ontstekingsremmers kunnen dezelfde bijwerkingen ontstaan als bij pijnstillers. Vandaar dat ze bij voorkeur niet langdurig gegeven dienen te worden.

Spondylose hond

Over Puur voor dieren

Puur voor dieren biedt je de ideale voedingssupplementen voor een zachte glanzende vacht, soepele gewrichten en een gezond lang leven. Neem een gratis proefabonnement of bestel de producten eenmalig.

Probeer nu zelf hoe gemakkelijk het is om Puur voor dieren te laten zorgen voor de complete aanvulling op de voeding van jouw hond of kat. Vanaf € 7,95 per maand per product zorgt Puur voor dieren ervoor dat je altijd de juiste producten in huis hebt en er niet voor naar de winkel hoeft. Je huisdier voelt zich iedere dag een beetje beter!

Aanvullende vragen over je hond met spondylose?

Heb je aanvullende vragen of opmerkingen over spondylose? Neem dan contact op met de klantenservice van Puur voor dieren. Of stuur een mail naar het e mailadres van Puur voor dieren: klantenservice@puurvoordieren.nl. We helpen je graag! 

Scroll naar boven