Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie kun je vinden in de Privacy Verklaring en het Cookie Beleid.

Vachtproblemen bij honden

Een prachtig glanzende vacht... zo heerlijk om te aaien en knuffelen. De huid van de hond is zijn grootste, maar ook meest kwetsbare orgaan. De huid en de vacht vervullen een zeer belangrijke rol in de gezondheid van de hond, door de lichaamstemperatuur te handhaven en de hond te beschermen tegen parasieten, pollen, luchtvervuiling, Uv-straling en infecties. Wist je dat visolie je hond kan helpen om hun prachtige vacht terug te krijgen of te onderhouden?

Puur zacht voor een gezonde vacht

Een volle, zachte vacht is dus niet alleen mooi, maar ook een afspiegeling van de gezondheid van de hond. Toch staan huidaandoeningen en vachtproblemen op nummer 1 van alle gezondheidsproblemen van honden. Haarverlies, een droge huid en een doffe vacht zijn vaak een gevolg van een tekort aan essentiële vetzuren. Puur zacht met visolie helpt de gevoelige huid verzachten van binnen uit.


Visolie omega 3 hond

1 maand GRATIS uitproberen

€ 3,90 verzendkosten

Visolie hond met een hoge concentratie omega-3

Puur Zacht is een visolie-capsule voor honden met een hoge concentratie omega-3-vetzuren. Omega-3-vetzuren zorgen voor een zachte, gezonde vacht. Puur Zacht werkt niet alleen preventief, maar helpt ook bij bestaande vachtproblemen, zoals jeuk, huidproblemen en haarverlies.

De werking van de omega-3-vetzuren stopt niet bij een gezonde huid. De vetzuren vervullen nog veel meer essentiële functies in het lichaam. De vetzuren hebben een ondersteunende werking voor soepele beweging, het zorgt voor extra zuurstofvoorziening van de cellen en helpt daarmee ouderdomsverschijnselen te voorkomen. Voor jonge honden helpt Omega 3 bij de gezonde ontwikkeling van de hersenen, terwijl bij oudere honden met dementie of vergelijkbare aandoeningen Omega 3 helpt om de hersenwerking weer te verbeteren. Het helpt het hart gezond te houden en het immuunsysteem te verbeteren. Daarnaast heeft omega-3 een gunstig effect op de bloedvaten, de nieren, ontstekingen en ontstekingsreacties. Een gezonde vacht begint van binnenuit en Puur Zacht draagt daar een belangrijk steentje aan bij.

Symptomen vacht- en huidproblemen hond

De symptomen van huidproblemen bij de hond zijn duidelijk: krabben, bijten, likken, kale plekken, dof haar of een geïrriteerde schilferige huid. Heel vervelend voor het baasje, maar nog vervelender voor je hond. Onderstaande aandoeningen bij de hond komen vaak voor:

 • kale plekken
 • eczeem
 • huidschilfers
 • hond bijt aan poten
 • schilfers
 • huidirritatie
 • huiduitslag
 • droge huid
 • vettige huid
 • stinkende huid
 • hinderlijke jeuk
 • huidontsteking

Op een aantal van deze vacht- en huidproblemen bij de hond gaan we iets dieper in.

Kale plekken hond

Zowel bij jonge honden als bij oudere honden zien we regelmatig kale plekken voorkomen. Soms ontstaan kale plekken als een hond last heeft van (enorme) jeuk en gaat bijten of krabben. De jeuk kan ontstaan als gevolg van vlooien, mijten, of allergieën. Soms ontstaan kale plekken doordat een hond zichzelf gaat bijten als gevolg van stress of uit verveling. In dat geval zie je vaak kale plekken ontstaan op de rug voor de staart. Soms ontstaan ook kale plekken bij honden zonder dat ze zichzelf bijten of krabben. In dat geval is sprake van symmetrische kaalheid die bijna altijd wordt veroorzaakt door een stoornis in de hormonale huishouding. Bij symmetrische kaalheid ontstaan vaak kale plekken aan de zijkant (flanken) van de hond, terwijl de rest van de vacht er gezond uitziet. 

Eczeem hond

Eczeem is een verzamelnaam van allerlei soorten huidaandoeningen, zoals uitslag, korstjes, rode huid en vochtafscheiding. Daarbij kun je bij honden onderscheid maken tussen droog eczeem en nat eczeem.

Droog eczeem is een niet besmettelijke oppervlakkige huidziekte bij honden. Het ontstaat doordat de hond zijn huid gebruikt om schadelijke stoffen af te voeren. Omdat eczeem kan leiden tot heftige jeuk, gaan honden vaak aan deze plekken krabben of likken, waardoor (diepe) huidontstekingen kunnen ontstaan. Dat wordt ook wel nat eczeem genoemd. Dit kan in korte tijd leiden tot grote plekken die ook wel hot spot worden genoemd. Eczeem ontstaat vaak door verkeerde voeding en bij honden die te weinig bewegen.

Huidschilfers hond

Als de huidcellen zich sneller vernieuwen dan normaal, of als teveel huidcellen worden afgestoten ontstaat een overmatige huidschilfering. Overmatige huidschilfering bij honden kan diverse oorzaken hebben, daarom is het aan te raden om altijd een diagnose te laten stellen door een dierenarts. Allereerst kunnen huidschilferingen ontstaan doordat vachtmijt op de huid aanwezig is. Maar ook aangeboren huidafwijkingen kunnen de oorzaak zijn van schilfers. De meest voorkomende oorzaak van schilfers bij de hond is een ontoereikende voeding. Een hond heeft voedingsstoffen (zoals eiwitten) van hoogwaardige kwaliteit nodig en essentiële vetzuren zoals omega-3. Om vachtschilfers te voorkomen is het van belang dat het voer de belangrijke voedingsstoffen bevat. Omega-3 kan worden toegediend in de vorm van voedingssupplementen. In Puur Zacht zit 500mg visolie met een hoge concentratie omega-3 vetzuren.

Droge huid hond

Als de luchtvochtigheid laag is, kan de huid van je hond te droog worden. Dit is makkelijk te herkennen. Als je door de vacht kijkt naar de huid van de hond, dan zie je schilfers of een ruwe huid. Je kunt hier wat aan doen door goed te letten op de voeding. Droge brokken kunnen namelijk je hond nog verder uitdrogen. Extra visolie kan de oplossing zijn bij een droge huid. In Puur Zacht zit 500mg visolie met een hoge concentratie omega-3 vetzuren.

Helaas is het niet makkelijk om de onderliggende oorzaak te achterhalen. Er zijn namelijk veel mogelijke oorzaken. Hieronder bespreken we de meest voorkomende oorzaken en mogelijke oplossingen. Onthoud wel dat problemen met de huid of vacht vaak niet binnen een week opgelost zijn. Je hebt wel een maand nodig om verschil te zien.

reviews Puur voor dieren

Oorzaken van huid- en vachtproblemen bij honden

Aan huid- en vachtproblemen kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen. Soms is de onderliggende oorzaak makkelijk te herkennen, maar meestal is het lastig om die vast te stellen. Raadpleeg daarom bij twijfel altijd de dierenarts als je hond huidproblemen heeft. Hieronder bespreken we een aantal veelvoorkomende oorzaken.

 • Allergische reactie bij je hond
 • Slecht werkende schildklier hond
 • Vlooien hond
 • Door de (onjuiste) omgeving
 • Onjuiste voeding hond

Allergie hond

Als je hond last heeft van huidproblemen kan daar heel goed een allergie aan ten grondslag liggen. Bepaalde rassen hebben daar vaker last van dan andere, maar allergieën bij honden komen heel veel voor. Er zijn verschillende soorten allergieën die tot huidproblemen kunnen leiden.

Atopie hond

Atopische dermatitis is een verzamelnaam voor huidproblemen die veroorzaakt worden door allergische reacties. Atopie is te vergelijken met met hooikoorts bij de mens, waarbij het inademen van bepaalde allergenen, zoals graspollen of huisstofmijten, jeuk en huidproblemen tot gevolg hebben. Meer informatie over Atopie vind je hier.

Vlooienallergie hond

Daarnaast kunnen honden een vlooienallergie ontwikkelen. Vlooienallergie is de meest voorkomende allergie bij honden. Bij vlooienallergie reageert het afweersysteem van de hond op allergenen in het speeksel van de vlo. Dit kan tot heftige jeuk leiden en huidklachten veroorzaken, zoals hot spots. Het is van belang om je hond regelmatig op vlooien en andere parasieten te controleren en (preventief) te behandelen.

Voedselallergie hond

Tot slot zien we dat veel honden allergisch reageren op bepaalde voedingsstoffen. Er is veel onderzoek gedaan naar voedselallergie bij honden. Daaruit is gebleken dat honden het meest gevoelig zijn voor rundvlees, zuivelproducten, kip, tarwe en eieren. Maar ook andere voedingsstoffen kunnen een allergische reactie veroorzaken.

Er is een aantal manieren om allergische honden te onderzoeken. Bij voedselallergie kunnen bepaalde bestanddelen tijdelijk worden onthouden, om te zien of er verbetering optreedt van de huidproblemen. Het nadeel is dat het heel lang kan duren voor duidelijk waar een hond allergisch op reageert. Daarnaast kan een dierenarts een huidtest uitvoeren, of een bloedonderzoek uitvoeren. Helaas kunnen daar niet alle allergieën mee worden vastgesteld, maar het geeft wel snel inzicht.

Slecht werkende schildklier hond

Een andere oorzaak van huidproblemen bij honden is een slecht of langzaam werkende schildklier. Een slecht werkende schilklier kan leiden tot een dunne vacht, donkere plekken in de huid, en kan de huid gaan ontsteken en vettig worden. Verder is een slecht werkende schildklier te herkennen aan diarree, sloomheid en stijf lopen. Als je vermoedt dat je hond een slecht werkende schildklier heeft is het belangrijk om de dierenarts te raadplegen.

Vlooien hond

Jeuk kan ook veroorzaakt worden door vlooien en andere parasieten. Het is van belang om je hond regelmatig te behandelen met antivlooien en tekenmiddelen om klachten te voorkomen. Ook zijn er speciale shampoos die helpen bij vacht- en huidproblemen. 

Omgeving hond

Huidproblemen kunnen ook worden veroorzaakt door iets uit de omgeving van je hond. Bijvoorbeeld in het zwemwater of in de holen waarin je hond heeft gesnuffeld. Het kan ook komen door het gebruik van chemische pesticiden in het gras van de tuin. Je hond kan snel iets oppikken wat eczeem veroorzaakt. Zeker bij een dikke vacht is het belangrijk om hier snel iets aan te doen, want het probleem kan snel uitbreiden. Je dierenarts kan bepalen of er bijvoorbeeld sprake is van eczeem.

Onjuiste voeding hond

Als het eten dat je je hond geeft niet de juiste voedingsstoffen bevat, kan dit leiden tot veel meer klachten dan alleen huidproblemen. Probeer eens een andere voeding uit. Het beste voor de huid is een voeding die gebaseerd is om goede kwaliteit vlees. Bij droog voer zou vlees het eerste ding op de ingrediëntenlijst moeten zijn. Voedingssupplementen met omega-3 vetzuren en extra vitaminen en mineralen kunnen direct helpen.

Voedingssupplementen bij huid- en vachtproblemen 

Puur zacht en Puur Fit

Puur Zacht bevat een hoge concentratie omega 3-vetzuren. Dit helpt huidproblemen te voorkomen en houdt de huid en vacht gezond. Puur Fit bevat belangrijke vitaminen voor een goede weerstand. Puur Zacht en Puur Fit zijn daardoor samen de ideale combinatie bij huid- en vachtproblemen.

Puur Fit

4 Tips voor honden met vachtproblemen

Huidproblemen en jeuk komen helaas veel voor bij honden. Je herkent de klachten aan het krabben en bijten, schilferen van de vacht, kale plekken, wondjes, verdikkingen of verkleuringen van de huid, of nog veel ernstigere vormen. Uiteraard wil je er alles aan doen om je hond van deze klachten af te helpen. Om uit te sluiten dat er medische oorzaken ten grondslag liggen aan de klachten is het van belang om een dierenarts te raadplegen. Maar er zijn ook dingen die je zelf kunt doen. Hieronder staan 4 tips die je kunnen helpen bij het oplossen en verminderen van de klachten.

Tip 1: Controleer je hond regelmatig op vlooien

De meest voorkomende oorzaak van jeuk bij honden is een vlooienallergie. Maar liefst de helft van de jeukklachten ontstaat hierdoor. Door je hond regelmatig op parasieten, zoals vlooien, te controleren kun je het verband bepalen tussen de huidproblemen en een vlooienallergie. Slechts een klein aantal parasieten kan al zorgen voor een ernstige allergische huidontsteking. Zodra je parasieten constateert bij je hond kun je direct actie ondernemen.

Nog verstandiger is om vlooien te voorkomen door maandelijks een goed middel te gebruiken. Als je wilt weten wat het beste middel is in jouw specifieke situatie kan je dierenarts je altijd van advies voorzien.

Tip 2: Geef visolie met omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren die niet door het lichaam zelf aangemaakt worden. Een gezonde vacht begint van binnenuit en omega-3 draagt daar een belangrijk steentje aan bij. Ze leveren een grote bijdrage om huidcellen gezond te maken en werken ontstekingsremmend. Voor honden met huidproblemen en jeuk dus onmisbaar. Doordat omega-3 rustgevend werkt verlicht het bij iedere vorm van huidproblemen, ongeacht de aanleiding van de klachten.

Lees hier meer over visolie met omega-3 vetzuren voor honden.

Tip 3: Herken allergieën

Zoals gezegd is vlooienallergie de meest voorkomende allergie. Maar ook atopie en voedselallergie komen veel voor. Om actie te ondernemen is het van belang om er achter te komen waar je hond allergisch voor is. Dat is niet altijd even makkelijk, maar we geven je wat tips om bepaalde allergieën te kunnen herkennen.

Atopie

Atopie kun je het best vergelijken met hooikoorts. Je hond reageert heftig op bepaalde stoffen, zoals graspollen of huisstofmijt. Dat resulteert in een geïrriteerde, schilferende huid. Bij de meeste honden worden deze klachten zichtbaar tussen het eerste en derde levensjaar. De klachten bestaan met name uit jeuk aan de kop, oksels, liezen en buik. Ook hebben atopische honden vaker last van oorontsteking. Atopie is moeilijk te behandelen, maar het is verstandig om contact op te nemen met de dierenarts voor een bloed- of huidtest.

Voedselallergie

Voedselallergie is ook een veel voorkomende allergie en kan tot diverse huidproblemen leiden. Daar waar de reactie als gevolg van atopie vaak op specifieke lichaamsdelen tot uiting komt, kan voedselallergie over het hele lichaam tot jeuk en ontsteking leiden. De 3 ingrediënten waar de meeste allergische reacties door ontstaan zijn rundvlees, zuivelproducten en kippenvlees. Door een zogenaamd eliminatiedieet kun je er achter komen waar je hond allergisch voor is. Dat betekent dat je steeds een ingrediënt uit het dieet haalt, zodat je kunt zien of de klachten verminderen.

Tip 4: Besteed extra aandacht aan vachtverzorging

Een goede vachtverzorging draagt bij een de gezondheid van de huid van je hond. Zeker bij langharige honden is het van belang om regelmatig te borstelen. Anders ontstaan klitten en kunnen losse haren een broeinest vormen voor bacteriën en schimmels. De irritatie die dat veroorzaakt kan leiden tot een droge en schilferende huid. Was de hond daarom ook regelmatig (maar niet te vaak) en verwijder losliggend haar.

De ervaring van Puur voor dieren

Bij Puur voor dieren hebben we jarenlange ervaring met honden met vachtproblemen en krijgen we de mooiste verhalen terug van onze klanten. Zo kregen we onlangs een mailtje van P. Jongenelis over haar Franse Bulldog. Ze geeft sinds ze 5 maanden oud is al klachten van jeuk en veel haaruitval. Sinds ze gebruik maakt van Puur zacht gaat het een stuk beter. Ze krabt haar oren niet meer kapot en gaat niet meer sleetje rijden. Het hele verhaal kun je hier teruglezen.

Wil je het zelf gratis uitproberen?

En voor dit soort verhalen doen we het allemaal. Bij Puur voor dieren hebben we namelijk voedingssupplementen ontwikkeld speciaal voor honden met vachtproblemen. En omdat we zo overtuigd zijn van de werking, mag je het gratis uitproberen voor een hele maand. Wil je meer weten? Klik hier.

Aanvullende vragen over huidproblemen hond?

Heb je aanvullende vragen of opmerkingen over huidproblemen hond, huidaandoeningen hond, vachtverzorging hond, huidziekte hond of over andere aandoeningen van je hond? Neem dan contact op met de klantenservice van Puur voor dieren. Of stuur een mail naar klantenservice@puurvoordieren.nl. We helpen je graag! 

puur voor dieren contact
Scroll naar boven