Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie kun je vinden in de Privacy Verklaring en het Cookie Beleid.

Verlatingsangst hond, wat kan ik er aan doen?

Je hond is je beste maatje en je wilt niets liever dan een plezierig en ontspannen leven voor je hond en samen veel leuke dingen doen. Maar wat als je hond verlatingsangst ontwikkelt? Dat kan behoorlijk roet in het eten gooien. Het veroorzaakt veel stress voor je hond, maar ook overlast voor je gezin én voor de omgeving. Het kan leiden tot langdurig en overmatig blaffen, eindeloos janken en zelfs tot het slopen van je woning en de meubels. Op deze pagina bespreken we oorzaken, symptomen en tips. Verlatingsangst hond, wat kan ik er aan doen?

Gelukkig kun je angst en stress reduceren met vitaminen, mineralen en plantenextracten. Puur Rust bevat de optimale combinatie van vitaminen, mineralen en plantenextracten die honden helpen te ontspannen en minder vatbaar te zijn voor angst en stress.

Puur Rust, voor ontspanning bij angst en stress. Probeer het nu 1 maand gratis!

Wat zijn de symptomen van verlatingsangst bij honden?

Heeft je hond verlatingsangst? Dan is hij zeker niet de enige. Verlatingsangst bij honden is een veel voorkomend probleem dat veel ongemak voor de hond én de baasjes kan veroorzaken. De oorzaken verschillen per individuele hond. Hieronder bespreken we de meest voorkomende.

Puur Rust

1 maand

 GRATIS 

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Verlatingsangst hond

Oorzaken van verlatingsangst bij honden

Heeft je hond verlatingsangst? Dan is hij zeker niet de enige. Verlatingsangst bij honden is een veel voorkomend probleem dat veel ongemak voor de hond én de baasjes kan veroorzaken. De oorzaken verschillen per individuele hond. Hieronder bespreken we de meest voorkomende.

Verlatingsangst hond door traumatische ervaringen

Verlatingsangst kan soms plotseling ontstaan nadat een hond iets vervelends heeft meegemaakt, zoals een bijtincident met andere honden, of een verkeersongeluk. Maar een trauma kan ook ontstaan door ervaringen die onschuldig lijken, zoals een verhuizing of een verblijf in het pension. Al deze ervaringen kan je hond angstig maken, waardoor hij niet meer alleen durft te zijn.

Verlatingsangst door aanleg en zwaarmoedigheid

Ook zwaarmoedigheid of stress door verminderde aandacht kan verband houden met verlatingsangst bij honden. Veel honden worden steeds angstiger naarmate ze vaker en langer alleen zijn.

Verlatingsangst door opvoeding

Soms ontstaat verlatingsangst bij honden ook als ze niet getraind worden om alleen te zijn, of omdat ze teveel worden verwend. Als een hond weinig tijd buiten huis doorbrengt en altijd onder de mensen is, raken ze niet gewend aan alleen zijn. Het is dus belangrijk om een hond te trainen en te laten wennen in het alleen zijn. Daarnaast is het van belang dat een hond voldoende aandacht en beweging krijgt en goed gesocialiseerd is. Honden die te weinig aandacht en beweging krijgen hebben een grotere kans op het ontwikkelen van verlatingsangst.

Voorkomen is beter dan genezen

Verlatingsangst is soms erg lastig te verhelpen, daarom is het erg belangrijk om er vroeg bij te zijn. Voorkomen is nou eenmaal beter dan genezen. Het belangrijkste wat je kunt doen is vroege signalen van verlatingsangst bij je hond herkennen. Zo kun je voorkomen dat de verlatingsangst steeds sterker wordt, inclusief het bijbehorende gedrag. Als je opmerkt dat je hond zenuwachtig wordt als je weggaat, is het belangrijk om daar zorgvuldig en aandachtig mee om te gaan, zodat de angst niet verder toeneemt.

Het voorkomen van verlatingsangst begint bij goede socialisatie. Door socialisatie trainingen leert een hond hoe hij zich moet gedragen en vertrouwen te hebben in anderen en zichzelf. Onderdeel van de socialisatie training is om je hond te leren om alleen te zijn. Het begint ermee dat je hond een paar minuten alleen thuis blijft en dat bouw je langzaam uit tot een paar uur. Daarbij is het van belang dat je een vast ritueel hanteert, zodat de hond weet dat je weg gaat én dat je weer terugkomt. Bij terugkomst kun je je hond belonen door uitgebreid met hem te spelen en wat lekkers te geven.

5 tips voor honden met verlatingsangst

Toch kan ook een goed gesocialiseerde hond verlatingsangst hebben. Dit zijn 5 tips die je kunt toepassen om de verlatingsangst van je hond te verminderen.

1. Geef je hond een comfortabel, veilig en vertrouwd thuis en zorg ervoor dat je hond een comfortabele en geborgen plek heeft waar je hond rustig kan liggen als je weggaat.

2. Gebruik een voedingssupplement met vitaminen, mineralen en plantenextracten die helpen ontspannen bij angst en stress. Puur Rust bevat de optimale combinatie van vitaminen, mineralen en plantenextracten die honden helpen te ontspannen en minder vatbaar te zijn voor angst en stress.

3. Gebruik een afscheidsritueel, zodat je hond weet wat hij kan verwachten. Laat bijvoorbeeld wat lekkers achter of speel kort met hem voordat je weggaat, zodat hij positieve herinneringen heeft aan de tijd die je samen deelde. Houd het afscheidsritueel kort en ga niet mee in 'dramatisch' gedrag van je hond. Daarmee bevestig je alleen maar dat er iets ergs aan de hand is.

4. Beloon je hond na terugkomst met iets lekkers, of door uitgebreid met hem te spelen als hij zich goed heeft gedragen. Negeer dramatisch gedrag, zoals piepen en likken en laat merken dat je blij bent om hem te zien als je hond rustig is.

5. Train je hond in alleen zijn, zodat hij merkt dat je altijd weer terug komt en dat hij beloont wordt voor goed gedrag. Bouw de tijd dat je hond alleen thuis is langzaam op. Begin met een paar minuten en bouw dat langzaam uit naar een paar uur. Iedere positieve ervaring draagt bij aan de afname van de verlatingsangst!

Lukt het niet om de verlatingsangst zelf te verminderen? Overleg dan met een gespecialiseerd hondentherapeut wat je het beste kunt doen.

Puur Rust

1 maand

 GRATIS 

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Puur Rust helpt je hond ontspannen bij angst en stress

Puur Rust is een voedingssupplement met vitaminen, mineralen en plantenextracten. Puur Rust bevat de optimale combinatie van vitaminen, mineralen en plantenextracten die honden helpen te ontspannen en minder vatbaar te zijn voor angst en stress. Puur Rust is geschikt om doorlopend te gebruiken.

Samenstelling Puur Rust

Samenstelling per capsule:

Magnesium

L-tryptofaan

Citroenmelisseblad extract

Passiebloemkruid extract

Vitamine B1

Vitamine B2

Vitamine B3

Vitamine B5

Vitamine B6

Foliumzuur

80 mg

100 mg

50 mg

50 mg

2 mg

1,4 mg

0,6 mg

0,5 mg

0,3 mg

30 µg

Dosering

Lichaamsgewicht

Dagelijkse dosis

Tot 10 kilo

10 tot 20 kilo

meer dan 20 kilo

1 capsule per dag

2 capsules per dag

3 capsules per dag

Prijzen

Puur Rust

Per maand*

Per kwartaal (3 euro korting bij keuze voor kwartaalzendingen)*

Kleine hond

€ 9,95

€ 26,85

Middelgrote hond

€ 13,95

€ 38,85

Grote hond

€ 17,95

€ 49,95

* Eerste maand gratis bij een proefpakket

Welke honden hebben verlatingsangst?

Verlatingsangst bij honden komt veel voor. Het is belangrijk om te beseffen dat sommige hondenrassen meer gevoelig zijn voor verlatingsangst dan anderen. Kleine, oude en zachte honden die gewend zijn om veel aandacht te krijgen, zijn het meest vatbaar voor verlatingsangst. Ook als een hond weinig tijd buiten huis doorbrengt en altijd onder de mensen is, kunnen ze vaak slechter tegen alleen zijn.

Hoe lang kan de gemiddelde hond alleen thuis blijven?

De gemiddelde hond zonder verlatingsangst kan ongeveer 4-6 uur alleen thuis blijven zonder dat dit hun gemoedstoestand of gezondheid schaadt. Het is echter afhankelijk van je hond en zijn specifieke behoeften. Sommige honden hebben minder moeite met alleen zijn dan anderen. Als je hond rustig gaat slapen als je weg gaat, of zich goed kan vermaken met bijvoorbeeld kauwspeeltjes, of een tweede hond, zal hij minder moeite hebben met lang alleen zijn. Heb je een hond die veel beweging nodig heeft en graag wil rennen en spelen? Dan is lang alleen zijn al snel een kwelling en zal hij zich gaan vervelen. In dat geval is het aan te raden om je hond niet te lang alleen te laten. Je kunt dan ook een dagopvang, of uitlaatservice overwegen. Veel honden gaan daar heel graag naar toe!

Puur Rust combineren met andere voedingssupplementen

Puur Rust kun je perfect combineren met Puur Zacht en Puur Fit. De omega-3 in Puur Zacht helpt niet alleen voor een zachte vacht, maar ook om de gewrichten te smeren. Het zorgt voor extra zuurstofvoorziening van de cellen en helpt daarmee ouderdomsverschijnselen te voorkomen en het helpt het hart gezond te houden. Puur Fit is een multivitamine die helpt de weerstand te verhogen. Puur Soepel helpt honden met gewrichtsproblemen en Puur Balans helpt honden met darmklachten.

Puur Zacht

Voor een zachte vacht en gezonde gewrichten. Hoge kwaliteit omega-3.

Puur Fit

Multivitamine voor een lang en gezond leven. Met vitamine C voor meer weerstand.

Puur Soepel

Voor soepele gewrichten. Bevat de optimale combinatie glucosamine, chondroïtine en MSM.

Puur Balans

Voor een gezonde darmflora. Bevat hoge kwaliteit probioticum en prebiotica.

Scroll naar boven