Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie kun je vinden in de Privacy Verklaring en het Cookie Beleid.

Ik heb een bange hond, wat kan ik doen?

Je hond is je beste maatje en je wilt niets liever dan een plezierig en ontspannen leven vol met leuke dingen voor je hond. Maar wat als je hond vaak bang is en daardoor minder kan genieten van de leuke dingen? Of zelfs ongewenst gedrag gaat vertonen, zoals blaffen, weglopen, 'stresslikken', uitvallen of andere vormen van agressie. Dan heb je er natuurlijk alles voor over om dat te veranderen. Heb jij ook een bange hond? Lees dan hieronder wat je kunt doen om je hond te helpen.

Puur Rust, voor ontspanning bij angst en stress. Probeer het nu 1 maand gratis!

Gelukkig kun je angst en stress reduceren met vitaminen, mineralen en plantenextracten. Puur Rust bevat de optimale combinatie van vitaminen, mineralen en plantenextracten die honden helpen te ontspannen en minder vatbaar te zijn voor angst en stress. Puur Rust is geschikt om doorlopend te gebruiken. Meestal zie je verbetering na 2 tot 3 weken. Het kan 8 weken duren voor het volledige effect zichtbaar is. 

1 maand

 GRATIS 

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Waaraan herken je angstige honden?

Als je hond zich in een spannende situatie bevindt en angst ervaart laat hij dat op verschillende manieren zien. Iedere hond toont het op een andere manier, maar als een hond zijn de staart tussen de benen heeft en de oren plat naar achteren doet zijn dat vaak de eerste herkenbare tekenen van angst. Andere honden laten blijken dat ze angstig zijn door plat op de grond te gaan liggen, een poot optillen of door te trillen. Ze kunnen ook een gedragsverandering vertonen wanneer ze zich bedreigd voelen, zoals het verbergen van hun kop, hun rug krommen of hun lippen oprollen. Bange honden zullen vaak proberen te ontsnappen door weg te rennen, achter een object te schuilen of zich te verbergen.

Bange hond

Wat zijn de oorzaken van een angstige hond?

Het instinct van honden

Als je een hond angst heeft kan dat allerlei oorzaken hebben. Die gaan we hier zoveel mogelijk bespreken. Het begint ermee dat honden een sterk ontwikkeld instinctief gevoel voor gevaar hebben. Dat hadden ze in het verleden ook nodig om te kunnen overleven in het wild. Inmiddels is het instinct voor angst minder relevant en niet meer zo effectief. Het kan honden juist behoorlijk in de weg zitten. Het verklaart wel waarom honden in bepaalde omstandigheden zo angstig reageren, terwijl de situatie voor mensen helemaal niet bedreigend voorkomt. Een hond voelt eerder angst dan de meeste mensen.

Angst door onweer, vuurwerk, of andere externe prikkels

Angst en stress kunnen ook veroorzaakt worden door externe prikkels, zoals onweer, vuurwerk, of andere harde geluiden. Honden kunnen hier heftig op reageren en nog lang na een prikkel zeer alert blijven.

Angst door een negatieve- of traumatische ervaring

Sommige honden hebben ook een negatieve ervaring gehad in het verleden, waardoor ze angstig zijn geworden. Het kan zijn dat ze zijn aangevallen of gebeten door een andere hond, verwaarloosd zijn, of zijn aangevallen door een mens. Dit soort negatieve ervaringen kan leiden tot een trauma, dat chronische angst en stress bij een hond veroorzaakt.

Angst door slechte socialisatie

Soms kunnen ook slechte socialisatie-ervaringen ervoor zorgen dat een hond bang wordt voor mensen of andere honden. Als een hond goed gesocialiseerd is komt angst en stress minder vaak voor.

Angstige hond, wat is de beste aanpak?

Als je hond bang is wil je hem het liefst zo snel mogelijk over zijn angst heen helpen. We geven je 5 tips wat je het beste kunt doen op het moment dat je lieve hond angstig is. Daarnaast geven we 5 tips die je bange hond helpen om structureel beter met angst en stress om te gaan. Het is belangrijk dat je hond weet hoe hij zijn angst en stress onder controle kan houden.

5 tips hoe te reageren bij angst- of stressmomenten van je hond

  1. Allereerst, laat weten dat je er voor je angstige hond bent. Stel hem gerust met kalmerende woorden en blijf rustig, geduldig en liefdevol. Zo weet hij dat het niet nodig is om angstig te zijn.

  2. Reageer niet boos of geïrriteerd op het gedrag van jouw bange hond. Dat levert alleen maar meer stress op en zo kun je de situatie alleen maar erger maken.

  3. Als je hond bang is, probeer hem dan te verleiden met een lekkere traktatie. Dat kan de spanning laten verminderen, waardoor je bange hond kan wennen aan de situatie. Een kauwspeeltje kan hetzelfde effect hebben.

  4. Geef je bange hond de tijd om te wennen aan nieuwe situaties die als angstig of stressvol worden ervaren. Door te ervaren dat er niks vervelends gebeurt leert je bange hond om vertrouwen te hebben in situaties die hij als eng ervaart.

  5. Als de angst niet afneemt, probeer je bange hond dan rustig weg te halen bij de bron van de angst. Als hij bijvoorbeeld bang is voor een andere hond, of voor een bepaald geluid, loop je rustig naar een andere plek.

5 tips om je hond weerbaar te maken tegen angst en stress

  1. Zorg voor een omgeving waarin jouw angstige hond zich veilig en geborgen voelt. Waarin hij liefde, aandacht en vertrouwen krijgt en voldoende gelegenheid heeft om te ontspannen.

  2. Gebruik een voedingssupplement met vitaminen, mineralen en plantenextracten die helpen ontspannen bij angst en stress. Puur Rust bevat de optimale combinatie van vitaminen, mineralen en plantenextracten die honden helpen te ontspannen en minder vatbaar te zijn voor angst en stress.

  3. Door je hond goed te trainen en socialiseren, krijgt hij vertrouwen, controle over de situatie en kan hij leren zichzelf te kalmeren.

  4. Organiseer regelmatig rustmomenten voor je angstige hond om het stressniveau van je hond structureel laag te houden. Verdeel de dag in regelmatige rustmomenten waar je hond even kan rusten en zich kalmeert.

  5. Geef je angstige hond voldoende aandacht en beweging. Fysieke inspanning heeft een positief effect op de mentale gezondheid van je hond. Het zorgt voor de aanmaak van stofjes die nodig zijn om weerbaar te zijn tegen stress en angst. Een gezonde hond mag gerust 1 a 2 uur beweging krijgen per dag.

1 maand

 GRATIS 

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Puur Rust helpt je hond ontspannen bij angst en stress

Puur Rust is een voedingssupplement met vitaminen, mineralen en plantenextracten. Puur Rust bevat de optimale combinatie van vitaminen, mineralen en plantenextracten die honden helpen te ontspannen en minder vatbaar te zijn voor angst en stress. Puur Rust is geschikt om doorlopend te gebruiken.

Samenstelling Puur Rust

Samenstelling per capsule:

Magnesium

L-tryptofaan

Citroenmelisseblad extract

Passiebloemkruid extract

Vitamine B1

Vitamine B2

Vitamine B3

Vitamine B5

Vitamine B6

Foliumzuur

80 mg

100 mg

50 mg

50 mg

2 mg

1,4 mg

0,6 mg

0,5 mg

0,3 mg

30 µg

Dosering

Lichaamsgewicht

Dagelijkse dosis

Tot 10 kilo

10 tot 20 kilo

meer dan 20 kilo

1 capsule per dag

2 capsules per dag

3 capsules per dag

Prijzen

Puur Rust

Per maand*

Per kwartaal (3 euro korting bij keuze voor kwartaalzendingen)*

Kleine hond

€ 9,95

€ 26,85

Middelgrote hond

€ 13,95

€ 38,85

Grote hond

€ 17,95

€ 49,95

* Eerste maand gratis bij een proefpakket

Een bange hond uitlaten, waar moet je op letten?

Als je een bange hond uitlaat, moet je extra opletten om ervoor te zorgen dat hij zich op zijn gemak voelt en veilig blijft. Begin met het uitlaten in een rustige omgeving met zo weinig mogelijk andere honden en mensen. Laat je angstige hond in een rustig tempo lopen en voorkom dat je hem verrast met plotselinge bewegingen of geluiden. Geef je hond de kans om de omgeving te verkennen en laat hem stoppen wanneer hij dat wil.

Als je hond angstig is, geef hem de tijd om zich te ontspannen en probeer hem gerust te stellen door hem te aaien en te praten. Snuffelen heeft een zeer rustgevende werking, dus neem daar uitgebreid te tijd voor. Het is ook belangrijk om je hond te belonen als hij gedraagt zoals je wilt, bijvoorbeeld als hij niet bang is bij een andere hond. Zo laat je hem weten dat je hem waardeert voor zijn gedrag.

Verlatingsangst bij je hond

Als je hond verlatingsangst heeft, kan dat heel veel overlast opleveren. Het is in de eerste plaats heel vervelend voor de hond, maar ook voor de baasjes én de omgeving. Verlatingsangst bij honden kan zich manifesteren als overmatig geblaf, veel janken, onrustig gedrag en zelfs sloopgedrag als je weggaat.

Wil je weten wat je kunt doen als je hond last heeft van verlatingsangst? Kijk dan hier.

Hond angstig voor vuurwerk, onweer, of andere geluiden?

Door het sterk ontwikkelde instinctief gevoel voor gevaar worden veel honden angstig als ze harde geluiden horen, zoals vuurwerk en onweer. Als honden daar eenmaal angst voor hebben ontwikkeld is het moeilijk om de angst weer weg te nemen en wordt het vaak steeds erger. Het kan er toe leiden dat honden zich gaan verstoppen onder de bank of het bed, gaan trillen en niet meer naar buiten willen. Daarbij gaat vaak de staart tussen de poten en de oren plat naar achter.

Als je angstige hond bang is voor vuurwerk of onweer, is het van belang dat je zelf rustig blijft en laat merken dat het niet nodig is om bang te zijn. Je mag je angstige hond best een beetje geruststellen met aaien en knuffels, of hem afleiden en opvrolijken met spelletjes en iets lekkers. Ook kun je zachte muziek afspelen, zodat de geluiden van het vuurwerk of het onweer minder hard doorkomen. Zorg er in ieder geval voor dat je hond nooit het gevoel krijgt dat je boos bent vanwege zijn angst. Dat verstoort het vertrouwen, waardoor het nog moeilijker wordt om de angst te verminderen.

Tot slot, je kunt een angstige hond trainen op de vuurwerk- en onweergeluiden. Er zijn cd's en Youtube filmpjes met onweer- en vuurwerkgeluiden. Door die dagelijks op zacht volume op te zetten, kun je je hond trainen en weerbaar maken tegen deze geluiden.

Puur Rust combineren met andere voedingssupplementen

Puur Rust kun je perfect combineren met Puur Zacht en Puur Fit. De omega-3 in Puur Zacht helpt niet alleen voor een zachte vacht, maar ook om de gewrichten te smeren. Het zorgt voor extra zuurstofvoorziening van de cellen en helpt daarmee ouderdomsverschijnselen te voorkomen en het helpt het hart gezond te houden. Puur Fit is een multivitamine die helpt de weerstand te verhogen. Puur Soepel helpt honden met gewrichtsproblemen en Puur Balans helpt honden met darmklachten.

Puur Zacht

Voor een zachte vacht en gezonde gewrichten. Hoge kwaliteit omega-3.

Puur Fit

Multivitamine voor een lang en gezond leven. Met vitamine C voor meer weerstand.

Puur Soepel

Voor soepele gewrichten. Bevat de optimale combinatie glucosamine, chondroïtine en MSM.

Puur Balans

Voor een gezonde darmflora. Bevat hoge kwaliteit probioticum en prebiotica.

Scroll naar boven