Heeft mijn hond last van oormijt?

Je hond schudt vaak met zijn kop, krabt veel aan zijn oren of je merkt een vreemde geur uit het oor. Herkenbaar? Dan vraag je je misschien af: heeft mijn hond last van oormijt? In dit artikel leggen we je uit wat oormijt is, hoe je het herkent, wat de gevolgen kunnen zijn en hoe je het op een veilige manier kunt behandelen. Ook vertellen we hoe je oorproblemen bij je hond in de toekomst kunt helpen voorkomen.

Blijf op de hoogte van het beste voor je huisdier!

Wil je nog meer tips, nieuwtjes en aanbiedingen ontvangen voor een gelukkig en gezond leven van jouw huisdier? Meld je aan voor de nieuwsbrief van Puur voor Dieren!

Mailchimp Newsletter Form

Naam

Welk supplement past bij jouw huisdier?

Benieuwd of supplementen de gezondheid van je hond of kat kunnen verbeteren? Gebruik de Keuzehulp en ontdek in 2 minuten welk supplement bij jouw dier past. Vraag direct een gratis proefpakket aan voor een lang en gezond leven!

Oormijt hond

Wat is oormijt precies?

Oormijt (Otodectes cynotis) is een parasiet die zich nestelt in de gehoorgang van honden en katten. Deze kleine mijten voeden zich met huidcellen, oorsmeer en weefselvocht. Ze zijn nauwelijks met het blote oog te zien, maar veroorzaken vaak veel irritatie en jeuk.

Hoewel oormijt vooral bekend is bij katten, kunnen honden er ook flink last van hebben – zeker jonge honden en honden die veel contact hebben met andere dieren.

Hoe herken je oormijt bij je hond?

Oormijt geeft een aantal duidelijke signalen. Let op de volgende symptomen:

- Hevig krabben aan één of beide oren

- Vaak met de kop schudden

- Rode, geïrriteerde oorschelpen

- Donkerbruin tot zwart oorsmeer (lijkt op koffiedik)

- Geur uit het oor

- Gevoeligheid bij aanraking van het oor

Sommige honden laten zich minder makkelijk aaien of worden prikkelbaar door de aanhoudende jeuk. In ernstige gevallen kan het oor gaan ontsteken of kunnen er wondjes ontstaan door het krabben.

Oormijt hond

De producten van Puur voor dieren

Puur Soepel

met glucosamine

  • Stramme gewrichten
  • Moeite met bewegen
  • Stijfheid

Puur Zacht

met omega-3

  • Veel haaruitval
  • Jeuk
  • Kale plekken

Puur Fit

multivitamine

  • Lagere weerstand
  • Minder fit
  • Ouderdom

Puur Balans

met probioticum

  • Krampen
  • Verstopping en diarree
  • Winderigheid

Puur Rust

met magnesium

  • Angst en stress
  • Onweer en vuurwerk
  • Blaffen en agressie

Hoe weet je zeker of het oormijt is?

De symptomen van oormijt lijken op andere oorproblemen zoals een bacteriële infectie of gistinfectie. Daarom is het belangrijk om niet zomaar zelf aan de slag te gaan met middeltjes. Een dierenarts kan met een otoscoop (een oorkijkertje) of microscoop controleren of het inderdaad om oormijt gaat. Soms wordt er ook een uitstrijkje van het oorsmeer gemaakt om onder de microscoop te bekijken.

Hondensupplementen

Ik sta als dierenarts volledig achter de producten van Puur voor dieren

Je kunt er vanuit gaan dat de supplementen van Puur voor dieren enkel werkzame ingrediënten bevatten die een door onderzoek bewezen effect hebben op het medische probleem waarvoor het product geregistreerd staat. Ik sta als dierenarts dan ook volledig achter de producten van Puur voor dieren. Lees meer

Nanda van de Weerd, Dierenarts Dierenkliniek Online

Is oormijt besmettelijk?

Ja, oormijt is erg besmettelijk. De mijt verspreidt zich makkelijk via direct contact tussen dieren. Als je meerdere huisdieren hebt, is het belangrijk om ze allemaal te laten controleren en eventueel te behandelen – ook als alleen één van hen klachten vertoont.

Gebruik de Keuzehulp van Puur voor dieren!

Binnen 2 minuten weten welk supplement geschikt is voor de gezondheid jouw hond of kat? Gebruik de Keuzehulp van Puur voor dieren en vraag direct een proefpakket aan!

Wat kun je doen bij oormijt?

Als oormijt is vastgesteld, zijn er verschillende behandelmethodes beschikbaar:

1. Middelen via de dierenarts

De dierenarts kan oordruppels of een pipet in de nek voorschrijven die de mijten doden. Vaak moet de behandeling enkele weken worden voortgezet om ook de nieuwe generaties mijten te bestrijden.

Soms wordt er gekozen voor een combinatiebehandeling van oorreiniging, medicatie en een hercontrole na een paar weken.

2. Oorreiniging

Het reinigen van de oren helpt om overtollig vuil en oorsmeer te verwijderen, waardoor de mijten minder kunnen overleven. Gebruik alleen een milde oorreiniger die geschikt is voor honden en volg de instructies van de dierenarts.

3. Behandeling van andere dieren in huis

Zoals eerder genoemd: oormijt verspreidt zich snel tussen dieren. Behandel daarom ook andere honden of katten in huis – zelfs als ze (nog) geen symptomen vertonen.

4. Natuurlijke ondersteuning bij oormijt

Naast medicatie kun je ook natuurlijke producten gebruiken ter ondersteuning. Denk aan milde, natuurlijke oorreinigers met ingrediënten zoals calendula, propolis of tea tree (let op: alleen in veilige, voor honden geschikte samenstellingen!).

Hoe voorkom je oormijt bij je hond?

Hoewel je besmetting nooit 100% kunt uitsluiten, kun je met een paar eenvoudige maatregelen het risico flink verkleinen:

- Controleer de oren van je hond regelmatig, zeker na contact met andere dieren.

- Houd de oren schoon, vooral bij honden met hangoren of veel beharing in de gehoorgang.

- Gebruik preventieve druppels of pipetten in overleg met je dierenarts.

- Laat je hond niet snuffelen of spelen met dieren waarvan je weet dat ze oormijt hebben of net zijn behandeld.

Wanneer moet je naar de dierenarts?

Twijfel je of je hond oormijt heeft? Neem dan contact op met je dierenarts, zeker als je merkt dat:

- De jeuk aanhoudt of erger wordt

- Er sprake is van roodheid, zwelling of pijn

- Je hond zijn hoofd scheef houdt of uit balans lijkt

- Er bloed of etter uit het oor komt

Hoe eerder je erbij bent, hoe sneller en makkelijker het te behandelen is – én hoe kleiner de kans op complicaties.

Conclusie

Oormijt komt regelmatig voor bij honden en is bovendien erg besmettelijk. Je kunt het herkennen aan symptomen zoals veel krabben aan de oren, frequent schudden met het hoofd en de aanwezigheid van donker, korrelig oorsmeer. Als je vermoedt dat je hond last heeft van oormijt, is het verstandig om altijd een dierenarts in te schakelen voor een juiste diagnose. De behandeling bestaat meestal uit medicatie tegen de mijten, het reinigen van de oren en soms ook het behandelen van andere huisdieren in huis om herbesmetting te voorkomen. Door te zorgen voor een goede hygiëne, de oren van je hond regelmatig te controleren en het afweersysteem op natuurlijke wijze te ondersteunen, kun je het risico op oormijt aanzienlijk verkleinen.

Over Puur voor dieren

Puur voor dieren biedt je de ideale voedingssupplementen voor een zachte glanzende vacht, soepele gewrichten en een gezond lang leven. Neem een gratis proefabonnement of bestel de producten eenmalig.

Probeer nu zelf hoe gemakkelijk het is om Puur voor dieren te laten zorgen voor de complete aanvulling op de voeding van jouw hond of kat. Vanaf € 7,95 per maand per product zorgt Puur voor dieren ervoor dat je altijd de juiste producten in huis hebt en er niet voor naar de winkel hoeft. Je huisdier voelt zich iedere dag een beetje beter!

Aanvullende vragen over je hond?

Heb je aanvullende vragen over je hond? Neem dan contact op met de klantenservice van Puur voor dieren. Of stuur een mail naar: klantenservice@puurvoordieren.nl. We helpen je graag! 

Scroll naar boven
Logo puur voor dieren
Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.