Hond likt aan poot, wat is er aan de hand?

Je hond is je beste maatje en je wilt het liefst dat hij lekker in zijn vel zit. Maar wat als je hond veel last heeft van jeuk en constant aan een poot likt, bijt of krabt? Moet je je dan zorgen maken? Hond likt aan poot, wat is er aan de hand?

Jeuk wordt vaak veroorzaakt door darmproblemen. Puur Balans met probioticum zorgt voor herstel en behoud van gezonde darmflora bij honden. Probeer het nu één maand gratis!

Darmklachten vaak de oorzaak van jeuk bij honden

Als je hond last heeft van jeuk en constant aan een poot likt kan dat verschillende oorzaken hebben. Vaak is het te herleiden naar darmproblemen. Gelukkig kun je darmklachten verbeteren door de juiste hoogwaardige voedingssupplementen te gebruiken. Een dagelijkse dosis Puur Balans met probioticum is zeer effectief voor opbouw en behoud van goede darmflora. 

Mijn teckel, nu 6 jaar, had altijd last van zachte ontlasting en sinds zij Puur gebruikt (enige jaren) nu is haar ontlasting goed. Ik ben dus zeer tevreden!

Willemien hak

Ik gebruik puur balans voor teckel Katoo. Ze likt een stuk minder aan haar pootjes en eet bijna geen gras meer.

bert

10 oorzaken van overmatig likken aan een poot

Wat is er aan de hand als je hond overmatig aan de poten likt, bijt of krabt? Uiteraard wil je het overmatig likken en bijten aan de poten voorkomen. Het kan immers leiden tot vervelende wonden die gaan ontsteken als je hond lang genoeg door blijft likken en bijten. Die wonden en ontstekingen kunnen weer aanleiding zijn om nog meer te likken en bijten. Zo kom je in een vicieuze cirkel waarin het ongemak steeds verder toeneemt.

Om het likken en bijten te stoppen is het van belang om te weten wat de oorzaak is. Onderstaand overzicht laat de 10 meest voorkomende oorzaken zien waardoor honden overmatig, of zelfs obsessief likken aan de poten. Meestal heeft het overmatig likken een onderliggende oorzaak. Vaak is die oorzaak onschuldig, maar soms zijn de klachten serieus en kan het schadelijk zijn voor de gezondheid.

Hond likt aan poten

1. Vaak zijn darmproblemen de oorzaak van jeuk en het overmatig likken aan de poten. Als er teveel schimmels en slechte bacteriën in de darmen aanwezig zijn, kunnen die in het bloed terecht komen. Deze schadelijke stoffen worden bij honden vaak in de huid opgeslagen waar ze een hele vervelende jeuk veroorzaken. Soms zijn de darmklachten duidelijk zichtbaar, maar ook als er geen zichtbare darmproblemen zijn kunnen de darmen teveel slechte bacteriën bevatten. Gelukkig zijn darmklachten goed te behandelen met pro- en prebiotica. Een dagelijkse dosis Puur Balans met probioticum en prebiotica is zeer effectief voor opbouw en behoud van goede darmflora en daarmee de jeuk en overmatig likken aan de poten oplossen. Meer over Puur Balans lees je hier.

2. Een veelvoorkomende oorzaak waarom honden aan de poten likken is jeuk. Jeuk ontstaat vaak als een hond allergisch is voor bijvoorbeeld gras, huisstofmijten, voedsel of vlooien. Jeuk aan de poten kan ook ontstaan door een allergie voor stoffen die (binnen of buiten) op de grond liggen en die zich hechten aan de vacht van de hond. Meer over allergie lees je hier.

3. Likken aan de poten kan ook het gevolg zijn van angst of stress. Als een hond stressvolle situaties heeft, of bijvoorbeeld bang is voor harde geluiden, kan het bijten en likken aan de poten een afleiding zijn om met stress of angst om te gaan. Door een veilige omgeving te bieden kunnen de klachten afnemen.

4. Likt je hond steeds tussen de tenen? Controleer dan of je hond een vreemd voorwerp tussen de tenen heeft. Het kan zijn dat een steentje, of een grasspriet onder de huid, of onder een van de nagels vast zit. Door het voorwerp tijdig te verwijderen kan een infectie én verder likken en bijten voorkomen worden.

5. Sommige honden hebben gevoelige voetzooltjes, waardoor ze snel blaren, wondjes of brandwonden oplopen. Om pijn aan de gevoelige voetzooltjes te verzachten kan een hond overdadig aan zijn poot likken. Om irritatie en wondjes aan de voetzolen te voorkomen laat je je hond niet op een te hete ondergrond lopen, of op plekken met scherpe steentjes. Controleer regelmatig de voetzolen op wondjes of blaren.

1 maand GRATIS

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

6. Soms likken honden aan de poten omdat ze pijn hebben. Vaak is dat het gevolg van gewrichtsklachten. Je herkent gewrichtsklachten als je hond moeite krijgt met rennen, spelen en springen. Meer over gewrichtsklachten lees je hier.

7. Verveling kan er voor zorgen dat een gezonde hond ongezond gedrag gaat vertonen. Het overmatig bijten en likken aan de poten kan een manier zijn om met verveling om te gaan. Voldoende andere afleiding, zoals vaker spelen of wandelen biedt vaak een oplossing.

8. Soms heeft een hond last van vacht- of huidproblemen. Dat kan er toe leiden dat ze rode plekken, eczeem, of hotspots in de vacht krijgen en daaraan gaan likken. Het is belangrijk om deze plekken te laten behandelen door de dierenarts. Meer over vacht- of huidproblemen lees je hier.

9. Likken aan de poot kan het gevolg zijn van een wondje. Sommige honden hebben de neiging om veelvuldig te likken aan wondjes op de poten om het schoon te houden, of om de jeuk te verminderen. Dat kan de wondjes juist ook verergeren. Het is belangrijk om te voorkomen dat je hond constant aan de wondjes likt. Eventueel kun je daarbij gebruik maken van een kap.

10. Als oudere honden overmatig likken aan de poten kan dat verschillende oorzaken hebben. Het kan te maken hebben met spieren die het minder goed gaan doen en geïrriteerd raken. Het is verstandig om dit met de dierenarts te bespreken.

Puur Soepel

1 maand GRATIS

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Wat kan ik doen als mijn hond overmatig aan de poten likt?

Likken en bijten aan de poten kan diverse oorzaken hebben. Sommige zijn onschuldig, andere kunnen vervelende gezondheidsklachten opleveren. Aangezien het likken en bijten zelf ook tot vervelende klachten kan leiden, is het van belang om dat te voorkomen of te stoppen. Afhankelijk van de oorzaak kun je daar zelf iets aan doen door de juiste voedingsstoffen te geven.

Afhankelijk van de oorzaak kunnen onderstaande producten ondersteunen bij het voorkomen en tegengaan van het veelvuldig bijten en likken aan de poten.

Puur Soepel bij:

 • Stramme gewrichten
 • Moeite met lopen en springen
 • Stijfheid
 • Puur Zacht bij:

 • Veel haaruitval
 • Jeuk
 • Kale plekken
 • Puur Fit

  Puur Fit bij:

 • Lagere weerstand
 • Minder fit
 • Ouderdom
 • Puur Balans bij:

 • Krampen
 • Verstopping en diarree
 • Jeuk
 • Schakel de dierenarts in als je twijfelt over de oorzaak

  Help, mijn hond likt aan de poten! Als je hond constant aan de poot likt en je vermoedt dat de oorzaak schadelijk kan zijn voor de gezondheid kun je het beste met je hond naar de dierenarts gaan. Je kunt ook dierenartsbezoek overwegen als de klachten langdurig aanhouden of erger worden. We hebben gezien dat likken en bijten aan de poten vele oorzaken kan hebben. Soms is het tijdelijk en gaat het vanzelf weer weg, maar het kan ook voortkomen uit aandoeningen die een behandeling nodig hebben van de dierenarts.

  De dierenarts zal je hond eerst onderzoeken en een diagnose stellen. Als de oorzaak waarom je hond overdadig aan de poten likt duidelijk is kan de dierenarts bepalen welke van de verschillende behandelmethodes het meest geschikt is. Soms zijn de klachten te behandelen met medicatie of rust. In overleg met de dierenarts bepaal je wat de beste oplossing is. 

  De ervaring van Puur voor dieren

  Bij Puur voor dieren hebben we jarenlange ervaring met het voorkomen en verminderen van gezondheidsproblemen en krijgen we de mooiste verhalen terug van onze klanten. Zo kregen we onlangs een mailtje van Cindy over haar hond Max:

  Max is een Duitse herder van 10 jaar die als pup al bij ons is gekomen. De laatste tijd werd hij steeds kreupeler en zakte steeds vaker door zijn achterpoot. Na lichamelijk onderzoek door de dierenarts is Cindy Puur soepel gaan gebruiken en sindsdien heeft Max minder last van de betreffende poot en staat ze veel soepeler op. Ze is weer volop in beweging, rent weer alsof ze een jonge pup is en zit ze lekkerder in haar vel! 

  artrose bij hond

  Wil je het zelf gratis uitproberen?

  Voor dit soort verhalen doen we het allemaal. Bij Puur voor dieren hebben we namelijk voedingssupplementen ontwikkeld speciaal voor honden. En omdat we zo overtuigd zijn van de werking, mag je het gratis uitproberen voor een hele maand. Wil je meer weten? Klik hier.

  Over Puur voor dieren

  Puur voor dieren biedt je hond de ideale voedingssupplementen voor een zachte glanzende vacht, soepele gewrichten, gezonde darmflora en een gezond lang leven. Neem een gratis proefabonnement of bestel de producten eenmalig.

  Probeer nu zelf hoe gemakkelijk het is om Puur voor dieren te laten zorgen voor de complete aanvulling op de voeding van jouw hond of kat. Vanaf € 7,95 per maand per product zorgt Puur voor dieren ervoor dat je altijd de juiste producten in huis hebt en er niet voor naar de winkel hoeft. Je huisdier voelt zich iedere dag een beetje beter!

  Aanvullende vragen over likken en bijten aan de poten?

  Heb je vragen of opmerkingen over de oorzaak van bijten en likken aan de poten door je hond? Neem dan contact op met de klantenservice van Puur voor dieren. Of stuur een mail naar klantenservice@puurvoordieren.nl. We helpen je graag! 

  Scroll naar boven