Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie kun je vinden in de Privacy Verklaring en het Cookie Beleid.
Hond likt aan poot, wat is er aan de hand?
Je hond is je beste maatje en je wilt het liefst dat hij lekker in zijn vel zit. Maar wat als je hond constant aan een poot likt, bijt of krabt? Moet je je dan zorgen maken? Hieronder lees je 10 veelvoorkomende oorzaken van bijten of likken aan een poot en wat je het beste kunt doen als je weet wat de oorzaak is. Hond likt aan poot, wat is er aan de hand?
Gewrichtsklachten bij honden
Als je hond constant aan een poot likt kan dat verschillende oorzaken hebben. Regelmatig is het te herleiden naar gewrichtsproblemen. Gelukkig kun je gewrichtsklachten voorkomen en verbeteren door de juiste hoogwaardige voedingssupplementen te gebruiken. Puur Soepel bevat de optimale combinatie van glucosamine, chondroïtine en MSM. Samen beschermen ze het kraakbeen en stimuleren ze de aanmaak van nieuwe. Dit helpt je hond gezonde gewrichten te krijgen en te behouden en weer soepeler te lopen. Vanaf slechts € 8,95 per maand.
10 oorzaken van overmatig likken aan een poot
Wat is er aan de hand als je hond overmatig aan de poten likt, bijt of krabt? Uiteraard wil je het overmatig likken en bijten aan de poten voorkomen. Het kan immers leiden tot vervelende wonden die gaan ontsteken als je hond lang genoeg door blijft likken en bijten. Die wonden en ontstekingen kunnen weer aanleiding zijn om nog meer te likken en bijten. Zo kom je in een vicieuze cirkel waarin het ongemak steeds verder toeneemt.
Om het likken en bijten te stoppen is het van belang om te weten wat de oorzaak is. Onderstaand overzicht laat de 10 meest voorkomende oorzaken zien waardoor honden overmatig, of zelfs obsessief likken aan de poten. Meestal heeft het overmatig likken een onderliggende oorzaak. Vaak is die oorzaak onschuldig, maar soms zijn de klachten serieus en kan het schadelijk zijn voor de gezondheid.
- Een veelvoorkomende oorzaak waarom honden aan de poten likken is jeuk. Jeuk ontstaat vaak als een hond allergisch is voor bijvoorbeeld gras, huisstofmijten, voedsel of vlooien. Jeuk aan de poten kan ook ontstaan door een allergie voor stoffen die (binnen of buiten) op de grond liggen en die zich hechten aan de vacht van de hond. Meer over allergie lees je hier.
Soms likken honden aan de poten omdat ze pijn hebben. Vaak is dat het gevolg van gewrichtsklachten. Je herkent gewrichtsklachten als je hond moeite krijgt met rennen, spelen en springen. Meer over gewrichtsklachten lees je hier.
Likken aan de poten kan ook het gevolg zijn van angst of stress. Als een hond stressvolle situaties heeft, of bijvoorbeeld bang is voor harde geluiden, kan het bijten en likken aan de poten een afleiding zijn om met stress of angst om te gaan. Door een veilige omgeving te bieden kunnen de klachten afnemen.
Likt je hond steeds tussen de tenen? Controleer dan of je hond een vreemd voorwerp tussen de tenen heeft. Het kan zijn dat een steentje, of een grasspriet onder de huid, of onder een van de nagels vast zit. Door het voorwerp tijdig te verwijderen kan een infectie én verder likken en bijten voorkomen worden.
Sommige honden hebben gevoelige voetzooltjes, waardoor ze snel blaren, wondjes of brandwonden oplopen. Om pijn aan de gevoelige voetzooltjes te verzachten kan een hond overdadig aan zijn poot likken. Om irritatie en wondjes aan de voetzolen te voorkomen laat je je hond niet op een te hete ondergrond lopen, of op plekken met scherpe steentjes. Controleer regelmatig de voetzolen op wondjes of blaren.
Verveling kan er voor zorgen dat een gezonde hond ongezond gedrag gaat vertonen. Het overmatig bijten en likken aan de poten kan een manier zijn om met verveling om te gaan. Voldoende andere afleiding, zoals vaker spelen of wandelen biedt vaak een oplossing.
Veel problemen bij honden komen voort uit verkeerd voer. Honden kunnen allergisch reageren op verkeerde voedingsstoffen, zoals vulmiddel of chemische toevoegingen. Dat leidt tot darmproblemen, zoals diarree of obstipatie, maar kan ook jeuk aan de poten veroorzaken. Als je hond regelmatig darmklachten heeft én veel likt aan de poten is het belangrijk om goed naar het voer te kijken. Met een probiotica zoals Puur Balans kun je de darmflora weer in balans krijgen en het likken aan de poten stoppen. Meer over Puur Balans lees je hier.
Soms heeft een hond last van vacht- of huidproblemen. Dat kan er toe leiden dat ze rode plekken, eczeem, of hotspots in de vacht krijgen en daaraan gaan likken. Het is belangrijk om deze plekken te laten behandelen door de dierenarts. Meer over vacht- of huidproblemen lees je hier.
Likken aan de poot kan het gevolg zijn van een wondje. Sommige honden hebben de neiging om veelvuldig te likken aan wondjes op de poten om het schoon te houden, of om de jeuk te verminderen. Dat kan de wondjes juist ook verergeren. Het is belangrijk om te voorkomen dat je hond constant aan de wondjes likt. Eventueel kun je daarbij gebruik maken van een kap.
Als oudere honden overmatig likken aan de poten kan dat verschillende oorzaken hebben. Het kan te maken hebben met spieren die het minder goed gaan doen en geïrriteerd raken. Het is verstandig om dit met de dierenarts te bespreken.

Wat kan ik doen als mijn hond overmatig aan de poten likt?
Likken en bijten aan de poten kan diverse oorzaken hebben. Sommige zijn onschuldig, andere kunnen vervelende gezondheidsklachten opleveren. Aangezien het likken en bijten zelf ook tot vervelende klachten kan leiden, is het van belang om dat te voorkomen of te stoppen. Afhankelijk van de oorzaak kun je daar zelf iets aan doen door de juiste voedingsstoffen te geven.
Afhankelijk van de oorzaak kunnen onderstaande producten ondersteunen bij het voorkomen en tegengaan van het veelvuldig bijten en likken aan de poten.
Puur Soepel bij:
Losse bestelling plaatsen
Schakel de dierenarts in als je twijfelt over de oorzaak
Help, mijn hond likt aan de poten! Als je hond constant aan de poot likt en je vermoedt dat de oorzaak schadelijk kan zijn voor de gezondheid kun je het beste met je hond naar de dierenarts gaan. Je kunt ook dierenartsbezoek overwegen als de klachten langdurig aanhouden of erger worden. We hebben gezien dat likken en bijten aan de poten vele oorzaken kan hebben. Soms is het tijdelijk en gaat het vanzelf weer weg, maar het kan ook voortkomen uit aandoeningen die een behandeling nodig hebben van de dierenarts.
De dierenarts zal je hond eerst onderzoeken en een diagnose stellen. Als de oorzaak waarom je hond overdadig aan de poten likt duidelijk is kan de dierenarts bepalen welke van de verschillende behandelmethodes het meest geschikt is. Soms zijn de klachten te behandelen met medicatie of rust. In overleg met de dierenarts bepaal je wat de beste oplossing is.
De ervaring van Puur voor dieren
Bij Puur voor dieren hebben we jarenlange ervaring met het voorkomen en verminderen van gezondheidsproblemen en krijgen we de mooiste verhalen terug van onze klanten. Zo kregen we onlangs een mailtje van Cindy over haar hond Max:
Max is een Duitse herder van 10 jaar die als pup al bij ons is gekomen. De laatste tijd werd hij steeds kreupeler en zakte steeds vaker door zijn achterpoot. Na lichamelijk onderzoek door de dierenarts is Cindy Puur soepel gaan gebruiken en sindsdien heeft Max minder last van de betreffende poot en staat ze veel soepeler op. Ze is weer volop in beweging, rent weer alsof ze een jonge pup is en zit ze lekkerder in haar vel!

Wil je het zelf gratis uitproberen?
Voor dit soort verhalen doen we het allemaal. Bij Puur voor dieren hebben we namelijk voedingssupplementen ontwikkeld speciaal voor honden. En omdat we zo overtuigd zijn van de werking, mag je het gratis uitproberen voor een hele maand. Wil je meer weten? Klik hier.
Over Puur voor dieren
Puur voor dieren biedt je hond de ideale voedingssupplementen voor een zachte glanzende vacht, soepele gewrichten, gezonde darmflora en een gezond lang leven. Neem een gratis proefabonnement of bestel de producten eenmalig.
Probeer nu zelf hoe gemakkelijk het is om Puur voor dieren te laten zorgen voor de complete aanvulling op de voeding van jouw hond of kat. Vanaf € 7,95 per maand per product zorgt Puur voor dieren ervoor dat je altijd de juiste producten in huis hebt en er niet voor naar de winkel hoeft. Je huisdier voelt zich iedere dag een beetje beter!
Aanvullende vragen over likken en bijten aan de poten?
Heb je vragen of opmerkingen over de oorzaak van bijten en likken aan de poten door je hond? Neem dan contact op met de klantenservice van Puur voor dieren. Of stuur een mail naar klantenservice@puurvoordieren.nl. We helpen je graag!