Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie kun je vinden in de Privacy Verklaring en het Cookie Beleid.

Honden

Honden zijn enorm populaire gezelschapsdieren. Het is niet voor niks dat honden de meest voorkomende huisdieren zijn. Honden zijn lief, sociaal, grappig en enorm trouw en zijn daardoor een super belangrijk onderdeel van het gezin. Omdat honden zo belangrijk voor je zijn wil je natuurlijk goed voor je trouwe viervoeter zorgen. Hoe je dat doet? Dat lees je hier!

Niemand is zo trouw als jouw hond. Iedere dag word je vol enthousiasme begroet. En dolgraag beschermt hij je voor alles wat hij niet kent. Hij is gewoon op zijn allerbest als hij lekker rond kan rennen en gekke capriolen uit kan halen. Zo jong als hij zich nu voelt, zo zou hij altijd moeten blijven. Om hem in optimale gezondheid te houden, geef je hem graag het allerbeste. En aangezien gezondheid begint bij wat je eet, kijk je daar als eerste naar. Diervoeding bevat namelijk niet alle voedingsstoffen die je hond nodig heeft. Met een voedingssupplement voor je hond, weet je zeker dat je hem alles geeft voor een optimale gezondheid. Nu en later.

Honden

Puur Soepel

Voor soepele gewrichten en gezond kraakbeen. Helpt je hond gemakkelijk te bewegen.

 • Uitgekiende dosis glucosamine en chondroÏtine
 • Helpt bij aanmaak van kraakbeen
 • Smeert de gewrichten
 • Met MSM voor de aanmaak van collageen

Vanaf € 8,95 per maand

1 maand  GRATIS 

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Puur Zacht

Voor een zachte vacht en een gezonde huid.

 • Hoge concentratie omega-3 vetzuren
 • Houdt de huid zacht en gezond
 • Goed voor gewrichten, hart en geheugen
 • Helpt vachtproblemen zoals jeuk en haaruitval

Vanaf € 7,95 per maand

1 maand  GRATIS 

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Puur Fit

Multivitamine voor honden

 • De belangrijkste vitaminen en mineralen voor honden
 • Antioxidanten voor een lang en gezond leven
 • Met ginkgo biloba tegen ouderdomsklachten

Vanaf € 7,95 per maand

1 maand  GRATIS 

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Puur Balans

Voor herstel en behoud van gezonde darmflora.
 • De optimale combinatie van probioticum en prebiotica
 • Helpt bij krampen, winderigheid, verstopping en diarree
 • Kan gebruikt worden bij tijdelijke klachten, maar werkt ook preventief bij structurele darmklachten

Vanaf € 8,95 per maand

1 maand

 GRATIS 

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

De oorsprong van honden

Van oorsprong stammen honden af van wolven. Ongeveer 18.000 jaar geleden werden deze roofdieren voor het eerst opgenomen door mensen en gebruikt voor de jacht. Door het fokken van verschillende rassen is een grote variatie aan soorten honden ontstaan. Er zijn zo'n 350 erkende hondenrassen die zich onderscheiden door vorm, grootte, vachttype en karakter. Inmiddels zijn honden niet meer weg te denken uit het leven van de mens. Het zijn sociale dieren die zich moeiteloos hebben aangepast aan het leven in een gezin. De hond komt op alle continenten voor, meestal in gezelschap van de mens. Alleen al in Nederland worden ongeveer 2 miljoen honden als huisdier gehouden.

Gemiddeld wordt een rashond 10 jaar oud. Kleinere honden worden vaak wat ouder en grote honden minder oud.

Verschillende rassen

Zoals gezegd zijn er zo'n 350 erkende hondenrassen. Vooral in de laatste 200 jaar heeft gericht fokken tot een grote toename van het aantal rassen en varianten geleidt. In Nederland komen bepaalde rassen meer voor dan andere. De 10 meest voorkomende rashonden in Nederland zijn:

 1. Labrador Retriever

 2. Duitse herdershonden

 3. Golden Retriever

 4. Berner Sennenhond

 5. Staffordshire Bull Terrier

 6. Chihuahua, korthaar en langhaar

 7. Boxer

 8. Franse Bulldog

 9. Cavalier King Charles Spaniel

 10. Engelse Bulldog

Rashonden hebben allemaal hun eigen kenmerken en zijn op ieder op hun eigen manier prachtige honden. Sommige mensen zijn helemaal idolaat van een specifiek ras en willen niks anders. Het probleem met sommige rashonden is dat ze zover doorgefokt zijn, dat er allemaal problemen door zijn ontstaan. Bij sommige honden komt dat tot uiting in een moeilijke ademhaling, andere rassen hebben heel veel last van gewrichtsproblemen. Voordat je kiest voor een bepaald ras is het goed om je te oriënteren op veel voorkomende problemen.

Honden
Honden
Honden

In Nederland zijn 2 miljoen honden

Honden zijn in het dagelijks leven niet meer weg te denken uit Nederland. In Nederland wonen inmiddels 2 miljoen levende honden. Tegenwoordig leven ze voornamelijk als gezelschapsdier, maar ze worden ook ingezet om specifieke taken te verrichten. Ze bewaken het erf en worden ingezet als reddingshonden of politiehonden.

Van pup naar volwassenheid

Na een dracht van gemiddeld 63 dagen worden pups blind en doof geboren. De ogen en oren gaan na ongeveer 10 dagen open. Vanaf dat moment kunnen pups steeds beter zien en horen. Ongeveer na zeven weken worden puppy's zelfstandig en drinken ze geen melk meer bij de moeder. Meestal wordt gewacht tot week acht voor een pup naar de nieuwe eigenaar gaat. De puppy periode duurt 3 maanden en is erg belangrijk voor de opvoeding en socialisatie. Na 9 tot 12 maanden komt een hond in de puberteit. Na anderhalf tot twee jaar is de puberteit voorbij en is de hond volwassen. Vanaf acht jaar spreken we van oudere honden.

De opvoeding van je hond

Honden zijn fantastische huisdieren die zich heel goed kunnen aanpassen aan het leven in een gezin. Je wilt dat ze goed om kunnen gaan met kinderen, andere honden of katten en gezellig zijn in de omgang. Maar ook dat ze alleen kunnen zijn en niet hinderlijk blaffen en janken. Je wilt dat je lekker met je hond kunt wandelen, zonder trekken aan de lijn, het eten van dingen die op de grond liggen, of ander ongewenst gedrag, zoals bijtincidenten. Om dat te bereiken is een goede opvoeding van groot belang. Meestal is het opvoeden van een hond hartstikke leuk, maar het vraagt ook discipline, consequent gedrag en heel veel aandacht.

Het opvoeden van een hond kan niet vroeg genoeg beginnen. Direct na de geboorte begint een goede fokker met het leggen van de basis. Ook de moederhond en de andere puppy's in het nest dragen daar aan bij. Daardoor leert je pup onder andere hoe hij zich moet gedragen als hond. Zodra een pup bij het nieuwe baasje komt neemt die de opvoeding over. In het nieuwe gezin leert je pup hoe hij zich moet gedragen tussen kinderen, volwassenen en andere dieren.

De eerste 4 maanden wordt de periode van socialisatie genoemd. Je hond ontwikkeld in deze periode sociale vaardigheden, zodat hij weet hoe hij zich in verschillende situaties moet gedragen. Het is belangrijk om daar in de eerste 4 maanden veel aandacht aan te besteden. Na 4 maanden wordt het steeds moeilijker om sociale vaardigheden aan te leren.

Voor honden is het belangrijk om eigen, veilige, rustige plek te hebben. Een plek waar honden tot rust kunnen komen en zich terug kunnen trekken als ze overprikkeld zijn. Voor veel honden is een bench een ideale rustplek, maar voor sommige honden werkt een mand, kussen, of kleed beter.

We raden iedere hondenbezitter aan om een puppycursus te volgen. Dat is de ideale manier om een band op te bouwen met je nieuwe huisgenoot en je ontvangt heel veel informatie over een goede opvoeding. Je leert hoe je je hond op een goede constructieve manier kunt corrigeren. 

Het belang van goede voeding van honden

Je wilt het beste voor je hond en een goede gezondheid en een gezond lichaam zijn daarom erg belangrijk. Voor een goede spijsvertering, een optimale weerstand en voldoende energie is de dagelijkse voeding van groot belang. Goede voeding voor honden is gevarieerd en bevat belangrijke voedingsstoffen met voldoende vitaminen en mineralen. Daarnaast is het belangrijk dat de voeding voor je hond bijdraagt aan een stabiele darmflora. Honden zijn van nature carnivoren en daarom is een dieet gebaseerd op vlees van verschillende diersoorten is voor veel honden zeer geschikt.

Let op verkeerde stoffen zoals suikers, granen, koolhydraten en chemische toevoegingen

Helaas krijgen veel honden een te eenzijdig dieet voorgeschoteld met verkeerde stoffen zoals suikers, granen, koolhydraten en chemische toevoegingen. Teveel suikers kunnen er voor zorgen dat het evenwicht van de darmflora wordt verstoord en dat slechte bacteriën de overhand krijgen. Omdat honden geen natuurlijke behoefte hebben aan granen en koolhydraten zijn die voor honden moeilijk te verteren. Ook chemische stoffen, zoals chemische antioxidanten (conserveermiddelen) en chemische geur-, kleur- en smaakstoffen kunnen een negatieve invloed hebben op de maag, darmen en darmflora. Bij het uitzoeken van goede natuurlijke voeding voor je hond is het dus van groot belang dat deze verkeerde stoffen niet overmatig voorkomen.

Daarnaast is het goed om te weten dat veel standaard brokvoeding onder hoge temperaturen worden verhit om de houdbaarheid te verbeteren. Daarbij gaat veel voedingswaarde verloren, waardoor je hond te weinig goede voedingsstoffen binnen krijgt en de darmflora verstoord kan raken.

De beste aanvulling op het voer

Om de darmflora optimaal te ondersteunen, de spijsvertering te verbeteren en daarmee op opname van goede voedingsstoffen te bevorderen is het aan te bevelen om een supplement met probiotica en prebiotica aan de dagelijkse voeding toe te voegen. Dat zorgt voor groei en versterking van het lichaam en voorkomt klachten als dunne ontlasting. 

Puur Balans

1 maand  GRATIS 

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

De verschillende levensfasen van honden

Pups

Soms heb je er heel lang op moeten wachten. Maar dan is je pup er eindelijk! Ongeveer na zeven weken worden puppy's zelfstandig en drinken ze geen melk meer bij de moeder. Meestal wordt gewacht tot week acht voor een pup naar de nieuwe eigenaar gaat. En als je pup dan komt moet je gelijk aan de slag. Natuurlijk wil je ieder moment van de dag met je pup spelen, ze zijn dan zo leuk! Maar ook trainen op zindelijkheid en de verdere opvoeding kost veel tijd. Veel baasjes nemen de eerste periode (extra) vrij van hun werk om voor de pup te kunnen zorgen. Ze kunnen dan namelijk nog niet lang alleen zijn.

Voor puppy's is speciaal voer beschikbaar. De voedingsstoffen, vitaminen en mineralen zijn afgestemd op een hond in de groei. Ook zijn bepaalde stoffen niet geschikt voor puppy's, die voor oudere honden wel goed zijn.

Volwassen honden

Na de puberteit is je hond volwassen. Je hond is dan anderhalf tot 2 jaar oud. Honden zijn de testosteron uit de puberteit grotendeels kwijt en alle tijd die je hebt gestoken in de opvoeding betaalt zich nu terug. Veel honden worden na de periode een stuk rustiger en luisteren steeds beter.

Bij de ene hond gebeurt het eerder dan bij andere honden, maar in deze levensfase ontstaan soms ook klachten en ziekten. Sommige zijn erfelijk en andere klachten ontstaan bijvoorbeeld als gevolg van een trauma. Zo zijn steeds meer honden zijn gevoelig voor gewrichtsproblemen. Niet alleen oudere honden, of (te) zware honden, maar ook jongere, zeer beweeglijke honden met een erfelijke aanleg voor artrose of andersoortige gewrichtsproblemen. Die erfelijke aanleg wordt onder andere versterkt doordat bij het fokken van rashonden steeds gebruik wordt gemaakt van een klein aantal dek reuen, waardoor er te weinig genetisch verschil is bij deze rashonden. Gelukkig kun je gewrichten ondersteunen door op tijd te beginnen met de juiste voedingsstoffen. Gewrichtsproblemen worden meestal door het kraakbeen veroorzaakt. Als een hond ouder wordt of zwaarder kan het kraakbeen langzaam slijten, waardoor de gewrichten gaan schuren. Puur Soepel bevat de optimale combinatie van glucosamine, chondroïtine en MSM. Samen zorgen ze ervoor dat de enzymen die kraakbeen afbreken worden vernietigd en nieuw kraakbeen wordt aangemaakt.

Goede voeding voor volwassen honden is gevarieerd en bevat belangrijke voedingsstoffen met voldoende vitaminen en mineralen. Daarnaast is het belangrijk dat de voeding voor je hond bijdraagt aan een stabiele darmflora. Honden zijn van nature carnivoren en daarom is een dieet gebaseerd op vlees van verschillende diersoorten is voor veel honden zeer geschikt.

Oudere honden

Na 8 jaar spreken we van een oudere hond. Je hond is al zolang onderdeel van je gezin, je kunt je geen leven zonder hem voorstellen. Toch nemen de risico's op gezondheidsproblemen toe vanaf deze leeftijd. Daarom is een goede verzorging en de juiste voeding nog belangrijker dan daarvoor. Er is speciale voeding voor senior honden op de markt. Door de leeftijd worden voedingsstoffen minder goed opgenomen. Daarom is het verstandig om extra vitaminen en mineralen toe te voegen. Ook is het belangrijk om te anticiperen op mogelijke klachten, zoals gewrichtsproblemen. Het gebruik van glucosamine helpt om gewrichtsklachten te voorkomen en verminderen. 

Honden
Puur Soepel

1 maand  GRATIS 

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Puur Fit

1 maand GRATIS 

uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Ga naar de dierenarts

Je wilt natuurlijk dat het goed gaat met je hond. Maar soms heeft je trouwe viervoeter klachten die je niet kunt verklaren, of die je zelf niet kunt behandelen, maar waar hij wel veel last van heeft. Als je twijfelt over de gezondheid of aandoeningen van je hond is het altijd verstandig om contact op te nemen met de dierenarts. Dierenartsen kunnen je helpen bij ziekten van je hond, zoals diarree, parasieten, hondsdolheid, artrose, huidproblemen, allergieën, heupdysplasie, spondylose, of giardia. Verder kunnen ze je adviseren over de verzorging van een pup, loopsheid, voedsel, vreemd gedrag, of andere dingen waar honden en puppy's problemen mee kunnen hebben.

De ervaring van Puur voor dieren

Bij Puur voor dieren hebben we jarenlange ervaring met het gebruik van voedingssupplementen en krijgen we de mooiste verhalen terug van onze klanten. Zo kregen we onlangs een mailtje van Cindy over haar hond Max: Max is een Duitse herder van 10 jaar die als pup al bij ons is gekomen. De laatste tijd werd hij steeds kreupeler en zakte steeds vaker door zijn achterpoot. Na lichamelijk onderzoek door de dierenarts is Cindy Puur soepel gaan gebruiken en sindsdien heeft Max minder last van de betreffende poot en staat ze veel soepeler op. Ze is weer volop in beweging, rent weer alsof ze een jonge pup is en zit ze lekkerder in haar vel! 

Nu wil Luna weer lekker gaan wandelen

Ook Iris deelde haar ervaring met Puur voor dieren: Wat waren we blij met onze Amerikaanse stafford Luna toen ze op 2-jarige leeftijd bij ons in huis kwam. Luna was direct gek met onze kinderen en de kinderen zijn helemaal dol op Luna. Voordat Luna bij ons in huis kwam had ze behoorlijke overgewicht ontwikkeld en kreeg ze waarschijnlijk verkeerde voeding. Daardoor had ze veel last van allergische reacties, echt heel zielig. Door haar op een gebalanceerd dieet te zetten knapte ze heel snel op. Ze werd fitter en de allergische reacties verdwenen als sneeuw voor de zon. Helaas ontstonden geleidelijk nieuwe klachten toen Luna 5 jaar was. Ze kreeg veel last van mank lopen en van een kreupele achterpoot én een kreupele voorpoot. Zo zielig om te zien als je hond met een pijnlijke poot probeert om gewoon te blijven spelen, maar het iedere keer weer pijn doet. Uiteindelijk zijn we met Luna naar de dierenarts gegaan en die heeft haar uitgebreid onderzocht. De dierenarts heeft geconstateerd dat gewrichtsklachten de oorzaak waren van de pijn. We kregen pijnstillers en het advies om veel rust te nemen. Omdat ik Luna niet de rest van haar leven aan de pijnstillers wilde hebben ben ik gaan zoeken naar andere producten die helpen bij gewrichtsklachten. Zo ben ik bij Puur voor dieren uitgekomen en kon ik een maand lang Puur soepel proberen. Na 2 weken merkten we echt verschil en na 3 weken zijn we begonnen met het afbouwen van de pijnstillers. Inmiddels geven we Luna helemaal geen pijnstillers meer, dankzij Puur soepel!

Bij reviews kun je nog veel meer ervaringen van klanten met onze producten lezen.

Over Puur voor dieren

Puur voor dieren biedt je hond de ideale voedingssupplementen voor een zachte glanzende vacht, soepele gewrichten, stabiele darmflora en een gezond lang leven. Neem een gratis proefabonnement of bestel de producten eenmalig.

Probeer nu zelf hoe gemakkelijk het is om Puur voor dieren te laten zorgen voor de complete aanvulling op de voeding van jouw hond of kat. Vanaf € 7,95 per maand per product zorgt Puur voor dieren ervoor dat je altijd de juiste producten in huis hebt en er niet voor naar de winkel hoeft. Je huisdier voelt zich iedere dag een beetje beter!

Heb je aanvullende vragen over de verzorging van honden?

Heb je aanvullende vragen of opmerkingen over de verzorging van je hond ? Neem dan contact op met de klantenservice van Puur voor dieren. Of stuur een mail naar het e mailadres van Puur voor dieren: klantenservice@puurvoordieren.nl. We helpen je graag! Vriendelijke groet, Puur voor dieren

Scroll naar boven